|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Priprema imuniteta za novu školsku godinu

Uredništvo Ringeraje, 26.9.2020
Mališanima česte prehlade, viroze i gripe, koje nisu nepoznanica na školskim hodnicima, nikako ne olakšavaju izvršavanje školskih obaveza.

image
Prevencija je najbolji lijek.
/11


Mališanima česte prehlade, viroze i gripe, koje nisu nepoznanica na školskim hodnicima, nikako ne olakšavaju izvršavanje školskih obaveza. Zasigurno ste i sami bili svjedok tome kako u vrijeme kada haraju viroze, ni odrasli ukućani ne bivaju pošteđeni.

 

Naime, istraživanja su pokazala kako odrasli stanovnici Europe imaju između 2 i 5 respiratornih infekcija godišnje, a djeca čak 6 do 12 prehlada godišnje. Također, pokazano je kako održavanje imunosnog sustava u normalnom zdravom stanju može smanjiti učestalost infekcija, ozbiljnost simptoma te skratiti trajanje prehlade.

 

Stoga, trebalo bi na vrijeme početi razmišljati o jačanju imuniteta svih ukućana, a posebice onih najmlađih.

 

Što je to zapravo imunosni sustav?

 

Dolaskom hladnijih dana pojmovi kao što su imunitet, imunosni sustav, jačanje imuniteta, a posebice u vrijeme aktualne pandemije, pojavljuju se sa svih strana. Međutim, znamo li zaista što je imunosni sustav?

 

Imunosni sustav zamršena je mreža specijaliziranih tkiva, organa, stanica i molekula koja štiti domaćina od zaraznih čestica i drugih štetnih čimbenika. Iako su ovi obrambeni mehanizmi vrlo složeni, mogu se opisati organizirani u tri glavne interaktivne skupine: fizičke barijere te urođeni i stečeni imunitet.


Prva barijera protiv „napadača“ sastoji se od fizičkih barijera (nizak pH uzrokovan raznim masnim kiselinama i enzimima; može ograničiti rast većine bakterija), izlučivanje sluzi (sadrži proteine koji mogu uništiti patogene) i kiselost želuca. Urođeni imunitet druga je prepreka i uključuje stanice imunološkog sustava, poput NK stanica, citokina (poput interferona- γ), makrofaga i neutrofilnih granulocita. Stečeni imunitet treća je prepreka infekciji i stječe se kasnije u životu, poput imunizacije ili uspješne borbe protiv infekcije. Zadržava uspomenu na sve „napadače“ s kojima se suočio i to ubrzava proizvodnju antitijela. Uključuje limfocite T (npr. Regulatorne T stanice) i limfocite B.

 

PROČITAJTE JOŠ: Imunitet za zimu, jača se u jesen

 

Savjeti za jačanje imunosnog sustava

 

Mijenjanje pojedinih navika vašeg školarca, kao i poticanje na unos kvalitetnih nutrijenata bilo hranom ili dodacima prehrani značajno može utjecati na održavanje zdravog imuniteta. Stoga donosimo nekoliko pravovremenih savjeta za održavanje zdrave obitelji ove školske godine:

• Prevencija je najbolji lijek: podučite vaše najmlađe važnosti dobrih higijenskih praksi. Objasnite im kako dijeljenje pića ili hrane nije preporučljivo, a kako su kašljanje i kihanje u laktove te često pranje ruku neki od najboljih načina kako smanjiti rizik od zaraze.

• Osigurajte djetetu dovoljno sna: Spavanje je neophodno za borbu protiv infekcije. Istraživanja su pokazala kako tijekom sna naše tijelo povećava imunosnu funkciju i popravlja oštećena tkiva.

• Birajte kvalitetne i raznolike namirnice: Osigurajte djetetu 5 porcija voća i povrća na dan, ograničite unos šećera i prerađene hrane kad god je to moguće. Za užinu najmlađima pripremite zdrave grickalice – nasjeckano svježe voće i povrće ili pak ono sušeno.

• Provodite vrijeme na otvorenom: Tjelesna aktivnost pod zrakama sunca odličan je način kako smanjiti djetetovo vrijeme provedeno pred računalom, a u isto vrijeme može osigurati dovoljno vitamina D za potporu imunosnom sustavu.

• Prirodni dodatak prehrani: Birati dodatke prehrani za djecu koji su adekvatnog okusa, prirodnog podrijetla i primjerenog nutritivnog sastava, posebno za izbirljivce koji odbijaju hraniti se raznoliko.

 

 Izvor: vitamini.hr

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Izradite Lego kostim za maškare!
Kupovni kostimi za maškare znaju biti skupi, loše kvalitete, a i djeca ih brzo prerastu...
6
Maškare - ideje za šminku
Još malo i stiže nam fašnik ili poklade, dolaze maškare, male i velike. Da bi bile male maškare što originalnije smo za ...
6
BLOG: Nezgodna pitanja, nezgodni odgovori
Neke se stvari u svijetu odraslih podrazumijevaju i razumiju bez riječi, no kad ih moramo objasniti djeci, tada nailazim...
5
Savjeti o disciplini
Roditelji trebaju djeci postaviti granice kako bi djeca znala što će mu roditelji tolerirati, a što neće, odnosno uvjete...
4





Anketa

.
пеперутка16

.

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!