|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

21. siječnja - Međunarodni dan zagrljaja

Uredništvo Ringeraje, 21.1.2015
Danas obavezno zagrlite svoje najdraže, prijatelje, kolege, a možete i potpune strance, jer danas je međunarodni dan zagrljaja!

image
/11


Obilježava se od 1987. godine u SAD-u, a s vremenom se proširio i na ostatak svijeta. Svrha proslave ovog dana jest u tome da pomogne ljudima izražavati emocije u javnosti, a trebali biste ga proslaviti tako što ćete ponuditi zagrljaj kome god poželite. 



Grljenje je toliko važno da su znanstvenici na Sveučilištu Miami 1992. osnovali Institut za istraživanje dodira. U nedavnom istraživanju agresije, proučavano je 17 adolescenata i primijećeno je da tinejdžeri koje su masirali imaju manji osjećaj tjeskobe i manje su neprijateljski raspoloženi. I njihovi roditelji su primijetili da su manje agresivni. Iako je ovo istraživanje malo, ipak dokazuje koliko je dodir važan, u ovom slučaju u terapeutske svrhe i ima utjecaj na ponašanje.


 
Zagrljaj gradi povjerenje i osjećaj sigurnosti i jača povezanost s osobom koju grlimo. Osim toga, povećava razinu hormona oksitocina važnog za povezanost i serotonina za sreću, a smanjuje razinu kortizola i uklanja stres. Zagrljaj je dobar i za naš imunitet, jer stimulira žlijezdu koja potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica. Opušta mišiće u tijelu i ublažava bol, a najbolje je što je potpuno besplatan.



Dakle, ovaj topli ljudski kontakt ima jako pozitivan učinak na psihičko i fizičko zdravlje. Čak i nakon najtežeg dana, zagrljaj će vam sigurno pomoći. Međunarodni dan zagrljaja proglasio je još 1986. godine Kevin Zaborney, kojeg na službenoj stranici ovog dana nazivaju i ambasadorom zagrljaja.


Prema riječima psihologinje Virginije Satir, čovjeku je potrebno četiri zagrljaja na dan da bi preživio. Može se zaključiti kako grljenje ima ljekovito svojstvo jer je prema Jacku Canfieldu grljenje zdravo, prirodno i praktički savršeno. Kažu da su četiri zagrljaja dnevno potrebna za preživljavanje, osam za održavanje, a dvanaest za napredovanje.

 

izvor: index.hr

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Uzrok lošeg dječjeg sna
Ovo može biti vaš podsjetnik što treba izbjegavati kako bi vaše dijete imalo bolji san.
4
Kreativnim igrama do pisanja
Ako vaš prvašić muku muči s pisanjem, znajte da nije jedini, a i da to nije kraj svijeta. Razne vježbe i igre će mu pomo...
4
Pravila koja vam pomažu da budete bolji ro...
Jeste li roditelji koji ne poštuje djetetov interes, planirate li i unaprijed odrađujete sve za svoju djecu?
4
“Adriana se vratila”
“Adriana se vratila" edukativna je slikovnica koja malima i velikima približava ljepote Jadranskog mora i njegove stano...
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!