|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Luteinizirajući hormon (LH) i značenje vrijednosti

Uredništvo Ringeraje, 9.4.2020
Luteinizirajući hormon proizvodi hipofiza i izuzetno je važan za pravilno funkcioniranje reproduktivnog sustava. Kod žena uzrokuje ovulaciju, a kod muškaraca stimulira proizvodnju testosterona.
Ključne riječi:

image
/11


Funkcija luteinizirajućeg hormona (LH)

U dobi od približno 8 godina, hipotalamus počinje povećavati proizvodnju gondatropnih hormona, odnosno hormona koji su zaslužni za početak puberteta i spolno funkcioniranje. Ti hormoni stimuliraju hipofizu koja u pubertetu izaziva stvaranje luteinizirajućeg (LH) i folikulostimulirajućeg hormona (FSH).

 

Tada u dječaka počinje spermatogeneza (proces stvaranja spermatozoida)uz razvoj sekundarnih spolnih karakteristika kao što je rast penisa, mutiranje glasa, širenje ramena, pojačana dlakavost lica i tijela te jačanje mišića.

 

PROČITAJ JOŠ: Endometrioza

 

Kod odraslih muškaraca LH hormon stimulira sintezu testosterona u intersticijskim stanicama sjemenika.

 

LH i FSH hormon u pubertetu kod djevojčica potiču folikulogenezu(stvaranje jajne stanice) te razvoj sekundarnih spolnih karakteristika, poput rasta grudi i pojave stidnih dlačica te širenja bokova.

 

U spolnoj zrelosti, glavna uloga LH hormona kod žena je formiranje zrelog folikula u jajniku iz kojeg se oslobađa zrela jajna stanica te dolazi do ovulacije. Nakon ovulacije LH i FSH hormoni pretvaraju taj folikul u takozvano žuto tijelo koje odumire nakon 12 dana, osim u slučaju trudnoće, kada nastavlja stvarati velike koncetracije progesterona i estrogena.

 

Razine hormona kroz menstrualni ciklus. Koncentracija luteinizirajućeg hormona najveća je 24 do 36 sati prije ovulacije.

 

PROČITAJ JOŠ: Ženski spolni hormoni

Zašto se utvrđuju razine LH

 

Koncentracija luteinizirajućeg hormona u krvi mjeri se u laboratorijima radi utvrđivanja nasljednih bolesti s kromosomskim nepravilnostima (poput Turnerovog sindroma), sindroma policističnih jajnika, razjašnjenja uzroka amenoreje, sindroma menopauze, te kod sumnje na nedostatak Leydigovih stanica koje su odgovorne za proizvodnju testosterona i drugih hormona kod muškaraca. LH se najčešće mjeri kada žena počinje sumnjati na probleme s plodnošću, odnosno nakon neuspjelih pokušaja začeća, kako bi se vidjelo postoji li tomu medicinski uzrok.

 

Kao i kod drugih testova hormona u krvi, i LH se obično mjeri drugog do petog dana ciklusa.


Referentne vrijednosti LH

Muškarci:1,7 – 8,6 IU/L
Žene u folikularnoj fazi (od prvog dana menstruacije do ovulacije):2,4 – 13 IU/L
Žene u ovulacijskoj fazi (otprilike 14 dana od prvog dana menstruacije, traje 1 – 2 dana):14,0 – 95 IU/L
Žene u lutealnoj fazi (od ovulacije do menstruacije):1,0 – 11 IU/L
Žene u menopauzi:8,0 – 58 IU/L

Povišene vrijednosti LH

Povišene vrijednosti luteinizirajućeg hormona javljaju se kod:

  • sindroma policističnih jajnika,
  • Turnerovog sindroma,
  • gonadne disgeneze (razvojna anomalija spolnih žlijezda),
  • u menopauzi.

 

Trajna povišenost LH i FSH hormona upućuje na primarnu grešku u jajniku, odnosno na prerano iscrpljenje jajnika. Ako je samo LH povišen, a FSH normalan, vjerojatno je riječ o sindromu policističnih jajnika. Otkrivanje povišenih vrijednosti LH može objasniti razloge otežanog začeća.

Snižene vrijednosti LH

Vrijednosti mogu biti snižene u slučaju:

  • progesteron-negativne amenoreje (izostanka menstruacije),
  • hiperprolaktinemije (višak hormona prolaktina),
  • kod anoreksije nervoze.

 

Trajna povišenost LH i FSH upuće na sekundarnu grešku u jajniku. Također, i LH i FSH bit će sniženi tijekom uzimanja oralne kontracepcije.

LH u ovulacijskim testovima za planiranje trudnoće

 

PROČITAJ JOŠ: Rani simptomi trudnoće

 

Jedan ili dva dana prije ovulacije koncetracija luteinizirajućeg hormona naglo raste, pa je mjerenje ovog hormona korisno u određivanju dana ovulacije za žene koje pokušavaju začeti. Za ove potrebe proizvode se posebni ovulacijski testovi koji funkcioniraju slično kao testovi za trudnoću, mjereći koncentraciju hormona u urinu.

Rezultat pokazuju odmah, a mogu se kupiti u ljekarnama.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Žene češće biraju muškog ginekologa, a ev...
Istraživanje koje je rađeno u Finskoj o preferenciji liječnika, donijelo je veoma zanimljive rezultate.
10
Bolovi – znak da treba poslušati tijelo
Bolovi su neugodan osjećaj i jedan od najčešćih simptoma bolesti. Njima nas tijelo upozorava da s njime nešto nije u red...
4
Neobična priča o problemima sa začećem
Samo oni koji su to doživjeli znaju kako je to kad ti kažu "ne možeš imati djecu". Ova mama je to doživjela, a onda iz...
4
Četvrtak je dan za seks
Nakupljeni hormoni koji uzrokuju stres stimuliraju spolne hormone, zbog čega je četvrtak najbolji dan za seks, kao što j...
2





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!