Sarabela
|
Pozdrav, čitam tvoj post i potpuno te razumijem, slatke su to brige i planovi! :) Evo par misli iz mog iskustva, možda ti pomogne. Što se tiče prvog pitanja, budi spremna da će dnevni boravak još dugo biti glavni poligon za igru, bez obzira na to koliko je sobica divno uređena. Djeca u toj dobi jednostavno vole biti tamo gdje smo i mi, to im daje osjećaj sigurnosti. Soba će više postati njihov svijet za spavanje, presvlačenje i kasnije za mirniju igru ili crtanje. A što se tiče dijeljenja sobe između brata i sestre, to je nešto najnormalnije i zapravo predivno iskustvo za njih! Mnogi od nas su tako odrasli. To ih uči kompromisu, dijeljenju i gradi jednu posebnu bliskost za cijeli život. Apsolutno podržavam tu ideju! Ključ je, barem po onome što sam vidjela kod prijatelja i čitala, da svatko od njih, kad malo porastu, ima svoj mali "sveti" kutak, čak i u zajedničkom prostoru. To im daje osjećaj individualnosti i privatnosti, što će im kasnije biti jako važno. Baš sam nedavno, dok sam tražila neke ideje za sličnu situaciju, naišla na jedan super članak koji ima hrpu praktičnih savjeta kako to izvesti. Ima baš dobre vizualne primjere kako s krevetima na kat, policama, paravanima ili čak samo bojama stvoriti dva odvojena "svijeta" u jednoj sobi. Ostavljam link, možda ti da neku dobru ideju: https://www.emajstor.hr/clanak/1584/10_ideja_za_zajednicke_djecje_sobe_gdje_svako_dijete_ima_svoj_kutak U svakom slučaju, sretno s uređenjem! To je baš lijep i kreativan projekt.
|