|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

6 razloga zašto bi se tate trebali uključiti u igru

Uredništvo Ringeraje, 24.9.2020
Zamislite dijete kako se igra. Zamišljate li sobu punu igračaka, vlakić na podu i košaru punu loptica? Za djecu, igra nije ograničena samo na igračke.
Ključne riječi:

image
Tate se često igraju malo drugačije.
/11


Zamislite dijete kako se igra. Zamišljate li sobu punu igračaka, vlakić na podu i košaru punu loptica? Za djecu, igra nije ograničena samo na igračke.

Igra je velik dio svega što oni rade, bilo da se radi o stvaranju, građenju, glumi, pjevanju ili istraživanju. Igra omogućuje djeci da shvate stvarni svijet, isprobavaju i testiraju svoje granice. Pomaže im izgraditi svijest o sebi i o drugima, te im pruža prostor u kojem se mogu baviti svojim mislima i osjećajima bez da ih se požuruje.

Igranje je isto tako odlično vrijeme u kojem se roditelji mogu bolje povezati s djecom te izgraditi blisku vezu.

 

Tate se često igraju malo drugačije

Načini na koji se majke i očevi igraju mijenja se s obzirom na to kakvo je dijete i kakav je roditelj. Mame i tate imaju drugačije stilove igranja, a svaki način igranja je izvrstan način kako uspostaviti i održati zabavnu, nježnu vezu punu ljubavi sa svojim djetetom. Svaki roditelj je drugačiji i stilovi igre koji su spomenuti u ovom tekstu nisu ograničeni samo na tate. Ipak, oni neuobičajeni stilovi igre ipak prirodnije dolaze tatama i često znaju izgledati mnogo drugačije od tradicionalne igre u sobi punoj igračaka.

 

1. Gruba igra

Ovo je vjerojatno prva slika koju zamislite kada vam netko spomene tatu koji se igra s djecom. Ova igra često uključuje neku vrstu grubosti, poput hrvanja ili naguravanja, u kojoj podjednako uživaju djevojčice i dječaci.

Zašto je važno: Iako može izgledati blesavo, grublja igra je važna za razvoj djeteta jer mu pomaže istražiti tjelesne granice, testirati koordinaciju i poboljšati ravnotežu.

 

2. Smiješne pjesme i igre

Jeste li ikada pitali svog tatu da otpjeva neku uspavanku? Vjerojatnost je velika da će tate promijeniti riječi dječjih pjesmica i uspavanki, i izmisliti drugačije završetke priča.

Zašto je važno: Pričanje priča preko uspavanki i pjesmica pomaže djeci razviti jezične sposobnosti, razumjeti likove te predvidjeti sljedove događaja te obrasce priča. Kada tate mijenjaju riječi, time pokazuju kako kreativno razmišljati izvan uobičajenih okvira.

 

PROČITAJTE JOŠ: Pravi odgovor na milijun dječjih pitanja

 

3. Neuredna igra

Ukoliko vam treba partner u zločinu za igranje u blatu, s balonima punim vode ili paintball, tate su pravi izbor. Ovakva vrsta igre ne mora prestati kako vam dijete odrasta. Vidjela sam odrasle timove očeva i kćeri ili očeva i sinova koji igraju sportove skupa i pri tom uživaju. I, bez želje za stereotipiziranjem, tate nisu opterećeni neredom koliko neke mame.

Zašto je važno: Neuredna igra potiče motoričke vještine i koncentraciju, rješavanje problema te jedinstveno osjetilno iskustvo. Samo se prisjetite kako je to zakoračiti bos u blato.

 

4. Građenje i rješavanje problema

Bilo da se radi o građenju kućica, brodića ili prikolica, tate su odlični u poticanju praktičnih zadataka iz prve ruke. Ako ste tata koji voli graditi i izrađivati stvari, stavite malo radnu površinu s dječjim alatom pored vaše radne površine kako biste svoju djecu uključili u to što radite. S djecom se možete baviti i slaganjem slagalica ili građenjem kućica od sitnih Lego kockica.

Zašto je važno: Igranje korištenjem ruku potiče prostornu orijentaciju, dobru kontrolu pokreta, rješavanje problema, analiziranje planiranje, kreativnost te koordinaciju oko-ruka – što je stvarno mnogo!

 

5. Tatin smisao za humor

Tata mi je znao reći kako je išao u „Školu za tate" gdje je naučio sve svoje grozne fore. Poput one kada dijete pita „Što je na TV-u,", a tata odgovori: „Lonac i cvijeće". Najbolje tatine fore mjere se po količini kolutanja očima i dubokim uzdasima srama.

Zašto je važno: Iako se radi manje-više samo o zabavi, no kroz ove šale otac pokazuje kako treba ponekad biti samokritičan, te s vremena na vrijeme moći pogledati na svjetliju stranu života. Ove šale nas uče i kompleksnosti jezika.

 

PROČITAJTE JOŠ: Zbližavanje tate i bebe

 

6. Sport i avanturizam

Bilo da se radi o timskom sportu, jahanju, trčanju ili istraživanju prirode, tate često stavljaju naglasak na važnost kretanja i tjelesnog razvoja i spretnosti. I dječaci i djevojčice trebaju ovakvu vrstu redovite vježbe, bilo da žele postati sportaši ili samo uživati trčeći po parku.

Zašto je važno: uspostavljanjem dobrog primjera za svoju djecu, očevi uče kako je kretanje i tjelesna aktivnost važna – što je vrijednost koju će djeca nositi sa sobom kroz život. Vježbanje je dobro i za mentalno te emocionalno zdravlje, zdravlje kostiju, imunitet, zdravu tjelesnu težinu te mnogo drugih stvari.

 

Preneseno s Roda.hr

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ljekovite biljke za bebe i djecu
Bolesti djece uvelike se razlikuju od onih kod odraslih, čak i ako se radi o istim bolestima. Mnoge ljekovite biljke nis...
3
Hoće li biti nadoknade nastave zbog štrajka?
Ovogodišnji školski kalendar propisuje kako školarci moraju imati najmanje 175 nastavnih dana u godini, a maturanti 160.
3
10 roditeljskih pogrešaka koje treba izbje...
...I alternativni načini suočavanja s izazovima roditeljstva
2
Povedimo računa o svakom djetetu
Predstavljeno UNICEF-ovo izvješće o stanju djece u svijetu 2014.
2





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!