|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Vježbanje u trudnoći i razvoj mozga djeteta

Iva Šklempe Kokić, fizioterapeutkinja i kineziologinja, 12.5.2020
Istraživači iz Kanade otkrili su kako vježbanje u trudnoći koje se provodi minimalno 20 minuta tri puta tjedno poboljšava sazrijevanje mozga djeteta!

image
/11


Prof. Dave Ellemberg sa Sveučilišta u Montrealu proveo je istraživanje koje ukazuje da vježbanje tijekom trudnoće povoljno utječe na razvoj mozga djeteta. Istraživači okupljeni oko prof. Ellemberga vodili su se idejom kako vježbanje povoljno djeluje na neke funkcije mozga kod odraslih ljudi te pretpostavili da bi se korisni učinci vježbanja mogli prenositi i s trudnice na njihovo još nerođeno dijete. U istraživanje su bile uključene trudnice tijekom drugog trimestra trudnoće, nasumično podijeljene u dvije skupine. Jedna je započela sa programom vježbanja, a kod druge je provođena standardna antenatalna skrb. Program vježbanja sastojao se od minimalno 20 minuta aerobnih vježbi umjerenog intenziteta tri puta tjedno.

 

PROČITAJTE JOŠ: Prvi mjesec vaše bebe!


Nakon rođenja djece, istraživači su analizirali njihovu aktivnost mozga između 8. i 12. dana života metodom elektroencefalografije. Novorođenčad je tijekom pretrage bila u majčinom krilu, a mjerena je auditorna memorija putem nesvjesnog odgovora mozga na ponavljajuće i nove zvukove. Rezultati su pokazali da su bebe majki koje su vježbale imale zreliju aktivaciju kore velikog mozga što upućuje da su se njihovi mozgovi razvijali brže. Autori istraživanja planiraju provesti nastavak istraživanja koji bi mogao povezati brzinu učenja govora i motorički razvoj djece sa tjelesnom aktivnošću njihovih majki u trudnoći. Provesti će testiranja kognitivnih i motoričkih sposobnosti ove djece kad navrše prvu godinu kako bi se utvrdilo zadržavaju li se ove razlike kroz dulji period vremena.

 

PROČITAJTE JOŠ: Razvoj kroz igru!


Ovo istraživanje samo je dodalo još jedan pozitivan efekt cijelom nizu prethodno poznatih prednosti vježbanja tijekom trudnoće. Istraživači koji su proveli ovo istraživanje nadaju se da će ovi rezultati pripomoći propagiranju fizičke aktivnosti tijekom trudnoće i motivirati sve trudnice bez kontraindikacija da vježbaju.

 

Iva Šklempe Kokić, fizioterapeutkinja i kineziologinja

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam razumijeti što znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
9
Jeste li već preuzele svoj poklon paket u ...
Za sve trudnice i roditelje djece rođene nakon 1.1.2023. pripremili smo prigodne pakete s pogodnostima i poklonima, a sv...
7
Donat Mg nagradna igra-5. i posljednje pit...
Danas imate priliku osvojiti poklon paket Donat Mg-a. Kako osvojiti pročitajte u nastavku...
4
Kako biti sretna?
Osmijeh otvara sva vrata. Budite ono što jeste, ne uspoređujte se sa drugima i budite se sa osmjehom na licu.
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!