|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Adolescencija je uspostavljanja ravnoteže između djetinjstva i zrelosti - razdoblje samoodgoja kada mlada osoba odbacuje autoritete, odbija roditeljsku kontrolu i zbližava se s vršnjacima.

image
/11


Postoje brojne literature koje govore o tome kako se pripremiti za rođenje djeteta, bilo s medicinskog bilo sa socijalnog i psihološkog aspekta. Postoje knjige koje opisuju odgoj i razvojne značajke djeteta predškolske dobi, i onda postoji brojna literatura koja prepoznaje probleme hiperaktivnosti djeteta, poteškoće u čitanju, u učenju, u odnosima s vršnjacima... Što je s roditeljstvom u adolescenciji - u razdoblju kada dijete postaje odrasla osoba? Što se događa s ulogama u obitelji? Kako podržati dijete u nošenju sa svim izazovima na putu odrastanja? Što s vlastitim strahovima, nedoumicama?

U adolescenciji

Adolescencija je uspostavljanja ravnoteže između djetinjstva i zrelosti - razdoblje samoodgoja kada mlada osoba odbacuje autoritete, odbija roditeljsku kontrolu i zbližava se s vršnjacima (Gordana Buljan Flander). Istovremeno to je razdoblje, kada je dijete izloženo različitim rizicima... pijenje alkoholnih pića, pušenje, igre na sreću... To su često privlačne stvari koje služe  dokazivanju vlastite odraslosti pa se one ponekad uzimaju kao sastavni dio normalnog sazrijevanja. Ta nova iskustva često roditeljima predstavljaju najveći strah:  Gdje je granica između normalnog mladenačkog eksperimentiranja i opasnih zamki?,  Kako održavati granice?,  Kako prestati svađati se i početi razgovarati u ovom tako osjetljivom,  teškom i izazovnom razdoblju kako za dijete tako i njegove roditelje?.

Kako dijete odrasta, utjecaj vršnjaka postaje sve važniji u djetetovom životu, u formiranju stavova, u mišljenju, u odabiru ponašanja, stilovima odijevanja... Vršnjaci postaju toliko važni da će kako bi ga isti prihvatili dijete nastojati da postane zrcalo njihovih očekivanja, a kako bi bili prihvaćeni često će kao pokazatelje  poželjnosti određenih oblika  ponašanja, prepoznati u onim ponašanjima koja koriste i njegovi vršnjaci.

Takvo otkriće često će za posljedice imati  osjećaj podrhtavanja tla kod roditelja. Javljaju se dodatne nedoumice prilikom postavljanja granica, na primjer treba li prilikom odlučivanja o djetetovim izlascima uzimati u obzir kako je to već određeno njihovim vršnjacima, treba li brinuti i što činiti ako dijete neopravdano izostaje s nastave, ako se nastavnici žale  na djetetovo ponašanje prema vršnjacima... Javljaju se i pitanja poput Što ako ga vršnjaci nagovore na kakvu opasnu situaciju?  Vožnja pod utjecajem alkohola, pušenje, ulazak u spolni odnos...

Potrebno je dati djetetu osjećaj sigurnosti, da i pokraj roditelja može biti i ostati svoj.


Roditelji

Ovakvi strahovi javljaju se paralelno s ulaskom djeteta u adolescenciju. Razdoblje kada dijete ulazi u proces odrastanja.  Roditelj će baš u tom razdoblju  imati osjećaj najveće odgovornosti. I u najboljim nastojanjima, roditelj će osjećati bespomoćnost da išta učini jer će nailaziti na zid. Zid koji je nastao potrebom djeteta da se odvoji od roditelja i potrebom roditelja da upravo zbog nezrelosti i nespremnosti djeteta za svijet odraslih bude još više prisutno u djetetovom životu. Kako bi se ovaj zid premostio potrebna je fleksibilnost kako kod roditelja tako i kod djeteta.

Podrška roditelja je jako bitna. Općenito govoreći, mladi od svojih roditelja očekuju:

    * Interes i pomoć kada je trebaju
    * Razumijevanje i slušanje
    * Pokazivanje ljubavi
    * Prihvaćanje
    * Vjerovanje i očekivanje najboljeg
    * Pokazivanje zadovoljstva i smisla za humor


Roditelj trebaju pronaći ravnotežu postati savjetnik djetetu i izbjegavati:

    * Ponašanje prema adolescentu kao prema djeci - pretjerano zaštićivanje i obavljanje stvari umjesto njih
    * Ponašanje prema njima kao prema odraslima, što može značiti nedovoljnu brigu ili čak osjećaj napuštanja


Strategije roditelja koje mogu pomoći u davanju podrške mladoj osobi:

  • Naučite svoje dijete da svako ponašanje dovodi do određenih posljedica i na njemu je da preuzme odgovornost za te posljedice.
  • Učite ga da uz sve veća prava koja traži idu i sve veće odgovornosti a vi ne preuzimajte odgovornost  za njegovo ponašanje u kritičnim trenucima.
  • Odolite davanju savjeta osim kada adolescent to od vas traži. Razgovarajte s djetetom što više o životu općenito, o vlastitim stavovima.
  • Prihvatite odvajanje, razvoj vlastitog identiteta uključuje određeni stupanj odvajanje ali ne i potpuno izoliranje od obitelji. Pokažite strpljenje kada vam se neke odluke ne čine primjerenim.
  • Pustite adolescenta da razmišlja o sebi. Neka vas umiri činjenica da je dom sigurno mjesto gdje može izraziti svoje frustracije srediti misli i shvatiti promjene u svom životu.
  • Samopoštovanje adolescenta može biti vrlo krhko. Potrebno je obratiti pažnju kako mu se obraćate. Kritike i uvrede mogu ozbiljno narušiti njegovu sliku o sebi te ga emocionalno udaljiti od vas.
  • Dajte mu priliku da bude sam sa sobom kada mu je to potrebno.
  • Dopustite i adolescentu da preuzme dio brige. Ako vi preuzimate brigu za sve oko njega, neće postati odgovoran.
  • Dopustite mu da više odlučuje o svom životu i sudjeluje u obiteljskim odlukama. Uključite ga u pomoć oko kućanskih poslova, ponudite da izabere zadatke koje bi želio obavljati.
  • Budite što fleksibilniji prije nego automatski kažete ne. Pričekajte 10 sekundi. Neka navede svoje razloge za ono što traži od vas - s nekim pravilima budite fleksibilniji, s nekima pravedni, a s nekim - vama važnima - nepopustljivi.
  • Neka vaši strahovi ne utječu na odluke. Podijelite ih sa svojim djetetom i obrazložite mu iz kojeg je razloga neka vaša odluka donesena.
  • Budite svjesni sebe, svojeg glasa, tona i neverbalne komunikacije dok razgovarate. Možda ga odbija vaš izraz lica? Zvučite li cinično ili ironično? Vičete li?
  • Budite svjesni sebe i svojeg zadovoljstva u životu. Kako vam je na poslu, u braku, s roditeljima, prijateljima?
  • Prihvatite vlastite osjećaje. Biti roditelj ne znači biti savršen. Možete se osjećati frustrirano, ljutito, obeshrabreno, tužno. Ako ste burno reagirali ispričajte se svom djetetu. Na taj način i mlada osoba uči kako su odnosi kompleksni.
  • Ako vam je previše svega i opterećeni ste promjenama koje uočavate kod svog djeteta potražite pomoć za sebe. Za početak razgovarajte o tome s prijateljima koji prolaze kroz slične poteškoće. Za podršku se možete obratiti i uključivanjem u program Podučavati odrastanju Obiteljskog centra Virovitičko-podravske županije.

 

Obiteljski centar Virovitičko-podravske županije

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kako ojačati imunitet i izbjeći prehladu?
Uloga imunološkog sustava jest štititi organizam od bakterija i virusa. U vrijeme prehlada i virusa tijelu je potrebna d...
6
7 praktičnih razloga da imate "samo jo...
Roditelji s četvero i više djece su najsretniji. Prema jednoj australijskoj studiji, mame i tate s velikim obiteljima na...
6
Kako kvalitetno provoditi vrijeme kod kuće...
Epidemija izazvana korona virusom pred sve nas je uz brojne izazove stavila jedan izrazito važan – ostati doma. Naš je s...
5
Ringeraja i Pampers dobitnici!
Pampers i Ringeraja objavljuju kojih je to sretnih 3 dobitnika osvojilo 3 vrijednih poklon paketa... 3 kutije Pampers pr...
5





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!