|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Što kada dijete grize?

Uredništvo Ringeraje, 30.9.2020
Griženje je prolazna faza, međutim to ne znači da roditelj ne treba baš ništa poduzeti i čekati daprođe samo od sebe, ako je jako izraženo I ako se često događa.

image
Bitno je dati djetetu do znanja da griženje boli, da je neprihvatljivo.
/11


U kojoj dobi se najčešće javlja?

 

Najčešće se javlja u ''jasličkoj'' dobi (djeca ispod tri godine starosti), traje neko vrijeme i prolazi.

 

Zašto se pojavljuje ?

Možemo na to gledati kao jednu od faza u razvoju koja se u manjoj ili većoj mjeri javlja kod sve djece, s tim da kod nekih traje kroz duži period i događa se učestalo pa se roditelji i okolina zabrinu. Razlog može biti i rast zuba pa se griženjem otklanja bol, ali može biti i da dijete griženjem pokušava riješiti neku frustraciju ili zadovoljiti potrebu. Često puta je upravo ovo drugo.

 

Dijete može biti uznemireno, jer je umorno, bolesno, gladno ili naprosto nervozno pa na taj način smanjuje napetost. Neka djetetova potreba nije zadovoljena, a ono ne zna niti riječima objasniti što želi niti se može strpjeti dovoljno dugo pa pribjegne najbržem i najjednostavnijem rješenju – ugrizu. Ugriz tako postaje djetetov način komunikacije. Može ugristi drugo dijete jer mu ovo ne da igračku ili mu se slučajno našlo na putu. Djeca grizu i vlastite roditelje, protestiraju npr. ako ga roditelj želi podići, presvući mu pelenu ili im naprosto nešto što roditelj od njih želi nije po volji. Ponekad dijete ugrizom na krivi način pokušava iskazati privrženost.

 

PROČITAJTE JOŠ: Ako plačem, dobit ću što god poželim!

 

Što činiti, a što ne?

Nije u redu gristi. To je poruka koju dijete treba primiti od roditelja i naučiti.

 

Što ne raditi?

Starinska metoda uglavnom je bila da se dijete ugrize pa da tako ''nauči'', međutim kao što se ne preporuča istući dijete da ga se nauči kako ne smije tući druge tako ga ne treba ni gristi da bi ga se poučilo kako se ne smije gristi druge.

Roditelji se ponekad znaju s djecom igrati na način da ih grizu ne koristeći zube, a djeca onda to pokušavaju imitirati. S obzirom da djeca uče imitiranjem, najsigurnije je takvu igru izbjegavati.

 

Što raditi?

 

1. Preduhitrite dijete!

Proučite u kojoj situaciji dolazi do griženja. Roditelj već otprilike zna u kojoj situaciji može očekivati da će dijete nekoga ugristi pa u pravom trenutku treba reagirati i maknuti dijete iz te situacije ili mu zaokupiti pažnju nekim drugim sadržajem.

Npr. ako dijete pokušava uzeti igračku od drugog djeteta, možete naslutiti da će to završiti sukobom i mogućim ugrizom, tada djelujete preventivno i obratite se djetetu: ''Želiš posuditi Ivanov autić? 'Ajmo pitati Ivana da nam posudi autić…'' Ako vidite da od dogovora nema ništa, najbolje to dvoje djece razdvojiti i ne dati im priliku da se dalje sukobljavaju te svakom dati nešto drugo za igru.

 

2. Ponudite dovoljno aktivnosti i zaokupite im pažnju

Ako je više djece na okupu dajte im dovoljno igračaka i ponudite razne aktivnosti da smanjite  mogućnost sukoba pa tako i mogućnost da će netko biti ugrižen.

 

3. Ponudite djetetu nešto što će gristi

Možete dijete maknuti od drugog djeteta i dati mu neki jastučić ili nešto slično i reći: ''Ne grizemo drugu djecu!'', ako baš ima potrebu gristi nešto mora naučiti da je jastučić prihvatljivo gristi, dok drugu djecu nije.

 

4. Posvetite djetetu dovoljno vremena

Djeca ponekad traže pažnju na potpuno krivi način. Ako naprave nešto zabranjeno, nastane velika ''frka'' i sva pažnja se usmjeri na njih. To se može izbjeći posvećivanjem odgovarajuće pažnje djetetu kad napravi nešto pozitivno i provođenjem zajedničkog vremena u zabavnim i prihvatljivim aktivnostima.

 

PROČITAJTE JOŠ: 10 roditeljskih pogrešaka koje treba izbjegavati

 

Ako je ipak nekog ugrizlo…

 

Važno je reagirati!

 

Ne možete preduhitriti dijete svaki put, tako da ako je u fazi griženja, kad-tad će nekoga ugristi. U tom slučaju važno je da reagirate! Nećete ga istući niti ugristi, ali ga možete staviti u tzv. ''time out'' tj. posjesti dijete na stolicu i jasno i glasno mu reći da je to zato što je ugrizao (ili ugrizla) drugo dijete. Nakon nekoliko minuta dijete se ponovo vraća u igru, ali ako ponovo ugrize, opet mora uslijediti kazna. Također možete djetetu staviti ruku na usta i glasno mu reći : ''Ne gristi!''

Recite mu da ugrizeno dijete to boli i navedite vaše dijete da ga utješi. U svakom slučaju, bitno je da dijete dobije jasnu poruku da odrasla osoba ne dopušta takvo ponašanje i da će svaki put kada dijete nekoga ugrize odrasla osoba reagirati.

 

Pripremite dijete ako ga npr. vodite na nečiji rođendan ''Sada idemo na Marinin rođendan, ako nekoga tamo ugrizeš, idemo doma!'' Ako dijete zaista nekoga tamo ugrize, držat ćete se onoga što ste rekli i odvesti dijete doma.

 

Preuzeto sa vrtic-zaprudje.zagreb.hr

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ideje za maske
Još ne znate kako zamaskirati vaše dijete? Predstavljamo vam nekoliko ideja za masku u zadnji tren.
35
Maškare - ideje za šminku
Još malo i stiže nam fašnik ili poklade, dolaze maškare, male i velike. Da bi bile male maškare što originalnije smo za ...
34
Izradite Lego kostim za maškare!
Kupovni kostimi za maškare znaju biti skupi, loše kvalitete, a i djeca ih brzo prerastu...
33
BLOG: Povjerenje između roditelja i djeteta
Što je to točno povjerenje između roditelja i djeteta i zašto je to važno za djetetov zdravi razvoj? Saznajte u ovom čla...
33





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!