|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Da li djeci škodi previše čistoće?

Uredništvo Ringeraje, 13.7.2022
Od trenutka kada donesemo svoje dijete kući iz rodilišta, kreće naša borba da ih zaštitimo od nečistoće. Pretjerujemo li s pretjeranom čistoćom saznajte u članku.
Ključne riječi:

image
Biti zdraviji ne znači nužno drastične mjere. (FOTO:Freepik.com)
/11


Pranje ruku više puta dnevno, steriliziranje duda varalica, usisavanje poda nekoliko puta dnevno, pranje poda antibakterijskim sredstvom, pranje robe na najvišoj temperaturi i nakon toga još peglanje da ubijemo sve što je možda ostalo, a moglo bi naštetiti našem djetetu. I tako cijelo djetinjstvo.

 

Uvjereni smo da na ovaj način štitimo djecu od bolesti, no jesmo li sigurni da je tako? Može li im previše čistoće štetiti? Nova istraživanja govore da može.

 

Naša djeca su prečista i tako im podižemo rizik od bolesti.

Svaki roditelj želi svom djetetu najbolje, isto tako želi svoje dijete čisto, zdravo i sigurno. No, ipak, previše čista okolina za djecu nije najbolja i najzdravija opcija.

 

PROČITAJTE JOŠ: Pustite svoju bebu da stavlja predmete u usta!

 

Ovdje je šest stvari koje morate znati o djeci i prljavštini.

 

• Prljavština sadrži korisne mikrobe važne za cjelokupno zdravlje

 

Zadnjih nekoliko godina su pojačana istraživanja o mikrobiomu i podiže se svijest o njegovoj važnosti za naše cjelokupno zdravlje. Što je naš mikrobiom raznolikiji, to ćemo mi biti zdraviji.

Jedna čajna žlica prljavštine sadrži više različitih mikroba nego je ljudi na našem planetu. Ne moramo početi hraniti svoju djecu prljavštinom, ali moramo prestati s opsesijom o čistoći ako želimo da su nam djeca zdravija.

Doktorica Maya Shetreat-Klein, autorica knjige Healthy Food, Healthy Gut, Happy Child zagovara način života u komu su djeca izložena prljavštini i nečistoći. U to je uključeno igranje vani, pravljenje blatnih pita, skakanje po blatu i živjeti život kao dijete.

 

• Djeca koja su izložena dezinfekcijskim sredstvima imaju povećan rizik od infekcije

 

Istraživanje koje je proveo stručni časopis Occupational Environmental Medicine pokazao je da djeca koja su više izložena dezinfekcijskim sredstvima i antibakterijskim sapunima imaju povećan rizik od infekcije.

Za vrijeme zime kada haraju gripe, imamo potrebu dezinficirati sve kako bi spriječili da se dijete ne zarazi. No, to ih zapravo neće zaštiti od toga da “ulove” gripu već će ih dovesti u povećani rizik da je dobiju. Djeca su danas više nego ikada izložena umjetnim kemikalijama, a sve manje u dodiru s prirodom i to se odražava na njihovo zdravlje i imunitet.

 

PROČITAJTE JOŠ: Posjekotine i modrice sastavni su dio djetinjstva

 

• Djeca odgajana na farmama imaju manji rizik od razvijanja astme i alergija

 

Djeca koja su odgajana na farmama i seoskim kućanstvima više vremena provode vani, u igri s blatom i životinjama.

Raznoliki mikrobiom je preduvjet za dobro zdravlje. Zemlja na farmama na kojoj se radi i koja je dom različitim životinjama i insektima sadržava raznoliku lepezu mikroba, veću nego zemlja u gradu. Djeca koju su izložena toj zemlji samim time su izložena većem broju mikroba i imat će raznolikiji mikrobiom koji ih štiti od različitih infekcija i alergija.

U istraživanju nije rečeno kako će izloženost zemlji i blatu izliječiti bilo kakvu bolest, no rano izlaganje što različitijim mikrobima može spriječiti pojavu bolesti.

 

• Važno je što jedemo

 

Ne samo da smo pretjerano izloženi sredstvima za dezinfekciju i čišćenje te da ona utječu na naš mikrobiom, nego i izravno utječu na naše zdravlje.

Špricamo hranu pesticidima, a onda s hrane operemo svaku mrvicu zemlje u kojoj je hrana rasla. Nakon toga, prekuhamo hranu i ubijemo sve što je u njoj korisno ostalo. Kombinacijom svega ovoga pobrinuli smo se da smo minimalno ili nimalo izložili svoj mikrobima iz zemlje u kojoj je hrana rasla.

Uzgajati svoju organsku hranu i dopustiti djeci da jedu netom ubranu hranu je odličan način da ih izložite zdravim i korisnim mikrobima.

 

• Ako imate alergije, izbjegavajte okidače

 

Ako vaše dijete ima već razvijene alergije, astmu ili preosjetljivosti na određenu hranu, izbjegavajte stvari koje su okidači za te bolesti. Lijekovi, kao što su antihistamini i kortikosteroidi su dostupni, ali trebali bi se koristiti samo u slučaju prijeke potrebe. Izbjegavanje okidača je najbolje rješenje.

 

PROČITAJTE JOŠ: Pedijatri bi voljeli da znate ovo...

 

• Biti zdraviji ne znači nužno drastične mjere

 

Pakiranje, selidba na selo s kokicama i svinjama gdje se vaše dijete može boso igrati cijeli dan, a vi uzgajati organsku hranu, i konačno izbacivanje sredstava za čišćenje iz svog života bi svakako popravilo vaše zdravlje. No, često nema potrebe za tako drastičnim mjerama.

Male promjene mogu poboljšati vaše i zdravlje vaše djece. Tijekom trudnoće, jedite zdravu hranu i pojačajte unos probiotika. Djecu hranite što zdravije možete i ponekad im priuštite obrok pripremljen od organski uzgojene hrane. Manje čistite i ako čistite, koristite samo vodu i prirodna sredstva za čišćenje. Pustite djecu da se isprljaju ponekad, da pojedu komad kolača koji je pao na pod i da skaču po blatu. Sve ovo može pozitivno utjecati na njihovo zdravlje.

Provodite što više vremena na zraku i u prirodi kako bi vaša djeca bila izložena svježem zraku i prirodnom vitaminu D.

 

Izvor:bhdoktor.ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Jedinci imaju drukčiju strukturu mozga
Odrastanje bez braće i sestara ima i prednosti i nedostataka. No, nije samo u pitanju drukčije ponašanje, nego i razvoj ...
4
10 roditeljskih pogrešaka koje treba izbje...
...I alternativni načini suočavanja s izazovima roditeljstva
2
Povedimo računa o svakom djetetu
Predstavljeno UNICEF-ovo izvješće o stanju djece u svijetu 2014.
2
Povećanje samopouzdanja!
Kad se djeca osjećaju zadovoljnima samima sobom, nebo im je granica. Stručnjaci upozoravaju da je izgradnja samopouzdanj...
2





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!