|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Pravi odgovor na milijun dječjih pitanja

Uredništvo Ringeraje, 21.2.2020
Iako vam na stoto "a zašto/a kako" u toku dana vjerojatno dođe da kažete "ne znam", uzdržite se. Evo boljeg odgovora.

image
Dječja pitanja
/11


Ako imate dijete od četiri, pet godina… možda se prepoznate. Dakle, u trgovini ste, upravo vas je podmladak pitao zašto je mrkva baš narančasta. Onda, na povratku kući, želi znati koliko ima automobila na cijelom svijetu.

 

Pa što radi taj-i-taj prijatelj iz vrtića ili iz parka sad. Pa zašto je nebo plavo i kojim redom točno idu planeti. I sve tako… od trenutka kad Sunce milo otvori oči, do vremena za kupanje, uvečer. A možda i malo poslije toga.

 

E sad… svaki roditelj malo je i ponosan, radoznalost je lijepa osobina i treba je njegovati u tako ranom uzrastu, s druge strane, to zna biti dosta iscrpljujuće. Naročito kad pitanja zađu u neku sferu kojom ne vladate savršeno, pa morate malo razmisliti ili potražiti objašnjenje na internetu…

 

PROČITAJTE JOŠ: Kako čitanje utječe na djetetov razvoj

 

Ali, ova faza u odrastanju djece je zapravo sjajna - iako vam možda djeluje da dijete "ispaljuje" potpuno nasumična pitanja, ta vam pitanja zapravo pružaju priliku da steknete uvid u to kako dijete razmišlja i što mu se sve mota po glavi.

 

I upravo zbog toga, iako vam "ne znam" možda zvuči kao primamljiv odgovor, naročito ako ste jako umorni, ili ako ste već u toku tog dana odgovorili na "milijun" pitanja, pravi odgovor zapravo bi bio "a što ti misliš".

 

"Važno je da roditelji imaju u vidu da su ta dječja pitanja sjajni 'signali' koji im mogu pomoći da shvate kako dijete razmišlja, da ga bolje upoznaju. Ako pitanje 'okrenete' i pitate dijete što ono misli, mogli biste biti iznenađeni", kaže Rachel Lugo, dječji psiholog u Watson institutu u Pittsburgu.

 

PROČITAJTE JOŠ: Svađa braće i sestara

 

Recimo, pitanje koje se tiče prijatelja iz vrtića… možda se ispostavi da se vaše dijete posvađalo s tim dječakom ili djevojčicom, i da mu je potrebno da o tome s vama porazgovara. Ili ste prošli pored kuće tog prijatelja, samo što ste vi zaboravili da tu stanuje. Važno je da svaku malu priliku, pa i tih "milijun pitanja" iskoristite za zbližavanje s djetetom.

 

Izvor: mondo

 

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Lekcije iz bontona koje djeca moraju znati
Obaveza svakog roditelja bi trebala biti naučiti svoje dijete pravilima lijepog ponašanja, odnosno bontonu. Pred vama je...
4
Zaostajanje u govoru
Moje dijete zaostaje u govoru......zašto?
4
U Rijeci otvoreno prvo izdanje Plesnog zbi...
U Rijeci je protekle nedjelje otvoreno prvo izdanje Plesnog zbirkusa - festivala suvremenog plesa i novog cirkusa koji s...
4
Da li dopustiti penjanje uz tobogan, i zaš...
Ja dopuštam, čak i potičem, penjanje po toboganu jer sam shvatila da, usprkos lošem glasu, ima brojne prednosti za djecu...
4





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!