|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Alergija na pelud kod djeteta

Petra Logar, 16.4.2020
Peludna hunjavica ili alergijska hunjavica je najrašireniji oblik alergije.Spriječiti je možete ako pokušavate izbjeći alergene. To nije uvijek moguće, zbog toga je potrebno liječenje.

image
/11


Kako pomoći djetetu koje je alergično na pelud? Kakvi su znakovi alergije i kako je liječimo? Sve to smo pitali dermatologinju Tamaru Heraković.

"Postoji više vrsta alergija, ovisi o tome u kojem dijelu tijela se je počeo izlučivati histamin i o dobi bolesnika. Peludna ili alergijska hunjavica je sezonski oblik alergijskog rinitisa te je najrašireniji oblik alergije. Uzrokuje ju pelud različitih trava, drveća i korova. Alergen najčešće udahnemo, alergijska reakcija najčešće uzrokuje jako obilan vodeni sekret i iritaciju nosa, začepljen nos, često uzastopno kihanje (pogotovo ujutro), oči su suzne, crvene i svrbe, svrbi nas ždrijelo, uši, moguća je upala sinusa, osjetljivost, umor, lošija koncentracija. Ako takvi problemi traju svu godinu, uzrok može biti alergija na kućnu prašinu ili ima bolesnik nealergijsku hunjavicu."
kaže dermatologinja Heraković.


PROČITAJTE JOŠ: Kako djetetu pomoći pobijediti strah od doktora

 Više od liječenja alergije važno je njezino spriječavanje. Najbolja pomoć je izbjegavanje alergena - znači peludi- koliko je to moguće, jer oni uzrokuju kliničke simptome. Kada ima dijete peludnu hunjavicu najvažnije je da izbjegavate pelud u proljeće. Dijete neka ne izlazi na mjesta gdje je puno peludi, osobito ne ujutro i navečer, kada je u zraku najviše peludi. Pomoći će ako će si lice umiti hladnom vodom te oči isprati čajem. Prije spavanja se preporučuje kupka i pranje kose (da se ispere pelud), odjeću je potrebno skinuti van spavaće sobe.
 
Kod alergije na pelud se za vrijeme cvatenja ne zdržavajte vani, kod alergije na grinje redovito čistite prašinu te izvodite ostale mjere protiv grinja. Prozori neka budu zatvoreni, da bi spriječili ulazak peludi, pogotovo u danima kada je u zraku visoka ili srednje visoka koncentracija peludi. Osim toga sluznicu nosa više puta dnevno očistite s fiziološkom otopinom. Na žalost potpuno izbjegavanje alergena nije moguće i zbog toga je potrebno simptome alergije liječiti s lijekovima (antihistaminik ili steroidni sprej za nos). Teškim alergičarima pomaže i da kada cvate biljke na koje su alergični, promijene okolinu te putuju u krajeve gdje takvih biljaka nema. Savjetuje se i da se rublje osuši  unutra, da se ne bi na njemu skupljale peludi.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Gripa
Pojavljuje se poglavito na sjevernoj polutki u zimskim mjesecima i ugrožava cjelokupnu populaciju, a posebno starije lju...
5
Da li bebama i djeci oblačiti kupaće gaćice?
Nekada je bilo potpuno normalno da se djeca na plaži igraju gola, a takva su se i kupala. Međutim, mnogo toga se do dana...
4
Djeca i skakanje
Igra je važna za razvoj djeteta! Dijete skačući razvija određene sposobnosti i vještine koje su u njegovu životu vrlo va...
4
Djeca i pretilost
Aktivnosti vani umjesto sjedenja pred televizorom - to je najbolji način za gubitak suvišnih kilograma. Osim toga je jak...
4





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!