|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Ljubav plus disciplina

Uredništvo Ringeraje, 10.12.2020
Nema pravila!? Ima problema... Popuštanje djeci - iz bilo kojih razloga - nikako nije dobro.

image
Popuštanje djeci - iz bilo kojih razloga - nikako nije dobro.
/11


Psiholozi i pedagozi savjetuju roditelje da izbjegavaju odnos u kome nema autoriteta. Djeci su potrebni roditelji, jer prijatelje moraju naći među svojim vršnjacima. Razmaženo dijete nije ono koje je imalo puno roditeljske ljubavi, već ono kome su nedostajala pravila.

 

Dječji psiholozi vjeruju da je izostanak rutine najopasnija roditeljska greška. Dosljednost se teško provodi, ali je neophodna za zdrav razvoj djeteta. Mame i tate često popuštaju da bi ublažili osjećaj krivice. Dozvoljavaju neka “dječja pravila”, previše popuštuju željama mališana, umjesto da precizno definiraju kada je vrijeme za jelo, spavanje.

Roditelji pod svaku cijenu žele da im je dijete sretno i zato ispunjavaju želje, molbe, zahtjeve...

Psihoanaliza je pokazala da djeca koja nisu dobivala dovoljno ljubavi u djetinjstvu odrastaju u neurotične osobe. Zato su roditelji u fokus stavili djetetova osjećanja, doživljaj da je voljeno. Danas kada je nekoliko generacija, koje su odgojene po modelu popustljivog odgoja, odraslo, vidimo da ovakav model pravi štetu stvarajući novu patologiju. Riječ je o razmaženoj i prezasićenoj djeci.

Popustljivost u odgoju je otišlo u suprotnost - stalno se pokazuje ljubav, a izbjegava se discipliniranje, a svaki pokušaj discipliniranja doživljava se kao negaciju ljubavi.

 

PROČITAJTE JOŠ: Povezujuće roditeljstvo: Osam ideala

 

Roditelji često popuštaju djeci i da bi izbjegli scene. Odrasli moraju prihvatiti da se o nekim stvarima može, a o nekima ne može raspravljati.

Isto tako, još se jedna varka često provlači, a to je da su djeca kojoj dobro ide u školi odgojena i primjerna. Pedagozi savjetuju roditelje da osim poticanja na učenje, za dijete je važno i obavljanje kućnih poslova i stvaranje radnih navika.

Psiholog dr Arik Sigman u knjizi “Razmažena generacija” upozorava da smo unutar zapadnog civilizacijskog kruga napravili tragičnu grešku kada smo poistovjetili ljubav i odgoj, i da je vrijeme da te pojmove razdvojimo.

Nije ljubav ta koja kvari djecu. Kvari ih nedostatak discipline. Moramo ponovo kolektivno učiti, uključujući i ponekog stručnjaka, da discipliniranje djece nije izraz neljubavi nego ljubavi. Pomozimo djeci da shvate da postoje i vrlo korisne stvari koje im se možda neće sviđati, a koje dijete mora naučiti i usvojiti. I zato je nova formula odgoja: ljubav plus disciplina.

 

PROČITAJTE JOŠ: Zašto je osjećaj dosade koristan za vaše dijete?

 

Uloga roditelja je da nauči dijete kako stvari funkcioniraju i da autoritet treba poštovati. Prijatelj prijatelju ne može kazati “ne smiješ to raditi!”, a mnogo puta to je važna uloga roditelja. Ipak, to ne znači da roditelji i djeca ne moraju razgovarati.

Nesuglasice oko autoriteta se moraju riješiti i postaviti u razumne okvire tijekom osnovne škole. Pubertet je krizna točka. Tada se konflikti povećavaju i ako niste naučili da međusobno rješavate probleme i situacije, sukobi mogu eskalirati.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Emotivna inteligencija djece
Mnogi su stručnjaci sigurni da su današnja djeca bistrija od prijašnjih naraštaja, ali se u životu i međusobnim odnosima...
4
Sami izradite adventski kalendar
Zgodan način da razveselite djecu i zajedno budete kreativni u ovim hladnim danima.
4
11. listopad - Međunarodni dan djevojčica!
Male i slatke, umiljate... Jednom riječju neodoljive! Djevojčice!!! Naše kćerke, sestre, sestričine, kumice... A i mi sm...
4
Božićna kolijevka
Igrajte se s nama i možda baš za Božić osvojite ovaj prekrasan i vrijedan poklon!
4





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!