|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: nitko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Sok od bazge
23.5.2011 18:53:49   
mirna
S malim smo jucer napravili sok od bazge i ja sva vesela ga odmah pocela konzumirati. Danas sam procitala da ga trudnice i dojilje ne smiju piti... Nista od mog omiljenog  sokica dakle...user posted image

Tek toliko da znate...
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Sok od bazge
23.5.2011 19:46:19   
Indy
svaštauser posted image moja mama ga pravi svake godine i ja ga obožavam piti, pila sam ga i kad sam bila s patrikom trudna.

_____________________________

moji veliki decki, Patrik i Dominik
"Biti majka puno radno vrijeme jedan je od najbolje plaćenih poslova. Uzevši u obzir da je plaća čista ljubav"

(Odgovor članu mirna)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Sok od bazge
23.5.2011 19:52:20   
Hubertica
a ja taman neki dan rekla mojima da krenu u berbu cvijetova a kad sad ono izgleda ništa od toga...user posted image   Šteta user posted image


_____________________________

.1.8.2011. u 14.20h stigao nam mali Šimun - 3950g i 53cm
27.09.2014. u 16,55 stigla nam je princeza Gloria - 3720g i 53cm

..

(Odgovor članu Indy)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Sok od bazge
23.5.2011 20:33:35   
natalijax
to sam i ja čitala i popila sam svega čašu u jednom tjednu

(Odgovor članu Hubertica)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Sok od bazge
23.5.2011 20:49:57   
mirna
navodno isto vrijedi i za caj i ostale stvari od bazge...

(Odgovor članu natalijax)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Sok od bazge
23.5.2011 22:08:46   
Ketica
Ne kuzim zasto se ne bi smio sok od bazge?? Naime, ja sam cijelu zadnju trudnocu imala neopisivu potrebu za sokom od bazge i osim toga nisam imala nikakave druge specijalne prohtjeve. Bila sam silno uporna ne bi li nabavila jos koju domacu bocu tog prefinog soka, a kad sam iscrpila sve svoje izbore, skuzila sam da ima za kupiti sok Jabuka/ bazga od Maraske i Done i onda sam navalila i na to..... uglavnom, moj mali pisonja je zdrav ko dren (ima 2,5 mjeseca), a mene i dan danas "pere" taj bazgin sok i evo ove godine sam po prvi put krenula i u berbu, pa sad imam 14 l svog vlastitog soka user posted image .
Zbilja me zanima zasto se ne bi smio piti sok od bazge?? S obzirom da i dojim, stvarno me zanima.
Ja sam, dapace, naisla na podatak da u tom soku nema niceg stetnog nego da je dobar za probavu itd...

_____________________________

D - mamina miska 17.5.2009.
D - mamin misonja 15.3.2011.

(Odgovor članu mirna)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Sok od bazge
23.5.2011 22:33:00   
mm1209
Baš mi je drago da ste temu otvorile, ja sam danas od mm-ove bake dobila sok od bazge (jer ga obožavam!!!! user posted image ) i još sam svoju mamu pitala dal ga smijem pit i kaže da mogu...pila sam ga cijeli dan i sad ovo pročitam...ne znam dal bi ga nastavila piti ili ne...u svakom slučaju, od male količine mi ništa ne može biti, zar ne? Ne moram ga piti svaki dan, ali par čaša u tjedan-dva nije problem...?

(Odgovor članu Ketica)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Sok od bazge
24.5.2011 8:41:56   
tinka25
Ne vidim zašto bi to bio problem?? Koji su štetni utjecaji? Nešto značajno?? Mislim da je sve prirodno ok za trudnicu, stalno nam govore da moramo gutati neke umjetne vitamine, željezo itd., šta nije to loše? Neka kemija nego prirodni sok od bazge???user posted image

_____________________________

Nikola, 28.5.2010., 3950, 52 cm

Petar, 12.10.2011., 3600, 49cm

(Odgovor članu mm1209)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Sok od bazge
24.5.2011 9:11:41   
anaxx

Bazga
user posted image
Drvo bazge tisućama je godina cijenjeno kako zbog osebujnog mirisa i ljepote tako i zbog ljekovitih svojstava. Tako je i u ravnogorskom kraju čest ukras dvorišta ili vrtova, a ima i počasno mjesto među prirodnim lijekovima iz "bakine škrinjice". U ljekovite svrhe koriste se svi dijelovi bazge: cvijet, lišće, bobice, kora i korijen.
Cvijet bazge:
Cvijet bazge bere se u lipnju, dok se još nije posve rascvao i to za vrijeme toplih i suhih dana. Suši se vrlo pažljivo i naglo u tankim slojevima na tavanu ili pri umjetnoj toplini. Mora zadržati prirodnu boju, jer u protivnom, ukoliko pocrni, mora se baciti. Osušeni cvijet bazge sprema se u dobro zatvorene posude.
Vrući čaj, pripravljen namakanjem cvijeta bazge, ako se uzme na početku prehlade, upale krajnika, upale grla i gripe, pridonosi brzom izlječenju bolesti jer potiče krvotok, izaziva znojenje i organizam čisti od otrovnih tvari. Čaj se može davati djeci tijekom eruptivnih bolesti poput ospica i vodenih kozica kako bi ublažio osip i ubrzao oporavak. Čaj od cvijeta bazge smanjuje izlučivanje i ubrzava izbacivanje sluzi pa olakšava prehlade, katar, upalu sinusa, začepljenje bronhija, a budući da djeluje opuštajući, ublažava i kašalj, te pomaže kod astme. Cvijet bazge djeluje i kao diuretik, olakšava zadržavanje tekućine i eliminira otrovne tvari iz organizma. Destilirana bazgina vodica odličan je tonik za lice, a tonik od bazgina cvijeta dobar je za srce. Pržite li pak u ulju cvijet umočen u tijesto dobivate zdravo jelo, a odlično je i osvježavajuće piće od bazgina cvijeta, takozvano vino od bazge.
Lišće:
Lišće bazge bere se tek kad je potpuno razvijeno. Svježe tučeno lišće stavlja se na bolna mjesta kao oblog, a zanimljivo je da su svježe listove bazge naš preci nekoć stavljali na sljepoočnice kako bi olakšali glavobolju ili bi njima trljali lice kako bi otjerali insekte (pri tom treba paziti na moguće reakcije kod osjetljive kože).
Čaj od lišća čisti krv i najbolje je sredstvo protiv nečiste kože. Pomaže kod gihta. Dobar je protiv neugodna tjelesnog zadaha. Čaj od bazgina i orahova lišća otklanja nesanicu. Čaj od lišća i kore pomaže kod začepljenosti, ali i kod nemogućnosti zadržavanja mokraće.
Bobice bazge:
Plod se bere pri koncu ljeta kad sazrije. Bobice koje uz obilje C vitamina sadrže i B1, B6, C2, E te J vitamin mogu se sušiti ili pripremati kao sok, džem ili marmelada.
Kora:
Kora bazge sabire se sa debljih grana u proljeće. Upotrebljava se njen srednji, zeleni sloj. Prije upotrebe gornju kožicu treba sastrugati i baciti. Kora ima jednaku ljekovitu vrijednost kao i cvijet, no ona još liječi i bolesti bubrega, srca i jetre. Od korijena i kore bazge može se pripraviti korisna mast protiv ekcema i psorijaze, a ako se ukuhaju u čaj, mogu se koristiti i kao vodica za ispiranje usta. Korijen i kora bazge jaki su laksativi stoga se ne smiju uzimati bez liječničkoga nadzora. U trudnoći ih izbjegavajte.
OPREZ!!!
Sirova je bazga otrovna stoga je ne upotrebljavajte u tom obliku.

RECEPTI:

ČAJ OD BAZGE:

Čajnu žličicu prelijte s četvrt litre kipuće vode, nakon nekoliko minuta procijedite i pijte tijekom dana, gutljaj po gutljaj.Osvježavajuće je i ljekovito piće spravljeno od cvjetova namočenih u vodi.

ČAJ OD BAZGINA LIŠĆA:
7-8 listića bazge
2 dcl vode
Listiće preliti s kipućom vodom te kuhati na laganoj vatri 8 minuta. Nakon toga ocijediti i dodati žličicu meda. To je odličan napitak za čišćenje krvi, osipa, bolesti jetre, bubrega, pluća želuca i crijeva.


ČAJ ZA PREZNOJAVANJE:
2 čajne žličice cvijeta
2,5 dcl vode
Cvijet bazge preliti s vrućom vodom, nakon deset minuta procijediti i piti tijekom dana gutljaj po gutljaj.


TONIK OD BAZGINA CVIJETA:
25 cvjetova bazge
2 l vode
2 kg šećera
2 limuna Staviti šećer i narezani limun u tavu, dodati vodu, te zagrijavati dok se šećer ne otopi. Rashlađeno preliti preko cvjetova. Pokriti i pustiti da odstoji 2 dana, zatim procijediti i razrijediti vodom u omjeru 1:3.


MARMELADA OD BOBICA:
2 kg bobica zgnječimo ili propasiramo te kuhamo u malo vode uz dodatak 1/2 kg šećera. Kad veći dio tekućine ispari, smjesu spremimo u staklenke. Marmelada je vrlo ukusna i zdrava. Od bobica kojima dodamo limun bez kore i nekoliko bobica žutike načinimo sirup u sokovniku. Kod vodene bolesti skuhamo vino s bobicama i pijemo pomalo i što češće.


POHANA BAZGA:
sastojci za 4 osobe:
8 velikih cvjetova bazge
ulje za prženje
tijesto za paniranje: 8 dag brašna, 1 dl piva, 2 žumanjka, snijeg od 2 bjelanjka, solŽumanjke sol, pivo i brašno pomiješajte. Dodajte snijeg od bjelanjaka. Oprane i osušene cvatove bazge uvaljajte u brašno, namočite u tijesto i spustite u ne prevruće ulje. Umjesto piva možete upotrijebiti i mlijeko ili bijelo vino. Ako želite da jelo bude slatko u tijesto dodajte 2 žlice šećera. EVO, OVO SAM JA NAŠLA, DAKLE SAMO ZA KORU I KORIJEN GOVORE DA NIJE DOBAR U TRUDNOĆI JER DJELUJE KAO LAKSATIV!!!

_____________________________

mama jednog velikog i jednog malo manjeg dečka... dva mamina zlata... dočekali smo i Katju ... treće zlato u maminom srcu :)

(Odgovor članu tinka25)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Sok od bazge
24.5.2011 9:18:22   
Indy
i meni je sveo ovo čudno, kako?! u prvoj trudnoći sam pila sok normalno i ništa mi nije bilo

_____________________________

moji veliki decki, Patrik i Dominik
"Biti majka puno radno vrijeme jedan je od najbolje plaćenih poslova. Uzevši u obzir da je plaća čista ljubav"

(Odgovor članu anaxx)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Sok od bazge
24.5.2011 9:20:05   
anaxx
pa i ja, nije problem sok, on se može piti... poruka iznad!!!

_____________________________

mama jednog velikog i jednog malo manjeg dečka... dva mamina zlata... dočekali smo i Katju ... treće zlato u maminom srcu :)

(Odgovor članu Indy)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Sok od bazge
24.5.2011 9:21:34   
mirna
Hvala Anaxx...Ja sam pronašla informaciju o tom na slovenskom webu, pa vam neću stavljati taj link. Ovdje je jedan engleski: http://health.learninginfo.org/elder-herb.htm

Gdje među ostalom piše:

Do not use any part of the elder herb during pregnancy. All parts of the fresh plant can cause poisoning.

Naravno da je odluka  da li ćete piti sok od bazge na vama, ja samo dijelim informacije.

< Poruku je uredio mirna -- 24.5.2011 9:23:10 >

(Odgovor članu mirna)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Sok od bazge
24.5.2011 9:25:50   
anaxx
IZVORNA PORUKA: mirna

Hvala Anax...Ja sam pronašla informaciju o tom na slovenskom webu, pa vam neću stavljati taj link. Ovdje je jedan engleski: http://health.learninginfo.org/elder-herb.htm

Gdje među ostalim piše:

Do not use any part of the elder herb during pregnancy. All parts of the fresh plant can cause poisoning.

Naravno da je odluka  da li ćete piti sok od bazge na vama, ja samo dijelim informacije.



ali napominje fresh (svježe) bazge... naravno da je odluka na svakoj od nas ...

_____________________________

mama jednog velikog i jednog malo manjeg dečka... dva mamina zlata... dočekali smo i Katju ... treće zlato u maminom srcu :)

(Odgovor članu mirna)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Sok od bazge
24.5.2011 12:31:57   
mm1209
hvala anaxx user posted image
u ničemu nije dobro pretjerivati, ali od par čaša soka od bazge tijekom trudnoće nam ništa ne može biti zato se ne brinite cure...

(Odgovor članu anaxx)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Sok od bazge
24.5.2011 22:02:17   
tinka25
IZVORNA PORUKA: mm1209

hvala anaxx user posted image
u ničemu nije dobro pretjerivati, ali od par čaša soka od bazge tijekom trudnoće nam ništa ne može biti zato se ne brinite cure...
ma naravno, slažem se, a i to je prerađeno, a prirodno pa mi bilo čudno zašto se ne smije. uživat ćemo malo user posted image , po malo


_____________________________

Nikola, 28.5.2010., 3950, 52 cm

Petar, 12.10.2011., 3600, 49cm

(Odgovor članu mm1209)
Neposredna veza do poruke: 15
   [Obrisani korisnik]
25.5.2011 7:59:40   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(Odgovor članu tinka25)
  Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Sok od bazge
25.5.2011 12:57:24   
mamice
Ja ga pijem svaki dan po litru soka nabavila domaci napravljeni i mogu reci da mi jako pase i mislim da nece nista biti ak pijem jer mi pomaze i kod kaslja.

_____________________________

Veliki braco Mihael-14.06.2008
Seka Valentina dosla 20.10.2011

(Odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Sok od bazge
26.5.2011 12:02:02   
Tink
ja svake godine radim sok od bazge tako sam ga i ove godine napravil, i obožavam ga, to je jedini sok koji pijem! ne znam baš da može štetit limaču

_____________________________

...od kada te znam ja virujem u anđele, od kada te znam ja virujem da postoje <3 24.04.

...stigao mali braco <3 22.02.

(Odgovor članu mamice)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Sok od bazge
27.5.2011 14:11:03   
fiola23
bok cure...
evo,ja se isto pitam dak smijem piti domaći sokod cvijeta bazge jer je to jedino u vodu kajmi odgovara...neki dan si zaželim fetu sir,pa isto čitam da ne smijem...umrijet ću od gladi i žeđi jer mi je već od svega jako muka

(Odgovor članu Tink)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Sok od bazge
27.5.2011 14:13:13   
mirna
Ja sam napravila kompromis... popijem maksimalno jednu casu soka od bazge dnevno iako mi super odgovara...

Fetu mozes ako je napravljena od pasteriziranog mlijeka...

(Odgovor članu fiola23)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Sok od bazge
27.5.2011 14:35:00   
zvekica
Nas su na faxu učili da sok od bazge snizuje tlak. U trudnoći je kod većeg dijela trudnica niski tlak te daljnje snižavanje sa sokom od bazge nije poželjno. Naravno da jedna  čaša dnevno  neće nikome naškoditi.

(Odgovor članu mirna)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Sok od bazge
24.8.2011 22:54:39   
medoKartonski
Tko bi više popamtio šta sve smijemo, šta ne ...

_____________________________

Ne provodite život s osobom s kojom možete živjeti, već s onom bez koje ne možete ... Marijo <3

Naša mala čudo( višta ) ... Iva <3 Rocky

(Odgovor članu zvekica)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Sok od bazge
26.7.2012 21:53:23   
BUMBI
Inače ga volim,ali sad mi nekako ne odgovara,dobijem kiselinu od njega.Iako ga nekad i popijem malo

_____________________________

DINO I LUKA-mamine najveće sreće!!!!!
Stigla i princeza ANA!!!

(Odgovor članu medoKartonski)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Sok od bazge
17.12.2013 17:42:57   
leptirka
ja sam ga pila i u trudnoći i poslije, sami ga radili user posted image

(Odgovor članu BUMBI)
Neposredna veza do poruke: 24
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!