|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: nitko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   laktacijska zutica
14.4.2010 13:53:59   
zvrkolino
Dali netko zna o toj vrsti zutice? Moja beba sad ima 4 mjeseca a ima ju od rođenja a dijagnosticirana nam je s mjesec dana kad su nam rekli da je to jer ja imam previse prolaktina u mljeku kojeg beba nemoze probaviti.Radi bilirubina u krvi je dobival premalo na tezini jer ga je uspavljival.Ljecnici su nam preporucili daljne dojenje i stalna kontrola tezine i bilirubina.Na tezini sad dobivamo dobro i bilirubin je pao ali je jos iznad granice normale.Bila bi zahvalna ako bi mi tko znao reci malo vise o tome. HVALA.
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: laktacijska zutica
14.4.2010 13:57:37   
adryosijek
Novorođenačka žutica je česta pojava u zdravih beba jer se nakon rođenja razgrađuju crvena krvna zrnca, pri čemu se stvara žučna boja bilirubin.Vidljivo žutilo kože I sluznice bjeloočnica posljedica je obojenja bilirubinom.

20 – 50 % donešene novorođenčadi ima u prvom tjednu života vidljivu žuticu. U novorođenčadi se bilirubin stvara 2 – 3 x brže ( 6 – 10 mg/ kg u 24 sata) nego u odraslog (3 mg / kg u 24 sata ).

Uzrok je relativno veća masa eritrocita (visoki hematokrit) i kraći životni vijek eritrocita u novorođenčeta nego u odraslog (90 naspram 120 dana).Oko 75 % bilirubina u novorođenog djeteta produkt je fiziološke razgradnje hemoglobina koji potječe iz eritrocita čiji je životni vijek na izmaku, a 25 % potječe iz drugih izvora. Bilirubin putuje u svom nekonjugiranom obliku, tzv. Indirektni bilirubin vezan za albumine plazme iz mjesta nastanka, retikuloendotela do jetrenih stanica, gdje se iz nekonjugiranog oblika ( topiv u lipidima ) konjugacijom pretvara u konjugirani ili direktni bilirubin ( topiv u vodi ).

Konjugirani bilirubin dolazi sa žući u crijevo, odakle veći dio bude izlučen iz organizma, a manji bude hidraliziran u nekonjugirani bilirubin, koji se resorbira iz crijeva natrag u portalni optok i jetru - ENTEROHEPATIČNA CIRKULACIJA BILIRUBINA - u novorođenčadi mnogo veća nego u odraslih.

FIZIOLOŠKA ŽUTICA NOVOROĐENČETA

Koncentracija nekonjugiranog bilirubina tijekom prva dva dana života raste do prosječne maksimalne koncentracije od 100 nmol/l (6 mg/dl) i to između 48 - 72 sata života.Do kraja drugog tjedna nekonjugirani bilirubin vraća se u normalne granice ispod 35 nmol/l (2 mg /dl).

Klinički vidljiva žutica nastaje kada koncentracija bilirubina prijeđe 85 - 120 nmol/l (5 - 7 mg /dl), tako da samo dio novorođenčadi ima vidljivu fiziološku žuticu, koja isčezne do kraja prvog tjedna.
Uzroci fiziološkoj žutici su :

1. POVEĆANA PONUDA BILIRUBINA JETRENIH STANICA zbog -
· povećanog ukupnog volumena eritrocita u organizmu
· skračenog životnog vijeka eritrocita
· velike ponude bilirubina nehemoglobinskog podrijetla i
· velike enterohepatične cirkulacije bilirubina

2. SMANJENOG VEZANJA BILIRUBINA ZA JETRENE STANICE
· zbog smanjen količine receptora (y- proteina )

3. SMANJENE KONJUGACIJE BILIRUBINA zbog
· smanjene aktivnosti glukuronil - transferaze i
· inhibicije steroidnih hormona iz majčinog mlijeka.


PATOLOŠKA ŽUTICA NOVOROĐENČETA

Uočljiva je već u prva 24 sata, kad koncentracija bilirubina u serumu raste brzinom većom od 85 nmol /l (5 mg /dl)na dan,ili kad koncentracija bilirubina u serumu prijeđe 205 nmol/l (15 mg /dl) u nedonešenog novorođenčeta.Koncentracija konjugiranog (direktnog) bilirubina u serumu prelazi 35 nmol/l (2 mg /dl),i kad traje poslije kraja prvog tjedna u donešenog, odnosno poslije kraja drugog tjedna u nedonešenog novorođenčeta. user posted image

Uzroci patološke žutice :

· pojačana hemoliza eritrocita ( intra ili ekstravaskularna )
· poremećena konjugacija bilirubina
· oštećenje hepatocita i
· opstrukcija žučnih vodova.

Pojačana hemoliza eritrocita I poremećaj konjugacije bilirubina izaziva povećanje samo koncentracije nekonjugiranog bilirubina pa je riječ o NEKONJUGIRANOJ HIPERBILIRUBINEMIJI. Oštećenje hepatocita I opstrukcija žučnih vodova povećavaju I konjugirani i nekonjugirani bilirubin pa je riječ o KOLESTATSKOJ ŽUTICI.

Direktna (konjugirana ) hiperbilirubinemija nije neurotoksična, ali uvijek ima patološki karakter.Vodeći simptomi su zelenkastožućkasta boja kože I aholična ( bijela ) boja stolice, kao I pojava tamne boje urina.


LAKTACIJSKA ŽUTICA

Ovaj oblik žutice vjerojatno je najčešći oblik s kojim se susrećemo izvan rodilišta. To je žutica uzrokovana majčinim mlijekom, benignog je tijeka, pa po kliničkom značenju gotovo I ne pripada u patološke žutice.Javlja se relativno kasno, tek u drugom tjednu života.

Unatoč jakoj žutici djeca ne pokazuju nikakvih drugih znakova bolesti, zdrava su i dobro napreduju.Svi biokemijski pokazatelji jetrene funkcije su normalni a nema ni znakova hemolize.

U načelu ne treba prekidati dojenje. Ovaj tip žutice ne ostavlja nikakve štetne posljedice, pa bi bilo štetno djetetu uskratiti dojenje.


FOTOTERAPIJA NOVOROĐENAČKE ŽUTICE

user posted image Fototerapija je metoda liječenja povišenih vrijednosti bilirubina u novorođenčadi, jer terapija svijetlom uzrokuje pomicanje bilirubina iz kože u krvi i njegovo izlučivanje.

Odluka o primjeni fototerapije temelji se na koncentraciji i porastu bilirubina u srumu, do djeteta, njegovoj hidraciji i uzroku porasta bilirubina. Liječenje može imati i nuspojave pa je potrebna brižna njga djeteta za vrijeme terapije.

Za vrijeme fototerapije važno je pravilno hidrirati dijete, dokumntiranje uzimanja tekućine na usta, enteralno ili parenteralno. Kontrola diureze ( vaganje pelena), bilježiti broj i količinu, kao i izgled stolice. Procjenjuje se elastičnost kože i sluznice. Koža mora biti suha i čista, tretirana vodom , bez krema i masti. Važno je pratiti vitalne funkcije svakih 4 sata, po potrebi i češće. Kod fototerapije treba zaštititi oči pokrovom i njegovati fiziološkom otopinom. Uz to potrebno je dijete okretati u inkubatoru za vrijeme terapije, kako ne bi došlo do opekotina.

_____________________________

moja mala cura je moje sve...

(Odgovor članu zvrkolino)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: laktacijska zutica
14.4.2010 13:59:44   
Anoniman
moram priznati da se još nisam srela s tim, samo sam jednom davno čitala nešto slično... ostalo mi u uhu da se treba prokuhavati majčino mlijeko... user posted image

žao mi je što se morate tako patiti, neka što prije prođe... user posted image
jesu li vam rekli kako će to ići dalje? hoće li trebati paziti na prehranu?
ili kad završi s dojenjem, završavaju i te nevolje?

(Odgovor članu zvrkolino)
  Neposredna veza do poruke: 3
   RE: laktacijska zutica
14.4.2010 14:04:01   
Anoniman
super, adry, već si stavila user posted image
izgleda da nije točno ovo što sam ja pročitala, super! user posted image

moja E. je imala 330 bilirubin i bili smo na infuziji na Rebru tjedan dana, oprali su joj žuticu i poslije je bilo sve ok. isto je bila pospana i rijetko je cicala. nakon toga je počela lijepo papati.

(Odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 4
   RE: laktacijska zutica
14.4.2010 14:09:09   
zvrkolino
Netreba se prokuhavati mljeko jer smo bili na granici da ostanemo u bolnici s mjesec dana jedino moramo kod pedijatra svakih tjedan do dva na vaganje i svakih mjesec dana na vađenje krvi i specijalisti za zutice.

(Odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: laktacijska zutica
14.4.2010 14:11:53   
adryosijek
neznam o tome nista nadam se da moju malu nece to uvatiti mada smo ja i brat imali zutice ko bebeuser posted image

_____________________________

moja mala cura je moje sve...

(Odgovor članu zvrkolino)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: laktacijska zutica
14.4.2010 14:26:30   
mala pcelica
ako zutica zavrsava sa dojenjem,zar nebi bilo lakse da prekinete dojenjeuser posted image mislim ipak će biti bebi lakse i sva muka riješena.....

_____________________________

?"Često čovjek trpi i nekoliko godina, smiruje se, podnosi i najokrutnije kazne, i odjednom se slomi na nekoj sitnici, na nekoj gluposti, gotovo ni zbog čega."

(Odgovor članu adryosijek)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: laktacijska zutica
14.4.2010 14:30:28   
ninolina
ako zutica zavrsava sa dojenjem,zar nebi bilo lakse da prekinete dojenjeuser posted image mislim ipak će biti bebi lakse i sva muka riješena.....

da nekako sam i ja mislila tako


_____________________________

sad sam mama za 5 :)
Tin, Iva, Theo Petar, Iris, Nino Lukas

...Nikad se ne prestani smijati, čak ni kad si tužna. Netko će se možda zaljubiti baš u tvoj osmjeh...

(Odgovor članu mala pcelica)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: laktacijska zutica
14.4.2010 14:31:45   
zvrkolino
Dojenjem se dobiva ali i ljeci . Jos uvjek dojimo ali i dodajemo formulu dva puta na dan po 120 ml.

(Odgovor članu mala pcelica)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: laktacijska zutica
15.4.2010 8:38:12   
Njofra
To bi bila žutica od majčinog mlijeka, oprosti ak sam fulala. To je imao moj Njofra kad smo došli na prvu kontrolu kod pedijatrice u bolnici je bilo sve ok a doma nas eto to zadesilo (doktorica je primjetila da je mali žut pa mu je skinula bodić i pritisnula prstom na leđica i tako je skužila) i isto smo onda dolazili na kontrolu bilirubina, i samo ti mogu reči da sam mu doma davala glukozu pa četvrtinu flaše je potrošio i onda se sve normaliziralo.

_____________________________

mama

Princezica 13.11.1998.
i
Njofra 14.8.2006.

(Odgovor članu zvrkolino)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: laktacijska zutica
15.4.2010 8:40:32   
Njofra
Samo vidiš moj malac nije bio baš toliko žut kaj taj bebač na slikici već onak simpa žut ko mali kinez (zbilja) pa smo mislili da je to ok, jer i ja sam si neke tak puti žućkaste, no vidiš kak roditelj pogrješi.

_____________________________

mama

Princezica 13.11.1998.
i
Njofra 14.8.2006.

(Odgovor članu adryosijek)
Neposredna veza do poruke: 11
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Anketa

Pelene.
пеперутка16

Kada ste počeli odbijati svoju bebu od pelena?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!