|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kako planinariti s djecom?

fitness.com.hr, 25.6.2020
Budući da su djeca uvijek puna energije, savjetujemo da ih vikendima povedete negdje gdje ne idu često, gdje će im biti zabavno te gdje ćete im pomoći u izgradnji zdravih i aktivnih tjelesnih navika.

image
Planinarenje učinite zanimljivim i poučnim iskustvom
/11


Vikendi su svima najbolje vrijeme za provesti ga s obitelji. Čak i oni koji najviše rade, za vikend će pronaći nekoliko sati u kojima se mogu posvetiti djeci. A kako su djeca uvijek puna energije, savjetujemo da ih povedete negdje gdje ne idu često, gdje će im biti zabavno te gdje ćete im pomoći u izgradnji zdravih i aktivnih tjelesnih navika. Shopping centar svakako nije mjesto na kojem želite provesti vikend s djecom. Priroda je!


Ako u blizini imate neku nezahtjevnu planinu ili brdo, to je savršena ideja. A ako vam je to prvi put da ćete se s djecom upustiti u odlazak na planinu donosimo vam nekoliko savjeta kako se najbolje pripremiti da boravak u prirodi bude ugodno i nezaboravno iskustvo i da ga i vi i vaša djeca želite što prije ponoviti.


Prije odlaska na planinu

1. Ponesite dovoljno hrane

Djeca imaju puno više energije od odraslih osoba, ali puno više energije i troše, trčkarajući, skačući i istražujući. Upravo zbog toga, ne želite se dovesti u situaciju da se jako daleko od auta ili civilizacije, djeca su vam gladna, a vi nemate dovoljno hrane. Ponesite sa sobom dovoljno hrane, energetskih pločica, čokoladica, njihovih omiljenih slatkiša i voća.

Redovito uzimajte pauzu za odmor i kratki međuobrok. Također, djeca vole nagrade i motivacije, pa će ovo biti savršen način da ih potaknete da nastave s usponom. Primjerice, recite djeci da će nakon svakog prehodanog kilometra dobiti nagradu u obliku hrane i bit ćete sigurni da ćete se popesti gdje god ste zamislili.


2. Odaberite zanimljivu destinaciju

Kad na planinu idete s djecom uvijek radije birajte penjanje na neki zanimljiv vrh po stazi na kojoj će pronaći neke zanimljive stvari, umjesto kružne staze. Primjerice, u vrijeme kestena, birajte stazu na kojoj ima kestenja pa djecu uputite na skupljanje. To će im biti zabavno, a i nakon planinarenja, nagradit će se sakupljenim plodovima.

Također, nikada djeci nemojte lagati oko staze ili onoga što ih čeka na vrhu. Ispričajte im kakva će biti staza i što će vidjeti na vrhu i to će ih motivirati na penjanje.

 

PROČITAJTE JOŠ: Što reći djetetu umjesto PAZI i OPREZNO?


3. Budite spremni na neočekivane obrate

Kada na planinu idete s odraslim osobama, morate biti spremni na moguće nezgode, a s djecom je po posebno naglašeno. Stoga, svakako pazite da vam je baterija mobitela puna te ponesite sa sobom putnu prvu pomoć u slučaju manjih nezgoda.


Tijekom boravka na planini

4. Prikladno se odjenite

Ovo pravilo vrijedi i za vas i za vašu djecu. Čak i ako na planinu idete usred ljeta, savjetujmo da se odjenete slojevito jer u nekim dijelovima planine u kojem nema sunca, temperatura može biti dosta niža. Ponesite nešto dugih rukava i svakako ponesite majice za presvlačenje da se preodjenete ako se oznojite.

Također, ako je vrijeme nestabilno, ponesite kabanice (već i one jednokratne mogu pomoći) kako biste se zaštitili ako vas uhvati pljusak.


5. Hodajte po tempu svoje djece

Nemojte očekivati da djeca hodaju poput odraslih osoba. Umjesto pravocrtnog hodanja, oni će ponekad potrčati, ponekad zastajkivati, ponekad skretati sa staze i istraživati okolicu. Pustite ih da vode i hodajte njihov tempo.

Kada ste na planini s djecom, samo hodanje prema vrhu je jedno veliko iskustvo, igrajte se s njima i maksimalno iskoristite vaše zajedničko vrijeme. Budite spremni da će vam trebati puno više vremena za popesti se do vrha u odnosu na ono koje postignete sami, ali uživajte u tome i promatrajte prirodu oko sebe očima svoje djece.


6. Planinarenje učinite zanimljivim i poučnim iskustvom

Djeca se vole osjećati važno i ravnopravno u interakciji s roditeljima. Stoga, organizirajte planinarenje upravo tako: dajte im neke zadatke, poput brige o vodi ili im dajte ruksake sa odjećom za presvlačenje, koje će oni nositi sa sobom.

Također, tijekom hodanja ih podučavajte o vrstama drveća ili pticama koje čuju kako bi im planinarenje ostalo u sjećaju i kao zabavno učenje.

 

PROČITAJTE JOŠ: Ne dajte alergijama da vas taknu!


7. Razgovarajte!

Iako se ovo čini očitim, ali u današnjem modernom svijetu mnogima nedostaje komunikacija s bližnjima. Tijekom planinarenja razgovarajte sa svojom djecom, pitajte ih o događajima koje su proživjeli kroz tjedan, o odnosima s prijateljima ili osjećajima.

Ako djeca ne budu raspoložena za razgovor, zapjevajte s njima neke njima poznate pjesme. To će im biti zabavno i ponovno će vas zbližiti.

Povedite djecu u prirodu, ali se pripremite za to. Djeci će to biti zabavno i nezaboravno, a vama izvrsna prilika da se družite s njima izvan svakodnevnih zbivanja i poznatog okruženja.


fitness.com.hr

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Putovanje avionom u trudnoći
Da, putovanje avionom u trudnoći je moguće. Ono što morate znati jest kada je najsigurnije letjeti, jer najbitnije je br...
4
Trudničke pripreme za putovanje
Sljedeće smjernice za pripremu i popis za putovanje tijekom trudnoće su samo prijedlozi. Prijedlozi koji će vam sigurno ...
4
Vodič za sigurno igranje u vodi
Ljeto je stiglo i sigurno ćete često biti u blizini vode, a možete se kladiti da će vaša beba jedva dočekati da stupi u ...
4
Okusi i mirisi sela – Otkrijte i vi Hrib
Hrib je mjesto sa zapanjujućim pogledom na planine Risnjak i Snježnik te dolinu rijeke Kupe. Selo Hrib pripada Općini Ča...
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!