tenkic
|
sunny, ja smučkam 20g hipp kašice i 60ml vode i to je ok gusto ali na moju veliku žalost Bo ni to ne smaže do kraja e, da, raspitala sam se o tim šećerima, ovo je odgovor koji sam dobila (sorry, malo je dugačko): U nastavku slijedi odgovor nutricionistice Koraljke Novina Brkić na Vaše pitanje: Pitanje: Imam bebu od 6 mjeseci. Sa 4,5 mjeseca počeli smo s dohranom. Sad već jedemo tri obroka dnevno (voće ujutro, povrće u podne i žitarice navečer) ali u relativno malim količinama. Htjeli smo djetetu dati Nestle 8 žitarica i keks, ali vidimo da u sastavu ima šećera. Obzirom da djeci do godine dana ne bi trebalo davati niti šećer niti sol, zašto je ovaj proizvod koji sadrži šećer namjenjen djeci od 6 mjeseci? Postoji li koja kombinacija žitarica s keksom a da ne sadržava šećer? Šećeri su itekako potrebni Vašem djetetu za pravilan rast i razvoj – naime, pojam „šećer“ na deklaraciji ne znači običan bijeli konzumni šećer, već označava cijelu porodicu spojeva koji spadaju u ugljikohidrate. Dijete, ali i odrasla osoba, dobiva energiju iz šećera. Najvažnije za Vas je znati da se iza tog naziva može kriti čitav niz poželjnih oblika šećera: fruktoza, laktoza, maltodekstrin. Mi, kao i svi drugi proizvođači, dužni smo pisati u dijelu o hranjivoj vrijednosti „od toga šećeri“, što se odnosi na sve ove navedene oblike. Po svim svjetskim nomenklaturama i takvi spojevi zaista jesu šećeri. Vi ste u potpunosti u pravu kako se djeci ne preporuča dodatni unos šećera u smislu saharoze – bijelog konzumnog šećera. To znači da se ne preporuča zašećeriti obrok, napitak ili slično. No saharoza sama po sebi i u određenim količinama nije loša i prirodno se nalazi u čitavom nizu namirnica, a posebno onima bogatim ugljikohidratima, kao što su žitarice, voće i povrće. Sve naše žitarice nemaju dodanog šećera, osim onog koji se prirodno nalazi u sirovinama, kao npr. medu ili keksima. Dobro je znati kako se naše žitarice proizvode od 8 vrsta različitih žitarica, za razliku od mnogih koje su uglavnom načinjene od samo pšeničnog brašna. Proizvodni proces Nestlé žitarica je jedinstven jer se njime dobiva lakša probavljivost zato što se škrob razgradi na manje komponente, a jedan od osnovnih djelova škroba je i saharoza.