questts u 00:28
Brokula i heljdina kaša s mrkvom i jajetom
PR, 7.5.2020Obroku za vrijeme ručka dodajte hladno prešano ulje (repičino, sojino, maslinovo ili suncokretovo) jer sadrži višestruko nezasićene kiseline omega-3 i omega-6.
U nastavku pročitajte recept za ručak!
RUČAK, 3. MJESEC UVOĐENJA, BEBINA DOB: 6+ DO 8+
Brokula i heljdina kaša s mrkvom i jajetom
Sastojci za pripremu obroka:
• 50 – 70 g brokule (1 – 1½ šaka)
• 50 g mrkve (1 šaka)
• 15 – 20 g heljdine kaše (¾ – 1 vrhom puna žlica, za 50 do 60 grama kuhane) i
1 dcl vode
• ½ jajeta
• 8 – 10 g ulja (1 žlica; repičino, sojino, maslinovo ili suncokretovo)
Priprema obroka
Heljdinu kašu kuhajte 20 minuta u vodi, zatim ju ostavite stajati u pokrivenoj posudi. Manje cvjetove brokule i komadiće oguljene mrkve kuhajte također 20 minuta na pari ili u vodi. Ocijedite. Skuhajte jaje utvrdo – kuhajte u posoljenoj vodi 10 minuta. Kuhanom povrću dodajte heljdinu kašu i ½ kuhanog jajeta, zgnječite ili usitnite i umiješajte ulje.
Prijedlog za obiteljski ručak – krem juha od brokule, heljdina kaša s mrkvom, umak od gljiva i salata
Veću količinu nasjeckanog poriluka, manje cvjetove brokule i na kocke narezan krumpir (za četveročlanu obitelj potreban vam je 1 krumpir) zalijte s toliko vrele vode da namirnice budu prekrivene. Kuhajte 20 minuta. Usitnite štapnim mikserom u krem juhu i dodajte ulje. Za cijelu obitelj zajedno kuhajte komadiće oguljene mrkve i heljdinu kašu 20 minuta u četverostruko većoj količini vode. Utvrdo skuhajte jaje.
Za bebin obrok odvojite juhu od brokule (1 – 1½ dcl) i 3 do 4 vrhom pune žlice heljdine kaše s mrkvom, zgnječite, dodajte kuhano jaje te promiješajte.
Ostatak juhe začinite solju i ružmarinom ili vrhnjem za kuhanje. Uz heljdinu kašu s mrkvom ponudite umak od gljiva i zelenu salatu.
U nastavku pročitajte još:
(RUČAK, 1. MJESEC UVOĐENJA, BEBINA DOB 4+ DO 6+)
Komorač, tikvice, krumpir i govedina
RUČAK, 1. MJESEC UVOĐENJA, BEBINA DOB 4+ DO 6+
Majčino mlijeko ili mliječna formula i riža
VEČERA, 2. MJESEC UVOĐENJA, BEBINA DOB: 5+ DO 7+
DOPODNEVNA UŽINA, 3. MJESEC UVOĐENJA, BEBINA DOB: 6+ do 8+
Poriluk, celer, mrkva, prosena kaša i janjetina
RUČAK, 3. MJESEC UVOĐENJA, BEBINA DOB: 6+ DO 8
Recept je iz knjige: "BEBE VOLE PAPATI" koju je recenzirao jedan od najpoznatijih hrvatskih pedijatara, prim. prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med., spec. pedijatar, također autor knjige "GODINE PRVE: Zašto su važne? – Vodič za roditelje i stručnjake koji rade s djecom predškolskog uzrasta ", čije je deseto prošireno izdanje objavila izdavačka kuća ACTUS HOMINIS u listopadu 2019. godine.
UZORKE KNJIGA možete prolistati na internetskim stranicama izdavačke kuće ACTUS HOMINIS: BEBE VOLE PAPATI i GODINE PRVE: Zašto su važne?
Knjigu možete kupiti OVDJE
Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:
Da ima roditelja koji svojoj djeci vole davati neobična, smiješna, čak i apsurdna imena, to već znamo, no znate li koja ...

Od hranjenja do hvatanja ritma spavanja i suočavanja s gostima,navikavanja na život s novom bebicom,sve to moglo bi biti...

Ništa vas ne može pripremiti za oduševljenje – i izazov – pri prvom susretu s bebom. Evo što možete očekivati i kako se ...

Uz toliko mnogo stručnjaka koji preporučuju da svoje novorođenče naviknete na rutinu, teško je znati što učiniti kada be...
