keyt
|
Jutro cure, hvala svima na čestitkama za 8 mjeseci Pa da saberemo što El može, a što ne može s 8 mj.: Može sjediti, ljuljati se četveronoške i posjesti sama iz ove pozicije, ali samo kad je jaaako raspoložena, podići se na nogice kad naiđe na dobru potporu, skakutati nogicama kada je mama drži u krilu, imitirati mamu kada puhanjem sklanja kosu s očiju, mahati rukicom kod joj kažem Bok!... i još svašta nešto. Ne može sama se posjesti kad je na leđima, puzati, osim povremeno unazad i to kad je jako motivirana, a ni iskoprcati se iz prsnog položaja kad je umorna i malo ljutita ili kad joj se naprosto ne da... i još svašta nešto. . E sad, što se tiče posjedanja djeteta, postoje dvije struje fizijatara i pedijatara, jedni su za spontano sjedanje bebe, a drugi za posjedanje. Dobro sam se raspitala jer sam ja svoju sama posjedala na preporuku ped. i zaključka da su joj leđa zrela. I bila su, jer je stvarno vrlo brzo počela sjediti stabilno i sigurno, a ja sam kasnije bila zabrinuta što je nisam pustila da ipak sama dođe u taj položaj. Ima mi smisla teorija i jednih i drugih. Prema prvoj, beba bi se sigurno trebala posjesti tek tamo sa 10-ak mjeseci. Međutim, treba tu malo biti oprezan. Jednoj mami (informacija iz 2. ruke) čija beba sa 6 i pol mjeseci još nije stabilno sjedila, fizijatar i pedica u nekoliko su navrata rekli da nema problema da će beba sama i da je se ne posjeda. Kako beba nije sjedila ni s 9 mjeseci, odjednom su joj ti isti zagovornici spontanog sjedenja rekli da beba zaostaje u razvoju. Šokirana mama, naravno, odlazi privatno kod drugog, poznatog fizijatra, a ovaj na nju zaurla da tko joj je rekao da se beba ne posjeda, da se bebe moraju posjedati sa 7,5 mjeseci ako se do tada već nisu same posjele, kako bi im se pomoglo da dođu do tog položaja. Tko je od njih u pravu, zbilja ne znam, mi smo se posjeli i sad je gotovo, ali mi se malo čini da su neki fizijatri, poput nekih psihologa, u svrhu promocije i veličanja svoje struke, počeli opasno zbunjivati nas laike. Nadam se da mi nećete zamjeriti moju sumnjičavost i predugi post.
|