cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Kako tate utječu na kognitivni razvoj djeteta

Novorođenčad mlađa od 5 mjeseci, kod koje su očevi intenzivno uključeni u odgoj, postižu bolje rezultate kod mjerenja kognitivnog razvoja!

Kako tate utječu na kognitivni razvoj djeteta

Mnoga su istraživanja potvrdila kako očeva uključenost ima snažne učinke na djetetov kognitivni razvoj. Već je kod novorođenčadi u dobi od 5 mjeseci vidljivo kako imaju bolji kognitivni razvoj ako su im očevi uključeni u odgoj. (U ovom se kontekstu tako definiraju očevi koji češće sudjeluju oko skrbi novorođenčeta te u igri s njim.)

Dobrobiti se nastavljaju odrastanjem djece. Do prve godine, djeca čiji su očevi više uključeni u njihov odgoj, imaju bolje kognitivno funkcioniranje. Također, imaju visoku sposobnost rješavanja problema. U dobi od 3 godine imaju viši IQ, a jednom kada dosegnu školsku dob, dobrobiti postaju još očitije.

 

Djeca, čiji su tate aktivni sudionici njihova života, postižu bolje rezultate kroz čitav spektar obrazovnih kompetencija - od postizanja boljih ocjena i boljih rezultata u školi do veće motiviranosti i većeg vrednovanja obrazovanja.

 

PROČITAJTE JOŠ: Ovo je za tate koji su prisutni!

 

Jedan od razloga za to može biti način na koji očevi razgovaraju sa svojom djecom - postavljajući više pitanja koristeći riječi tko, što, kada, gdje i zašto. Ova vrsta pitanja potiče djecu da više komuniciraju, što može obogatiti njihov rječnik i poboljšati govorne vještine.

Druga važna veza koju treba uzeti u obzir su financije. Očevi koji su više uključeni u odgoj djece, brinu se da ih financijski osiguraju, a djeca koja su financijski osigurana, češće imaju bolje rezultate u školi. Zbog toga je teško odrediti jesu li djeca bolja u školi jer su njihovi očevi više uključeni ili je to zbog toga što odrastaju u financijski stabilnom okruženju.

Jedno je sigurno, očevi koji provode više vremena pomažući svojoj djeci oko obrazovanja, povećavaju kvalitetu njihova učenja. Isto tako, uključivanjem u njihove društvene i sportske aktivnosti, mogu pomoći u razvijanju vještina razmišljanja i njihovom uspjehu u kasnijem životu.

 

Jedan od ključnih načina na koji očevi pomažu u rastu svoje djece je usađujući im osjećaj vrednovanja truda i rada. Vjera u sposobnost savladavanja vještina ulaganjem truda i rada, pomaže djeci razviti osjećaj samopoštovanja.

 

PROČITAJTE JOŠ: Zbližavanje tate i bebe

 

Očevi češće potiču svoju djecu da isprobaju nove stvari. Kad se djeca suoče s izazovima i uspiju (čak i nakon frustracije), počinju vjerovati u vlastitu sposobnost da čine teške stvari. Kad očevi svojoj djeci daju veće odgovornosti - poput nošenja škara, prelaska ulice ili samostalnog kupanja - to poboljšava njihove sposobnosti razmišljanja.

Pomaganje u svladavanju novih izazova također ih potiče na preuzimanje odgovornosti za vlastite postupke. Osjećaj kontrole koji steknu pomaže im u stvaranju osjećaja kontrole nad vlastitim uspjesima i neuspjesima, a ne da ih pripisuju drugim ljudima, događajima ili okolnostima.

 

Preuzeto: Rode

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img