|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Kurkuminu se pripisuju brojna farmakološka svojstva, uključujući antioksidativno, protuupalno, antimikrobno kao i kemopreventivno i kemoterapeutsko djelovanje.

image
/31


Kurkumin, žuti pigment kurkume

Kurkuma (lat. Curcuma longa) je začin koji se dobiva iz podzemnog stabla (rizoma) istoimene biljke karakteristične za područje Indije i jugoistočne Azije, može se pohvaliti  dugom tradicijom primjene u Ayurvedskoj  medicini  gdje se koristi oralno u liječenju reumatskih bolesti kao i općenito kod upalnih stanja, zatim u liječenju  dispepsije, probavnih tegoba,  prehlade, bolesti urinarnog trakta, kožnih bolesti i kao pomoć pri snižavanju povišene temperature te topikalno kao sredstvo za ubrzavanje cijeljena rana.

 

Pitanje bioraspoloživosti

Kurkuma sadrži cijeli niz vitamina i minerala poput vitamina B6, B3, folne kiseline te minerala kalija, željeza i mangana.  Također, smatra se izvorom neprobavljivih prehrambenih vlakana. Ipak najvažniji sastojak kurkume  je kurkumin, polifenol iz skupine kurkuminoida zaslužan za žutu boju ove biljke.

Kurkumin se ističe kao jedan od najsvestranijih prirodnih sastojaka s raznolikim biološki blagotvornim učincima i farmakološkim djelovanjem. Ipak, nativni oblik je slabo topiv u vodi, nestabilan pri kiselom pH koji je karakterističan za želudac te se vrlo brzo metabolizira u jetri i izlučuje fecesom zbog čega je bioraspoloživost nativnog kurkumina prilično niska.  

Budući da slaba biorasploživost limitira terapijsku korist kurkumina provedeni su brojni pokušaji kako bi se povećala apsorpcija sastojka. Proces solubilizacije donio je novi, visokoiskoristive oblik, solubilizat kurkumina u micelama. Na taj način omogućuje se da kurkumin koji je inače netopiv u vodi, postane topiv u vodi. Bioraspoloživost takvog oblika kurkumina dokazana je studijom u kojoj je sudjelovalo 23 ispitanika koji  su nasumičnim redom uzeli jednokratnu dozu  od 500 mg kurkuminoda u obliku nativnog kurkumina, mikroniziranog praha kurkumina ili  solubilizata kurkumina u micelama  (NovaSOL® Curcumin).  Upravo je oblik solubilizata kurkumina u micelama pokazao superiornu bioraspoloživost u odnosu na ostale oblike kurkumina odnosno imao je  185 puta veću raspoloživost od nativnog kurkumina.

 

Snaga kurkumina na vašoj strani

Kurkuminu se pripisuju brojna farmakološka svojstva, uključujući antioksidativno, protuupalno, antimikrobno kao i kemopreventivno i kemoterapeutsko djelovanje.

Almagea® CURCUMIN FORTE+ kompleks solubilizata kurkumina s vitaminom D je zaštićena formulacija koja omogućuje visoku bioraspoloživost i apsorpciju aktivnih sastojaka. Jedna kapsula Almagea® CURCUMIN FORTE+ sadrži 30 mg kurkumina što odgovara primjeni 5 g nativnog kurkumina, kao što je to pokazalo istraživanje iz 2014. godine objavljeno u časopisu Molecular Nutrition & Food Research. Time je uzimanje samo jedne kapsule (596 mg) jednako kao i uzimanje 14 standardnih tableta s kurkuminom (80 % ekstrakta kurkumina + 20 % suhe mase).

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ideje za maske
Još ne znate kako zamaskirati vaše dijete? Predstavljamo vam nekoliko ideja za masku u zadnji tren.
11
Maškare - ideje za šminku
Još malo i stiže nam fašnik ili poklade, dolaze maškare, male i velike. Da bi bile male maškare što originalnije smo za ...
10
Izradite Lego kostim za maškare!
Kupovni kostimi za maškare znaju biti skupi, loše kvalitete, a i djeca ih brzo prerastu...
9
Uskršnje dekoracije - jaje košarica od konca
Napravite divne jaje košarice za uskršnju dekoraciju ili poklončiće za djecu!
8





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!