|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Slatko, ali zdravo

Helena Mlakar, 23.4.2013
Voli li vaš mališan jesti slatko? Da li ste zabrinuti da pojede previše slatkiša? Pročitajte savjete o slatkim i zdravim obrocima!

image
/11


Da li ste znali da je ljubav do slatkoga prirođena? To je razvojno psihološki razumljivo jer je prva prehrana novorođečeta - majčino mlijeko, slatko.

Većina djece voli jesti slatko i neće im naštetiti ako se ponekad zaslade s lizaljkom, čokoladom, sladoledom ili sličnim.  Pritom je važno da roditelji malome djetetu odmjere dnevni unos slatkiša. Ako ćete slatkiše potpuno zabraniti, se može dogoditi da će ih dijete još više željeti, znate zabranjene stvari su uvijek najbolje.

  • Želju po slatkome može dijete potiješiti i sa zdravijim slatkišima. Svaki dan mu ponudite voće. Da će mu biti slasnije, ga možete narezati na manje komade te mu ih staviti u zdjelicu da ih može pojesti sa žličicom.  
  • Djeca vole male stvari koje mogu jesti rukama. Umjesto bonbona djetetu ponudite grožđice. S prstićima će ih nositi u usta što će biti za njega još zanimljivije.
  • Umjesto keksa iz bijelog brašna mu ponudite kekse od punozrnatog brašna. Uz čašu mlijeka će mu sigurno biti fini.
  • Djetetu kupite sviježi sir ili obični probiotički jogurt te ga kod kuće zasladite. U sir možete narezati bananu te ju zgnječiti, takav namaz može dijete pojesti sa žlicom ili na kruhu.
  • U jogurt možete dodati bananu, naribanu jabuku, narezane suhe šljive ili smokve. Poboljšati ga možete i sa žličicom meda ili sirupom od javora.


Pripazite da si dijete nakon slatkog obroka opere zube ili usta ispere vodom. Bez osnovne njege zubića mogu sve namirnice uzrokovati karijes.

 

Pročitajte i Obroci i međuobroci kod djece!

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Povratak Lino junaka
Je li to tenisač, super heroj Lino, policajac, kuhar ili liječnik? Ma moraš ih sakupiti sve! Potraga za svih pet novih r...
6
Zaostajanje u govoru
Moje dijete zaostaje u govoru......zašto?
4
Emotivna inteligencija djece
Mnogi su stručnjaci sigurni da su današnja djeca bistrija od prijašnjih naraštaja, ali se u životu i međusobnim odnosima...
4
Djeca ne znaju što je strah
Djeca ne znaju što je strah. Na večer bez problema zaspu u svom krevetu, prolaze kroz dan istražujući svijet bez trunke ...
4





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!