|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Mama ja bi Coca-colu! Čujete ovo često? Previše kofeina može naškoditi zdravlju vašeg djeteta.

image
/11


Pića puna kofeinom, što uključuje gazirana pića, kave, cappuccina i sve prisutnija energetska pića, nikad nisu bila popularnija, osobito među tinejdžerima. Prije dvadesetak godina tinejdžeri su pili duplo više mlijeka nego li gaziranih kofeiniziranih pića, sada je situacija potpuno obrnuta. Istina je da im jedno ili dva ovakva pića na dan neće naškoditi, no liječnici upozoravaju kako možda podcjenjujemo efekt koji kofein ima na djetetovom zdravlje i njegov razvoj.   

Kako kofein može utjecati na vaše dijete?

Kofein stimulira centralni nervni sustav zbog čega se ljudi osjećaju budnijima kad piju kavu ili druga kofeinizirana pića. No, isto tako ona mogu izazvati i iritabilnost, anksioznost, ubrzan rad srca, povisiti krvni tlak, izazvati glavobolje i nesanicu. Kod djece ne treba mnogo da osjete sve ove negativne strane kofeina, a danas djeca kofein konzimuraju više nego ikad prije. Osim toga pića koja „podižu“ energiju su najčešće visokokalorična što uvelike uvećava rizik od prekomjerne tjelesne težine. Osim toga puna su i šećera, što se može naštetiti zdravlju zubi.

S obzirom da kofein djeluje kao diuretik, znači da uzrokuje češće mokrenje. Ovo kod djece može izazvati dehidrataciju, osobito kada je vruće ili kada provode više vremena u aktivnostima na otvorenom. Uz to određeni lijekovi, kao što su lijekovi protiv prehlade, mogu sadržavati kofein, pa se o njihovoj upotrebi za liječenje djeteta raspitajte kod liječnika.

Čest problem s kojim se roditelji djece (osobito tinejdžera) koja konzumiraju previše kofeiniziranih pića susreće je - problem sa spavanjem. Prilikom učenja za školu ili naprosto provođenja vremena na računalu uz igrice ili u komunikaciji s prijateljima do kasno u noć, djeca se često okreću konzumaciji kofeiniziranih pića kako bi ih održala budnima. Učestalo ispijanje pića s kofeinom mogu izazvati i ozbiljnije probleme s nesanicom.

Kako limitirati konzumaciju kofeina kod djece?

Porazgovarajte s djetetom o ovom problemu i upozorite ih na negativne učinke koje kofein može imati. Jedan način na koji kod djece možete limitirati konzumaciju kofeina je da iz svog doma izbacite proizvode i pića koja sadrže kofein i potičete ih na konzumaciju zdravijih alternativa ovom piću kod kuće, ali i kada su u školi ili s prijateljima.
Ako vaše dijete već sada pije dosta (ili previše) kave i sličnih napitaka, polako ih odviknite od toga, ali postepeno kako biste izbjegli neugodne popratne simptome kao što su umor, glavobolje ili loše raspoloženje.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Uskršnje priče i običaji
Europski narodi i plemena slavili su početak proljeća na proljetni ekvinocij, blagoslivljajući sjemenje raznih plodova p...
8
Uskršnje aktivnosti s djetetom
Za Uskrs se već desetljećima vežu jaja, pilići ili uskrsni zeko. Premda nemaju veze sa stvarnim povodom Uskrsa ne možemo...
6
Uzrok lošeg dječjeg sna
Ovo može biti vaš podsjetnik što treba izbjegavati kako bi vaše dijete imalo bolji san.
4
Pravila koja vam pomažu da budete bolji ro...
Jeste li roditelji koji ne poštuje djetetov interes, planirate li i unaprijed odrađujete sve za svoju djecu?
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!