|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

BIT ĆU MAJKA KOJA SEBI DOPUSTI DA SE KAO I OTAC OPUSTI

Uredništvo Ringeraje, 10.3.2021
Mogu namazati svoje dijete s kremom koja ima zaštitni faktor pedeset, ne moram studiozno pristupati svakom sastojku. Te sate istraživanja iskoristiti ću da budem dovoljno dobra majka koja drži noge na stolu, jer moje dijete je u krilu i gleda crtić.

image
Neću zlatne zvjezdice niti pohvale da sam savršeno savršena majka; Foto: Freepik
/11


U jednom trenutku, dok je suprug prošle godine tražio posao, predložila sam mu kako ne bi bilo loše da sina “izvučemo” iz vrtića na neko vrijeme. Složio se samo pod uvjetom da to bude dan ili dva, jer sve više od toga nije siguran kako će izdržati i da jednostavno ne zna što da radi s njim cijeli dan. Bio je to jedan od onih razgovora u prolazu koji je ostavio dubok trag u mom mozgu – zašto, pobogu, čovjek koji nema posao ne želi biti s vlastitim djetetom i zašto navodi besmislen razlog da ne zna što raditi s njim cijeli dan? Odgovorio mi je tako nonšalantno, bez imalo razmišljanja. A ja? Ja sam se jela, iznutra. Pa kako čovječe ne znaš što ćeš?

 

I lampica se upalila – on je otac!

 

Nije ga nosio devet mjeseci u trbuhu, nema potrebu da mu miriše kosu i kožu svaki dan, on je otac, tu je da bude i odgaja. Ne, ne osporavam uopće ljubav i brigu, ali nije ista kao majčinska. Ne može biti. Potpuno je normalno da on odluči da dijete bude u vrtiću, iako je on slobodan da se brine o njemu, ali isto tako nije normalno da majka donese takvu odluku, jer dovoljno je loše što uopće radiš i daješ dijete na brigu strancima, nije valjda još da ćeš biti kući, ne radiš ništa i ne odgajaš vlastito dijete. Apsurdno!

Očevi su tu da odgajaju djecu. Sretnu i zaštićenu djecu. Zbrinutu. Ja sam provela sate i sate u razgovoru s drugim majkama koja je stolica za hranjenje najbolja, da li je ta i ta namirnica dobar izbor, hoće li guma na rukavu majice biti prejaka za njegove male ručice i ima li dječji šampon neki skriveni, potencijalno loš sastojak.

 

Očevi to ne rade.

 

Društvo na majke gleda kao glavno i odgovorno lice za odgoj djeteta. Majka je ta koja uči finim manirama, inspirira na učenje. Majka kupa, oblači i pravi frizuru. Očevi su zasluženi za dobar uspjeh kad se završe svi ti pripremni koraci, majka je kriva ako nešto zakaže.

A zašto majka jedan dan ne bi bila otac? Da i majka na jedan dan odustane od dileme koju kremu sa zaštitnim faktorom uzeti, iako su identične? Da, jesu, ali možda prva ima više potencijalno štetnih sastojaka od druge? Možda prva štiti manje ili pravi više štete od druge? Možda?! Da li mislite da otac ikad pomisli na to? Pomisli li uopće na kremu sa zaštitnim faktorom? Ne, napiše podsjetnik da sebe namaže, a dijete ako dođe na red i ako se sjeti. Ne pretjerujem. Čak i ako poznajete neki izuzetak, on samo potvrđuje pravilo.

Našalila sam se kad sam rekla da ću kao majka ikad biti otac.

 

PROČITAJTE JOŠ: Budite i vi obitelj koja se često i glasno smije

 

Bit ću majka koja sebi dopusti da se opusti kao otac.

 

Jer, da majke nisu majke i da ne razmišljaju kako razmišljaju zamislite mnogobrojne propuštene rođendanske zabave. Na koliko roditeljskih sastanaka nitko ne bi otišao?

Koliko domaćih zadaća ne bi bilo odrađeno i koliko bi se zuba prije vremena pokvarilo?

 

Bit ću majka koja sebi dopusti da se opusti kao otac.

 

Operem suđe, ali ne maknem svaku igračku s poda. Napravim djetetu sendvič i ne razmišljam da li je jabuka možda zdravija, lakše mi je bilo da spremim sendvič da moje dijete ne bude gladno nego da dvadeset minut tražim slobodno parking mjesto ispred trgovine i kupim jabuku.

 

I nema ništa loše u tome, neće sendvič ubiti dijete.

 

A tih dvadeset minuta ću iskoristiti da ga provozam u autu kroz novi dio grada i pokažem onu zanimljivu kuću sa žutom fasadom. Tih dvadeset minuta ću iskoristiti da mu još jednom poljubim glavu prije nego izađe iz auta i ode u vrtić. Sendvič je skroz OK.

Neću zlatne zvjezdice niti pohvale da sam savršeno savršena majka.

Hoću zdravo, sretno i zadovoljno dijete i svim silama se trudim samo to ostvariti.

 

Ne mora biti savršeno, može biti dobro.

 

Mogu namazati svoje dijete s kremom koja ima zaštitni faktor pedeset, ne moram studiozno pristupati svakom sastojku. Ne moram, te sate istraživanja ću iskoristiti da budem dovoljno dobra majka koja drži noge na stolu, jer moje dijete je u krilu i gleda crtani film. Omiljeni.

 

Piše: Maja Memić

Izvor: lolamagazin.com

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

BLOG: Nezgodna pitanja, nezgodni odgovori
Neke se stvari u svijetu odraslih podrazumijevaju i razumiju bez riječi, no kad ih moramo objasniti djeci, tada nailazim...
19
Ideje za maske
Još ne znate kako zamaskirati vaše dijete? Predstavljamo vam nekoliko ideja za masku u zadnji tren.
17
Izradite Lego kostim za maškare!
Kupovni kostimi za maškare znaju biti skupi, loše kvalitete, a i djeca ih brzo prerastu...
16
Maškare - ideje za šminku
Još malo i stiže nam fašnik ili poklade, dolaze maškare, male i velike. Da bi bile male maškare što originalnije smo za ...
16





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!