|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Koju hranu ponuditi djetetu kada je bolesno?

Uredništvo Ringeraje, 29.9.2022
Kada je dijete bolesno, obično ne jede, što u principu nije neobično. Ni odrasli nemaju apetita kada se osjećaju loše. Važno je da se u takvoj situaciji dijete odmara i prije svega pije.

image
Najčešće posežem za domaćom juhom, najbolje kokošjom! (FOTO: Freepik.com) www.freepik.com
/11


Najduže sam u karijeri radila s pedijatrima i sjećam se riječi pedijatra kao da je jučer bilo: „Kad dijete ima temperaturu, cijela kuća se smiri“. Njene riječi odjekuju mi svaki put kad nas posjeti virus.

 

Definitivno! Ja osobno svojoj djeci pokušavam ponuditi nekoliko puta dnevno, nešto što oboje vole. Pritom pazim da u hrani "sakrijem" što više dobrih stvari koje podupiru tijelo i pomažu u održavanju energije te pomažu imunološkom sustavu.

 

To su, naravno, tekućina, ugljikohidrati i dobre masti. U tom razdoblju izbjegavam (općenito) šećere koji usporavaju rad prve obrambene linije organizma i mliječne proizvode (osim domaćeg jogurta koji je bogat probioticima). Dijete u pravilu malo jede kad mu nije dobro, pa je tim važnije što jede.

 

PROČITAJTE JOŠ: Napitci za jačanje vašeg imuniteta!

 

Najčešće posežem za domaćom juhom, najbolje kokošjom, ovisno što imam doma. Takva se juha brzo kuha (brže od goveđe) i obično je blažeg, ugodno slatkog okusa. Time nastojim nadoknaditi tekućinu i elektrolite, a dodajem i neka nježna jela: kuhanu mrkvu iz juhe, sitnu tjesteninu, noklice ili samo umutim u nju jaje.

Drago mi je i ako pije samo juhu, bez variva i povrća.

 

Uz krepke juhe nudim i voće - svježe, sezonsko i pirjano u kompotu.

Jabuke mi najbolje odgovaraju s oba djeteta. Sirove, samo narezane, kuhane s dodatkom sirovog maslaca, pečene u pećnici, s nezagrijanim medom ili bez njega, u kompotu.

 

PROČITAJTE JOŠ: Jačajmo imunitet redovitim boravkom na svježem zraku

 

Ovisno o tome što nas/njih muči prilagodim i jelovnik. Ali uvijek pazim da imaju dostupno piće. Čaj (za prehladu, lipov, kumin/anis kuham za želučanu gripu), voda ili kompot. Po potrebi zasladim nezagrijanim medom.

 

Budući da često obiteljski dijelimo sve viroze, poput ove koja nas trenutno muči, pripremam hranjivu hranu za sve.

Ako je beba dojena, takve su juhe vrlo korisne i za majke koje doje, a svakako i za sve one koje (više) ne doje, ali im briga o bolesnoj bebi/djetetu oduzima mnogo sati sna.

 

Autor: Petra Počkaj Rosa/www.skrbenstars.si

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Izradite Lego kostim za maškare!
Kupovni kostimi za maškare znaju biti skupi, loše kvalitete, a i djeca ih brzo prerastu...
6
Bakin napitak za bolji imunitet
Nekada nije bilo toliko različitih dodataka prehrani za povećanje otpornosti djece, no naše su bake znale mnoge trikove ...
5
Kako vikanje utječe na našu djecu?
Ovo bi trebao pročitati baš svaki roditelj, a posebno onaj kojem je vikanje postalo dio odgoja djece. I nemojte reći – j...
5
Dobitnica profesionalnog fotkanja
Nakon dugog vijećanja, žiri je odabrao najdirljiviji komentar...
5





Anketa

.
пеперутка16

.

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!