|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?

Sigurna priprema hrane na piknicima

Uredništvo Ringeraje, 24.5.2013
Da se ugodno druženje ne bi loše završilo, valja voditi računa o sljedećim higijenskim postupcima...
Ključne riječi:

image
/11


Želučani problemi često su posljedica nepravilne pripreme hrane na piknicima, gdje se hrana priprema u improviziranim uvjetima, po vrućini, obično bez tekuće pitke vode, bez hladnjaka, odgovarajućih radnih površina i kuhinjskog pribora.



Zato priprema hrane mora biti jednostavna i na licu mjesta, a po završenoj je pripremi valja što prije pojesti. Najopasnije je premalo pečeno meso i miješanje pečenog sa sirovim mesom i ostalom hranom.



Da se ugodno druženje ne bi loše završilo, valja voditi računa o sljedećim higijenskim postupcima:

- za transport hrane upotrebljavajte torbe za hlađenje, otvarajte ih samo kada nešto uzimate, neka stoje u hladu
- pripremljeno meso, salate i brzo pokvarljive namirnice valja držati u torbama za hlađenje sve do serviranja
- valja imati dovoljno pitke vode za pranje ruku, pribora, namirnica, radnih površina (ako ih nema dovoljno na mjestu piknika, valja ih ponijeti sa sobom)
- voće i povrće očistimo kod kuće
- tijekom pečenja sav kuhinjski pribor i radnu površinu valja više puta očistiti, po mogućnosti nekim sredstvom za čišćenje, isprati čistom vodom i obrisati papirnim ubrusom
- pazimo na higijenu ruku – operimo ih prije nego što počnemo pripremati hranu i obvezno poslije svakog dodira sa sirovim mesom
- ne smijemo upotrebljavati istu posudu za sirovo i pečeno meso
- za sirovo i pečeno meso valja upotrebljavati različit pribor
- prije pečenja roštilj valja dobro očistiti i zagrijati
- meso mora biti dobro pečeno, ne smije biti roza ili krvavo. Visoka temperatura uništava bakterije kao što su salmonela i druge bakterije koje su krive za većinu trovanja hranom, a posljedica su nedovoljne toplotne obrade (kuhanje, pečenje na preniskim temperaturama)
- ne jedite umake i marinade u kojima je bilo sirovo meso
- svu hranu treba pokriti da se spriječi eventualna nečistoća
- kada je hrana pripremljena, što prije je pojedite. Toplu hranu čuvajte na bar 60°C
- ako smo hranu više od dva sata čuvali na temperaturi od 4°do 60°C, moramo je baciti.

Dobar tek!

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Što kada dijete grize?
Griženje je prolazna faza, međutim to ne znači da roditelj ne treba baš ništa poduzeti i čekati daprođe samo od sebe, ak...
5
Humanitarna akcija "Djeca za djecu"
Humanitarna akcija "Djeca za djecu" namijenjena djeci oboljeloj od malignih bolesti održat će se u sklopu festival...
3
Božićni ukrasi iz prirode
Nekoliko jednostavnih ideja za eko ukrase u blagdanskom vremenu.
3
Ta divna jesen!
Stigla nam je jesen, za mnoge najljepše godišnje doba. Osim lijepih krajolika jesen nudi puno mogućnosti za aktivnosti s...
3





Anketa

Prošlost, sadašnjost, budućnost......
Zlato mamino

Kada bi mogli putovati kroz vrijeme, da li bi otišli u prošlost ili u budućnost?????

Prošlost (47%)

Budućnost (17%)

Ostala bih u sadašnjosti (36%)


Broj svih glasova: 96

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!