|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

"Vodič za preživljavanje" za novopečene tate

Uredništvo Ringeraje, 19.7.2022
Idite malim koracima ... i naviknite se na ukus kave, čak i ako je nikad niste pili.

image
Kad u vaš život konačno stigne mali paketić radosti, sve se mijenja. (Foto: freepik.com)
/11


Kad u vaš život konačno stigne mali paketić radosti, sve se mijenja. Uglavnom nabolje, ali biće vam potrebno neko vrijeme da se naviknete na nove okolnosti.

Evo što vam poručuju muškarci koji su već prošli kroz to iskustvo, donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam olakšati tih prvih nekoliko tjedana.

 

Vi ste u istom timu

Vaša partnerica, beba i vi - vi ste u istom timu. Sjetite se toga sljedeći put kad budete na ivici da se s mamom vaše bebe zakačite oko toga čiji je "red" da ustane kad podmladak zaplače. Koliko god da ste umorni, vi i žena koju volite ste zajedno uplovili u ovu novu, divnu životnu fazu.

Lako je zaboraviti to kad ste neispavani i uplašeni, a pritisak samo raste, ali udahnite duboko i nasmiješite se - postali ste otac. I znate duboko u sebi da biste pomakli svijet za tu bebu koja se upravo dere glasno kao da je triput veća od te mrvice koju ste donijeli iz porodilišta.

 

PROČITAJTE JOŠ: Njega bebe: Kako ohrabriti tate?

 

Pa kad je tako, ustanite i nosajte tu mrvicu. Niko vas ne traži da pomičete svijet. Samo da nosite bebu i pjevušite joj.

I ne zaboravite u svemu tome ni bebinu mamu. Njoj treba pet minuta u toku dana s vama, da skupi snage i da osjeti da je u svoj toj gužvi i uzbuđenju, volite najviše na svijetu, više nego što ste i mislili da možete da je volite...

 

Ostanite smireni

Ovo je važno ne samo zato što će mami vaše bebe biti lakše ako vidi da ste vi mirni i da ne paničite zato što beba ima grčeve, već i zato što beba upija emotivno stanje svojih roditelja i u skladu s time se ponaša. Ako ste vi nervozni, i beba će biti, ako ste vi OK, i beba će biti.

 

Mali koraci

Morate prihvatiti činjenicu da ste dolaskom bebe na svijet zakoračili u nepoznato. Naravno da se nećete uvijek moći snaći za sekundu. I naravno da će biti teško u nekim trenutcima. Ali, vjerujte u sebe. Bebama je ionako uglavnom dovoljno da ih volite iz sve snage. A ako pelena nije savršeno namještena... Ništa strašno. Uvježbat ćete i to. Strpljenje je vrlina.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kako tate utječu na kognitivni razvoj djeteta

 

Učite slušati

Ako budete pažljivo slušali, shvatit ćete da vam beba govori što joj je potrebno. U tim prvim sedmicama ne pokušavajte da vi uspostavljate bilo kakvu rutinu. Osluškujte potrebe svoje bebe. Poslije nekog vremena, rutinu ćete uspostaviti zajednički, tako što ćete naučiti prepoznati kada se bebi spava, kada je gladna, a kada želi samo da je nosite, onako, "koža na kožu", da može čuti otkucaje vašeg srca.

 

Kava je čovjekov najbolji prijatelj

Čak i ako niste bili ljubitelj dok niste postali otac, ubrzo ćete shvatiti da vam je ponekad šalica kave neophodna da se saberete. Besane noći su vam zagarantirane, bar u prvo vrijeme, tako da je sve što vam podiže nivo budnosti i energije dobrodošlo. Uključujući i kavu, naravno.

 

I bez brige, nećete "pokvariti" bebu. Samo slušajte svoje srce. I radujte se svakom novom danu, divne stvari vas očekuju u budućnosti.

 

Izvor: mondo.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Najapsurdnija imena u 2012. godini!
Da ima roditelja koji svojoj djeci vole davati neobična, smiješna, čak i apsurdna imena, to već znamo, no znate li koja ...
4
Vaš tečaj za preživljavanje prvih 6 tjedana
Od hranjenja do hvatanja ritma spavanja i suočavanja s gostima,navikavanja na život s novom bebicom,sve to moglo bi biti...
4
Nivea Baby u svakom trenutku!
Bez obzira na to jeste li trudni, pokušavate li zatrudnjeti ili ste tek rodili, NIVEA BABY je ovdje kako bi vam pomogla ...
4
Roditelji biraju
Roditelji na Facebooku odabrali proizvode za program babybonus
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!