|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Nedjeljni ručak kod nas je uvijek prilika za pripremiti nešto fino i bar malo drugačije od ostalih ručkova kroz radni tjedan koji užurban kakav jest često uzima danak pa se skuha nešto na brzinu.
Ključne riječi:

image
/11


Nedjeljni ručak kod nas je uvijek prilika za pripremiti nešto fino i bar malo drugačije od ostalih ručkova kroz radni tjedan koji užurban kakav jest često uzima danak pa se skuha nešto na brzinu. Stoga se uvijek trudim bar u nedjelju udovoljiti svojem nepcu i nepcima mojih najdražih.

Ovaj je put u igri bio svinjski but, točnije frikando, vanjski dio buta koji je po svojoj strukturi možda i najžilaviji dio. Možda mu je upravo zbog toga cijena u mesnicama nešto niža od cijene ostalih dijelova buta koji su mekši i podatniji za obradu, no zato frikando treba znati pripremiti na pravi način pa ćete uz samo malo truda i uz ne previše novaca dobiti jako ukusan i sočan ručak.

Dakle, meso je potrebno izrezati na manje odreske, istući ih batom za meso i prije daljnje obrade prepeći naglo na tavici s obje strane. Iako u kulinarstvu vrijedi mišiljenje kako meso nije dobro soliti i začinjavati prije pečenja jer sol izvlači sočnost iz mesa, moram reći da se ja toga ne pridržavam te svoje odreske uvijek povegetim ili posolim prije pečenja i nikad mi zbog toga ne budu tvrdi ili žilavi a meso bude baš ukusno  Nakon što se meso zapeče na naglo, potrebno ga je doraditi umakom kako bi dobilo na sočnosti.

U ovom sam slučaju pripremila klasičan umak od šampinjona (mogla bi tu ići i kakva druga vrsta gljiva ukoliko raspolažete sa takvom (bukovače ili lisičarke možda) a kako okus ne bi bio već viđen i dosadan umaku na bazi vrhnja sam dodala tekuću rajčicu. Nakon što se sve skupa lijepo zapeče u pećnici, za koje vrijeme vam ostaje sasvim dovoljno vremena da ispirjate rižu, možete biti ponosni na sebe, jer napravili ste jako ukusno jelo. Dobar tek!

Potrebno: 

-60 dag svinjskog buta
-50 dag šampinjona
-2 dcl vrhnja za kuhanje
-1 dl tekuće rajčice
-1 dl bijelog vina
-1 veći luk
-3 žlice gustina
- vegeta, sol, papar

Priprema:

-Meso izrezati na odreske, istući batom za meso, posoliti i kratko ispržiti na tavici s obje strane. Pečeno meso složiti u vatrostalnu posudu premazanu maslacem.

-Na istom ulju na kojem se peklo meso pržiti sitno sjeckan luk, dodati narezane šampinjone pa pirjati dok gljive ne puste tekućinu. Dodati tada vino, začiniti po ukusu pa pirjati dok vino ne ispari. Tada dodati 2 dl vode, pirjati još 5 minuta a potom umiješati gustin razmućen u vrhnju za kuhanje i rajčici. Sve skupa kratko prokuhati, popraviti okus po potrebi pa umakom preliti meso.

-Po želji možete jelo posipati ribanim sirom pa zapeći u pećnici na 180ºC cca 25 min.

- Poslužiti uz pirjanu rižu i salatu po želji.

Izvor: ReciPeci

    Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

    Početna prepunjenost dojki
    Dva do šest dana nakon poroda većina žena osjeti da su im dojke gotovo preko noći postale teške, veće, osjetno punije, n...
    6
    Majčino mlijeko - idealna hrana
    Saznajte zašto je majčino mlijeko najbolja hrana za svako dijete i zbog čega je dojenje najbolji početak za svaku bebu.
    6
    Sve što morate znati o svom novorođenčetu
    Ništa vas ne može pripremiti za oduševljenje – i izazov – pri prvom susretu s bebom. Evo što možete očekivati i kako se ...
    4
    Najapsurdnija imena u 2012. godini!
    Da ima roditelja koji svojoj djeci vole davati neobična, smiješna, čak i apsurdna imena, to već znamo, no znate li koja ...
    4





    Anketa

    Šta da saznate...
    пеперутка16

    ..da nosite trojke, što biste učinili?

    Oznake

    Sve najbolje!

    Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

    Čestitamo!