|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kako razgovarati s djecom o/u digitalnom svijetu?

Uredništvo Ringeraje, 28.2.2020
Većina djece svakodnevno provodi vrijeme na internetu. U skladu s tim, vjerojatno se povremeno zapitate koristi li Vaše dijete internet na siguran način.

image
Djeca i internet
/11


Kada ste roditelj u digitalnom svijetu, kako o njemu razgovarati sa svojom digitaliziranom djecom?

 

Svi roditelji su bar jednom, a vjerojatno i više puta, naišli na situaciju da nisu sigurni kako pristupiti nekoj temi u razgovoru sa svojim mališanima ili tinejdžerima. Međutim, kao roditelj, vaša je odgovornost osigurati djetetu sigurnost na internetu, ali za to morate znati što se sve na internetu događa te kako vaša djeca mogu postati žrtve onih korisnika interneta koji nemaju dobre namjere.

 

Imajte u vidu da iako vaši mali virtualni virtuozi koji ne znaju za život bez Interneta  djeluju kao da se odlično snalaze, roditeljska obaveza je i dalje da ih zaštitite od mogućih neugodnih situacija koje ih mogu zadesiti kada su on-line. Zato je pravilo broj jedan: budite u toku s novim tehnologijama. Možda vas previše i ne zanimaju mogućnosti nove društvene mreže, popularni stikeri ili promjene politike privatnosti, ali one sigurno zanimaju ili direktno utječu na vašu djecu. Osim toga, ovo znanje pomoći će vam da baratate rječnikom i pojmovima koje koriste njihovi vršnjaci, što unapređuje razumijevanje mogućnosti i opasnosti koje digitalni svijet nosi.

 

PROČITAJTE JOŠ: Dozvolite djetetu da bude dijete!

 

Evo i nekoliko dodatnih savjeta o tome kako započeti razgovor o digitalnom svijetu:

  • Kada razgovarate s klincima o Internetu, on-line sigurnosti ili pravilnom korištenju društvenih mreža, sam početak komunikacije ne mora biti tako direktan. Probajte započeti s nekom temom koja će im sigurno biti zanimljiva – muzika, sport, neki hobi. Bilo kakva razmjena mišljenja dobar je povod da, najbolje kroz neki primjer, pokrenete i temu sigurnosti na internetu.

 

  • Spomenite neku konkretnu situaciju u vezi sa zloupotrebom mogućnosti Interneta – krađom identiteta, ili digitalnim nasiljem. Pitajte dijete što ono misli o tome, i pokažite zabrinutost zbog činjenice da se ovakve situacije dešavaju. Opišite im što biste vi uradili da se nađete u problemu – kako biste se osjećali i kome biste se okrenuli za pomoć. Na ovaj način, djetetu dajete do znanja da je sasvim u redu potražiti pomoć kod bilo koje sumnjive situacije.

 

  • Objasnite djeci da je ponašanje na Internetu isto kao i ponašanje u bilo kojem javnom prostoru, i da sve što postavljaju (slike, tekstove, komentare, video materijale, osobne podatke) oblikuju to kako ih drugi vide u digitalnom svijetu. Ove digitalne tragove je skoro nemoguće obrisati, i zato je važno djeci predočiti da prije postavljanja ili dijeljenja nekog sadržaja razmisle o tome tko sve može to vidjeti i potencijalno zloupotrebi.

 

  • Skrenite djeci pažnju da isto kao što na ulici ne razgovaraju s nepoznatim osobama, tako ne bi trebali prihvaćati prijateljstva od nepoznatih osoba na društvenim mrežama. Digitalno nasilje je kompleksna tema, i ako do njega dođe, važno je brzo reagirati kako se ono ne bi nastavilo. Vaše dijete treba znati da se, ako se nađe u bilo kakvom on-line problemu, može obratiti vama, i da ćete zajedno naći rješenje. Odnos povjerenja uvijek je bolji od alternativa.

 

PROČITAJTE JOŠ: Preopterećujemo li djecu informacijama?

 

  • S djecom treba razgovarati i kako bi se spriječila mogućnost da se klinci nađu u ulozi digitalnog nasilnika. Od malih nogu, s njima bi trebalo pričati o tome koliko je važno poštovanje tuđe osobnosti i privatnosti, i s tim u vezi im skretati pažnju da nikada ne postavljaju uvredljive komentare i druge sadržaje, kao ni slike prijatelja i prijateljica bez njihove dozvole.

 

  • Imajte u vidu da internet donosi i mnogo koristi. Bez obzira na sve načine zloupotrebe koji postoje, internet nam omogućuje da lako i brzo dođemo do bilo koje informacije. Za naše klince, to znači da mogu iskazivati svoju radoznalost, upijati informacije, učiti više o onome što ih zanima, i razvijati brojne vještine koje će im biti neophodne kao odraslim osobama. Razumljivo je da budete oprezni – ali umjereno, tako da kod njih ne razvijete bezrazložne strahove.

 

Jednom kada ste pokrenuli komunikaciju o digitalnom svijetu, održavajte je. Jedan razgovor neće biti dovoljan da kod djeteta razvijete balans u odnosu prema digitalnom svijetu – takav da njegove mogućnosti koristi do maksimuma, ali da uvijek ima i zdravu dozu sumnje i opreza prema potencijalnim opasnostima. Česti razgovori, razmjena mišljenja i diskusija, osim što jačaju dragocjeni odnos roditelja i djeteta, pomažu da vaše dijete u digitalnom svijetu bude sigurno.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Izradite Lego kostim za maškare!
Kupovni kostimi za maškare znaju biti skupi, loše kvalitete, a i djeca ih brzo prerastu...
26
BLOG: Nezgodna pitanja, nezgodni odgovori
Neke se stvari u svijetu odraslih podrazumijevaju i razumiju bez riječi, no kad ih moramo objasniti djeci, tada nailazim...
25
Ideje za maske
Još ne znate kako zamaskirati vaše dijete? Predstavljamo vam nekoliko ideja za masku u zadnji tren.
25
Maškare - ideje za šminku
Još malo i stiže nam fašnik ili poklade, dolaze maškare, male i velike. Da bi bile male maškare što originalnije smo za ...
25





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!