|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Pet loših praksi hranjenja na bočicu

Uredništvo Ringeraje, 2.11.2022
Hranjenje na bočicu oduvijek se smatralo lakšim načinom hranjenja. To je vjerojatno i razlog zašto se u prošlosti nitko nije previše obazirao na probleme i neprimjerene prakse koje su se prenosile s koljena na koljeno. Ovo je pet najčešćih grešaka.

image
Često mijenjanje mlijeka se NE PREPORUČUJE jer je to stresna i skupa praksa za roditelje, a ujedno i umara bebu. (Freepik.com) www.freepik.com
/11


Hranjenje na bočicu oduvijek se smatralo lakšim načinom hranjenja. Vjerojatno je to razlog zašto se u prošlosti nitko nije pretjerano obazirao kako na probleme koji su nastajali tako i na običaje koji su se razvijali unutar obitelji i prenosili s koljena na koljeno. Stoga ne čudi da se pri promjeni kulture hranjenja prvo moramo pozabaviti s nepreporučljivim pristupima koji susrećemo na svakom koraku.

 

1. Hranjenje u ležećem položaju

Do dobi kada dijete savlada hranjenje na bočicu (negdje u periodu kada pokazuje interes za držanje bočice), hranjenje u poluležećem ili ležećem položaju na leđima nije primjereno niti respektabilno prema djetetu ili čak može biti i potencijalno opasno. Ako želimo hraniti bebu u ovom položaju, moramo značajno nagnuti bočicu. Mlijeko tako lakše teče izravno u grlo i uvelike otežava koordinaciju sisanja, gutanja i disanja.

 

Ako dijete držimo u naručju, podignemo ga u polusjedeći položaj. Praksa pokazuje da se djeca do 3 mjeseca najlakše snalaze s bočicom ležeći na boku.

 

PROČITAJTE JOŠ: Bebe znaju kada su gladne

 

2. Povećanje otvora na sisaču

U doba procvata konzumerizma iznimno je teško pronaći razlog za povećanje rupice na silikonskom sisaču oštrim predmetom, no praksa je i dalje živa. Probodi dovode do nepredvidivog protoka jer silikonski sisači često pucaju. Kao rezultat toga, djetetu je teže kontrolirati hranjenje, mlijeko mu juri, teče iz uglova usta, može doći do izlijevanja. Sisač s pukotinom teže je čistiti i cijela stvar samo poziva na rast plijesni. Dostupne su dude različitih razina za gotovo sve marke.

 

3. Kombiniranje dijelova boca različitih marki

Bočice rade na različite načine. Neke imaju ventilaciju na dudi, druge s umetcima, treće s membranom na dnu. Iako se čini da su sisač, navoj i bočica kompatibilni, kombiniranje različitih marki može uzrokovati kvarove, najčešće u obliku kruženja zraka. U bočici se stvara podtlak, zbog čega mlijeko sporije teče ili uopće ne teče, dijete se odmiče ili roditelj izvlači bočicu. Uslijed naprezanja i odmicanja s bočice beba može usisati više zraka, posljedično može povratiti ili osjećati nelagodu.

 

4. Samoinicijativno korištenje zgušnjivača mlijeka ili AR formule

Zgušnjivač mlijeka i AR formula imaju svoju ulogu. Ta uloga nije trajno uklanjanje bljuckanja i produljenje sna ili intervala između obroka. Nažalost, na internetu često nailazimo upravo na takve savjete. Oba proizvoda namijenjena su ograničavanju bljuckanja tijekom prijelaznog razdoblja dok se ne utvrdi UZROK bljuckanja. Kondenzacija ne otklanja uzrok, samo ga skriva.

 

PROČITAJTE JOŠ: Znakovi da je vaša beba gladna

 

5. Česta zamjena mliječne formule

Zbog nedostatka informacija o bočicama i hranjenju, često su prisutne opće nelagode, probavne smetnje i bljuckanje. Tipičan savjet okoline, ali i struke je promjena mliječne formule, iako danas znamo da većina problema proizlazi iz samog načina hranjenja. Česte promjene mlijeka ne samo da su stresne i skupe za roditelje, već i umaraju bebu. Svaka vrsta mlijeka razlikuje se od druge i na to se crijeva moraju naviknuti. Zato s promjenom mlijeka počnite tek kada ste sigurni da je hranjenje optimalno i da problemi doista dolaze od mlijeka.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Rezultati nagradne igre SelectBox
Nagradna igra SelectBox za mamice je završena. Sretne dobitnice su...
6
Poremećaji spavanja kod djece
Uzroci poremećaja spavanja su individualni, no najčešće su vezani uz dob djeteta i uz odnose djeteta s okolinom . Poneka...
4
Popis svih vrtića na području Zagreba
Trebate upisati dijete u vrtić, a ne znate koji su sve vrtići u vašoj blizini? U želji da vam olakšamo potražnju, pripre...
3
Najapsurdnija imena u 2012. godini!
Da ima roditelja koji svojoj djeci vole davati neobična, smiješna, čak i apsurdna imena, to već znamo, no znate li koja ...
2





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!