|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Planiranje trudnoće

Uredništvo Ringeraje, 28.4.2020
Planirate li postati majka pametno je početi razmišljati o nekim životnim promjenama. Ne kaže se bez razloga da je trudnoća ‘drugo stanje’.

image
/11


Promjene koje se preporučuju:


Ginekološki pregled

 
Planirate li trudnoću poželjno bi bilo da posjetite svog ginekologa i obavite ginekološki pregled. Svoje namjere podijelite s ginekologom i zatražite savjet o tome trebate li obaviti i neke druge liječničke preglede ili testove, početi uzimati neke vitaminske ili mineralne preparate, koje lijekove smijete , a koje ne biste smjeli uzimati, ukoliko provodite neku terapiju posavjetovati se i oko toga.

 

Stomatološki pregled

 
Briga za zdravlje zubi tijekom trudnoće treba biti izrazitija nego inače. Sluznica usne šupljine tijekom  trudnoće postaje osjetljivija, desni češće krvare, upale zubnog mesa su češće, nakuplja se više plaka koji pojačava upalne procese i pojavu karijesa. Učestalije mučnine i povraćanje tijekom prvog tromjesečja trudnoće uzokuju promjenu kiselosti usne šupljine što može uzrokovati promjene na caklini.
Sve se navedeno može prevenirati pravilnom higijenom i redovitim kontrolama kod stomatologa, barem svaka tri mjeseca.

 

PROČITAJTE JOŠ:Tri znaka da je ženska u plodnim danima 

 

Tjelovježba

 
Žena koja je fizički aktivnai u dobroj psihofizičkoj formi lakše će podnijeti i trudnoću i porod. Ukoliko do sada niste, pokušajte redovito vježbati umjerenim intenzitetom. Najprikladnije vježbe su hodanje, vožnja biciklom, plivanje, yoga… Uz brigu o tijelu savjetujemo i brigu o duhu – više vremena za opuštanje, odmor, meditaciju.
Uz to, preporučamo uključivanje u neki od tečajeva za trudnice.

 

Prehrana

 
Ukoliko do sada niste previše razmišljali o zdravoj prehrani sad je vrijeme da to promijenite i prehrani posvetite dužnu pažnju. Zdrava prehranas bitna je i za buduću majku i za dijete. Razmislite što biste mogli promijeniti na bolje. Posavjetujte sa s liječnikom, pobrinite se da vam jelovnik bude raznovrstan, da vam tijelo bude obskrbljeno s važnim nutrijentima. Uživajte u svježoj i prirodnoj hrani, a nastojte izbjegavati pekarske proizvode, grickalice, brzu hranu.   Uz to, pijte dovoljno tekućine, uglavnom čiste vode i biljnih čajeva.

 

PROČITAJTE JJOŠ: Luteinizirajući hormon (LH) i značenje vrijednosti

 

Kava/alkohol/pušenje

 
S kavom i inače ne treba pretjerivati, a jednom kad odlučite postati majka vrijeme je da kavu svedete na jednu, eventualno dvije manje šalice. Alkohol bi trebalo svesti na namjanju  moguću mjeru – deciliter vina nakon ručaka i to je to.
Ako ste pušač, pravo je vrijeme za prestanak. Pušenje prije trudnoće može otežati začeće, a tijekom trudnoće može povećati rizik od raznih komplikacija.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Premršavim ženama teže je zatrudnjeti
Ženama koje žele zatrudnjeti stručnjaci preporučuju da je bolje imati kilogram više nego premalo. Studije pokazuju da mr...
5
Muškarci odrastu tek u 43. godini
Kako su otkrili znanstvenici, tek u srednjim godinama možete očekivati da vaš muškarac stvarno odraste. Muškarci svoju z...
4
Plodnost po godinama i brojevima
Žena mlađa od 35 godina treba samo 3,8 jajnih stanica za stvaranje zdravog embrija. Žena između 35. i 37. godine života ...
4
Želite blizance? Evo što biste trebali jesti!
U istraživanju su sudjelovale vegetarijanke koje su konzumirale mlijeko i mliječne proizvode te trudnice na čijem se jel...
4





Anketa

.
пеперутка16

.

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!