|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Plivanje za dojenčad i djecu

Iva Ivšić, 27.10.2013
Voda i aktivnosti u vodi pozitivno utječu na pravilan tjelesni, psihosocijalni, emocionalni i spoznajni razvoj dojenčeta i djeteta.

image
/11


Dojenčad i djeca do tri godine su u intenzivnoj razvojnoj i istraživačkoj fazi. Po prvi put se susreću s različitim pojavama u svojoj okolini i sve nove spoznaje brižno i marljivo pohranjuju u novostvorene centre u mozgu.  Kako bi stekli kvalitetne temelje za daljnji bio-psiho-socijalni razvoj, nužno im je u prvim godinama života pružiti pravilne, pravovremene i raznolike poticaje iz okoline.

 

Jedan od tih poticaja čini i plivanje s kojim možete započeti već od najranije životne dobi. Voda i aktivnosti u vodi pozitivno utječu na pravilan tjelesni, spoznajni, psihosocijalni i emocionalni razvoj dojenčeta i djeteta.

 

Mnogi organi i organski sustavi imaju izravnu korist od kretanja kroz vodu, odnosno plivanja od najranije dojenačke dobi. Tlak vode potiče jačanje dišnih mišića i neposredno utječe na povećanje vitalnog kapaciteta kao i na jačanje mišića srca i srčanožilnog sustava. Kretanjem kroz vodu intenzivno rastu i razvijaju se dječje kosti, a kralježnica se ranije oblikuje u dupli S oblik. Vodene aktivnosti pozitivno utječu i na mišićni sustav, a posebnu dobrobit od plivanja imaju mišići trupa, leđa i ramena koji su odgovorni za kasnije pravilno držanje. Otpor vode na goloj koži stimulira živce na periferiji što utječe na regulaciju mišićnog tonusa i djetetovo opuštanje, a razlikom između temperature tijela i temperature vode uspostavlja se pravilna termoregulacija i jača prirodni imunitet dojenčeta i djeteta.

 

Kretanje kroz vodu također izvrsno utječe na oblikovanje prvih voljnih pokreta, na koordinaciju i ravnotežu, odnosno na razvoj motorike u cijelosti.

 

Posebnu dobrobit od plivanja osjećaju one najmanje bebe čije kretanje na suhom još uvijek posve ovisi o njihovim najbližima, dok im u vodi specijalno dizajnirani obruči za plivanje omogućuju samostalno kretanje u svim smjerovima i istraživanje vlastitog tijela i pokreta te raznolikih poticaja iz okoline. Na taj način bebe već od najranije dobi osjećaju neovisnost, što izravno utječe na njihov spoznajni razvoj.

 

Intimnim dodirom putem gole kože osnažuje se emotivna veza između roditelja i djeteta, dok rani kontakt s drugim bebama pozitivno utječe na razvoj socijalnih vještina te na stvaranje pozitivne slike o društvenom životu, zajedništvu, dijeljenju i međusobnom pomaganju.

 

Raznolike poticajne aktivnosti u vodi, druženje s roditeljima i svakodnevno napredovanje potiču razvoj djetetovog samopouzdanja, ali istovremeno i samopouzdanja roditelja koji vodeni medij postepeno doživljavaju kao optimalno sredstvo za pravilan, svestran i prije svega ugodan, veseo i siguran rast i razvoj djeteta. 


Iva Ivšić, Educarena

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Sve što morate znati o svom novorođenčetu
Ništa vas ne može pripremiti za oduševljenje – i izazov – pri prvom susretu s bebom. Evo što možete očekivati i kako se ...
6
Samo najbolje za vaše mališane u Lesnini XXXL
Dječji svijet predstavlja pravo malo carstvo šarenih boja i veselih detalja i baš je zato opremanje i uređenje dječje s...
6
Najapsurdnija imena u 2012. godini!
Da ima roditelja koji svojoj djeci vole davati neobična, smiješna, čak i apsurdna imena, to već znamo, no znate li koja ...
4
Vaš tečaj za preživljavanje prvih 6 tjedana
Od hranjenja do hvatanja ritma spavanja i suočavanja s gostima,navikavanja na život s novom bebicom,sve to moglo bi biti...
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!