|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Hoće li biti nadoknade nastave zbog štrajka?

MB, 16.10.2019
Ovogodišnji školski kalendar propisuje kako školarci moraju imati najmanje 175 nastavnih dana u godini, a maturanti 160.

image
/11


Štrajk u osnovnim i srednjim školama u republici Hrvatskoj započeo je u četvrtak 11.10.2019. te nastavio prema cirkularnom modelu, što znači da se on odvija u nekoliko županija svakog dana. Dakle, u nekoliko županija već se štrajkalo ukupno dva radna dana.



Ministrica najavila nadoknadu nastave



Naime, minimalni broj nastavnih dana strogo je propisan Pravilnikom Ministarstva znanosti i obrazovanja i iznosi 175 nastavnih dana, odnosno 160 za maturante. Mnogi se stoga pitaju hoće li se dani u štrajku morati nadoknađivati. Ministrica Blaženka Divjak izjavljuje da hoće.


Za N1 televiziju izjavila je kako je Kurikulum zadan, te da se gradivo i ishodi učenja moraju postići, stoga će sigurno biti nadoknade. Također je naglasila kako treba raditi na tome da ova izvanredna situacija završi.



Sindikati uvjereni da za sada do nadoknade ne mora doći


Na pitanje o nadoknade nastave drugačije se izjašnjavaju u Sindikatu hrvatskih učitelja (SHU) i Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSSH). Prema izjavi Branimira Mihalinca, za sada potrebe za nadoknadom nema.


On je, naime siguran kako ima dovoljno tjedana predviđenih u ovoj nastavnoj godini te da još ne treba posezati za nadoknadama.



U nekim školama nadoknada je već najavljena


Bez obzira na stav sindikata, neki su ravnatelji škola, koji su, između ostalog i odgovorni za provedbu kompletnog rada i programa rada škole ili kurikuluma, nadoknadu već najavili. Vlatka Koletić, ravnateljica ivanićgradske OŠ ‘Stjepan Basariček’, izjavila je kako će se štrajk u toj školi morati nadoknaditi.


U dijelu škola dva nastavna dana provedena u štrajku neće utjecati na ispunjenje propisanog minimuma nastavnih dana, ali treći bi već mogao. A ako Vlada i sindikati na vrijeme ne postignu dogovor, novi krug štrajka po županijama započinje već u ponedjeljak, 21. listopada.


Međutim ostaje neizvjesno do kada će štrajk potrajati i kada će Vlada i sindikati konačno postići dogovor.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Izradite Lego kostim za maškare!
Kupovni kostimi za maškare znaju biti skupi, loše kvalitete, a i djeca ih brzo prerastu...
6
Pravi odgovor na milijun dječjih pitanja
Iako vam na stoto "a zašto/a kako" u toku dana vjerojatno dođe da kažete "ne znam", uzdržite se. Evo boljeg odgovora...
4
Razvoj dječjeg crteža
Vrlo često, pod pristiskom velike želje da nam dijete bude uspješno, napredno, kompetentno, zadovoljno... želimo procjen...
4
Darovitost
Kako prepoznati malog genijalca?
4





Anketa

Rina za curicu?
pisonjica

Znaci POBEDNICA! :)))

ne (69%)

da (31%)


Broj svih glasova: 108

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Sve najbolje!