|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Ova HRANA je najčešći uzročnik GUŠENJA kod djece

Uredništvo Ringeraje, 21.11.2022
Stručnjaci su napravili popis namirnica koje najčešće uzrokuju gušenje kod djece.

image
Istraživanje je pokazalo da su hrenovke najčešći uzrok gušenja kod djece mlađe od tri godine. (FOTO:Freepik.com) www.freepik.com
/11


Bez obzira na to što roditelji uvijek nadziru malu djecu dok jedu, često dolazi do gušenja hranom.

 

Sada su stručnjaci otkrili da su hrenovke, odnosno hot-dogovi, najčešći uzrok gušenja kod djece, tvrde pedijatri iz dječjeg centra Johns Hopkins.

 

Istraživanje je pokazalo da su hrenovke najčešći uzrok gušenja kod djece mlađe od tri godine (17 posto), zatim tvrdi bomboni (10 posto), grožđe (9 posto) i orašasti plodovi (8 posto).

 

“Svaka hrana predstavlja opasnost od gušenja kod male djece, ali hrenovke su opasne jer su taman toliko velike da savršeno začepe dišne putove, ne dopuštajući protok zraka” - kaže pedijatrica dr. Nisha Kapadia iz ovog Dječjeg centra.

 

Zato pedijatri savjetuju roditeljima da hrenovke prije nego što ih daju djetetu narežu na vrlo sitne komade, a kada je riječ o ostalim potencijalno opasnim namirnicama - tvrdi bomboni, grožđe i orašasti plodovi, ne bi ih trebalo davati djeci mlađoj od četiri godine.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kako pravilno narezati grožđe kako biste spriječili gušenje?

 

Bebe i djeca mlađa od tri godine posebno su sklona gušenju hranom jer nemaju sve zube i ne mogu dobro prožvakati hranu prije nego je progutaju. Djeca u dobi od tri do četiri godine već imaju zube, ali tek uče pravilno žvakati.

 

Također, djeca koja ne sjede mirno dok jedu imaju povećan rizik jer često udišu hranu dok se igraju ili trčkaraju, ističe dr. Kapadia.

 

Izvor: Mondo.rs

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

VIDEO: Kako reći ne mirne savjesti?
Kako reći ne mirne savjesti? Neka vam video intervju s Jesperom Juulom pruži inspiraciju!
4
Savjeti o disciplini
Roditelji trebaju djeci postaviti granice kako bi djeca znala što će mu roditelji tolerirati, a što neće, odnosno uvjete...
4
Bakin napitak za bolji imunitet
Nekada nije bilo toliko različitih dodataka prehrani za povećanje otpornosti djece, no naše su bake znale mnoge trikove ...
4
Spriječite dijete u grickanju noktiju
Grickanje noktiju je često način na koji djeca oslobađaju intenzivnih ali prolaznih napetosti koje im se događaju.
4





Anketa

.
пеперутка16

.

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!