|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

»Ku-kuc! Priča je unutra« – edukativna kutija koja donosi priču i igru u svaki dom

Uredništvo Ringeraje, 5.5.2017
Kutija u kojoj se krije pregršt ideja za nezaboravnu igru djece i odraslih

image
/51


Novo kreativno rješenje koje potiče igru djece i roditelja – kutiju naziva »Ku-kuc! Priča je unutra« – predstavile su tri hrvatske psihologinje te omogućile kupnju prvog didaktičkog pomagala takve vrste koje donosi priču i igru u svaki dom.

 

U današnjoj užurbanoj svakodnevici roditeljima često nedostaje ideja za provođenje vremena s djetetom, a kutija »Ku-kuc« odgovara upravo na taj izazov roditeljstva i daje konkretne ideje, materijale i prijedloge za zajedničku igru. U središtu »Ku-kuc« kutije nalazi se »Knjižica s pričama za velike i male« s problemskom pričom za djecu na temelju koje se grade ostale aktivnosti: igra uloga pomoću lutaka, izrada obiteljskog stabla u formi drvenog okvira, izrada štambilja s motivima po vlastitoj želji te priprema šumske zimnice za ptice.

 

Potiče maštu i kreativnost // U prvom dijelu knjižica donosi problemsku priču za djecu u kojoj se sedam šumskih životinja suočava s nizom problema u komunikaciji. Drugi dio knjižice posvećen je roditeljima, a u njemu se objašnjava što se događa u problemskoj priči i na koje su komunikacijske prepreke naišle životinje te kako roditelji u svakodnevnoj komunikaciji s djecom nailaze na iste prepreke.

 

U trećem dijelu Knjižice predložene su ideje o načinima igre s djetetom pomoću lutaka, o pripremi male predstave u vlastitom domu, kao i o uključivanju cijele obitelj u igru na način koji potiče maštu, kreativnost i improvizaciju. Četvrti dio knjižice donosi prijedloge i upute za izradu obiteljskog stabla i šumskih štambilja – aktivnosti u kojoj može sudjelovati cijela obitelj i u nju unijeti svoj vlastiti stil. Svi materijali za izradu obiteljskog stabla i štambilja nalaze se u kutiji, kao i set od sedam lutaka šumskih životinjica iz priče.

 

Stručna pozadina kutije // »Ku-kuc! Priča je unutra« kutiju osmislile su tri mlade psihologinje Centra za psihološku podršku i razvoj »Pričaj mi« koje imaju višegodišnje iskustvo u radu s djecom. Same su osmislile koncept igre koja se gradi na temelju problemske priče za djecu. Svi tekstovi napisani su sa stručne psihološke strane, a kroz njih je istovremeno provučena nit osobnog stila koji je blizak roditeljima i kroz kojeg se roditeljima pokazuje razumijevanje u njihovim svakodnevnim izazovima u odgoju djece.

 

Set od sedam lutaka koji se nalazi u kutiji izrađuju radnice udruge Kamensko, a materijali za izradu obiteljskog stabla i štambilja izrađuje zagrebački stolar od bukvinog drveta. Na taj način su u proizvodnju uključeni hrvatski radnici, a cijeli proizvod je napravljen od prirodnih materijala. Za svoju su ideju bili nagrađeni za najbolji projekt socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj u 2016. godini, a uvršten je i u godišnji pregled dobrih primjera inovacija projekta Jadranske regije PACINNO.

 

Učenje o osjećajima // Pročelnica Katedre za razvojnu psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu prof.dr.sc. Gordana Kuterovac Jagodić dala je svoju osobnu preporuku za korištenje »Ku-kuc« kutije:

 

Usprkos svim suvremenim pomagalima i elektronskim igračkama, djeca i dalje najviše uživaju u igri sa živim osobama, osobito roditeljima. U takvoj igri mogu najviše i naučiti o svijetu, o sebi, o drugima. Kutija »Ku-kuc« posebna je kutija koja roditeljima nudi »alate« za učenje o osjećajima, o poteškoćama s kojima se susrećemo u životu i načinima kako se nositi s njima. Napravljena od prirodnih materijala, privlačnog izgleda i praktična za držati u kući ili vrtiću ili pak za ponijeti na putovanje, u bolnicu, u automobil, na izlet, u restoran, ova edukativna kutija je polustrukturirani materijal kojem možete udahnuti svoj duh i svoje specifičnosti i tako je najbolje prilagoditi potrebama svojeg djeteta.


Kako nabaviti »Ku-kuc« kutiju // U tijeku je kampanja grupnog financiranja za »Ku-kuc« kutiju na platformi Indiegogo na linku: http://igg.me/at/Ku-Kuc. U njoj možete naručiti svoj primjerak »Ku-kuc« kutije po cijeni od 290 kuna koja će pokucati na vaša vrata u listopadu ove godine. Kampanja grupnog financiranja traje do 14. svibnja i sve narudžbe moguće je napraviti do tog datuma, a nakon toga kreće proizvodnja »Ku-kuc« kutija.

 

Kampanja ima humanitarni karakter // Cijeli projekt »Ku-kuc! Priča je unutra« ima humanitarni značaj jer je 10 % iznosa svake kupljene kutije ili donacije usmjereno na razvoj i širenje volonterskog projekta pripremanja predstava za djecu hospitaliziranu na dječjim bolničkim odjelima triju zagrebačkih bolnica kojeg provodi Centar Pričaj mi. 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Video koji je rasplakao milijune mama
Ovaj VIDEO dodiruje srca svih mama, pogledajte i zašto. Pripremite maramice!
6
Kreativni kutak: Dan planeta Zemlje
22. travnja slavimo Dan planeta Zemlje! Iskoristite ove dane u kući i zajedno sa svojom dječicom osmislite PLAKAT koji ć...
5
Što kada dijete ima strah od vožnje biciklom?
Roditelju nema veće radosti nego vidjeti svojeg mališana kako s veseljem uči nove stvari poput vožnje bicikla. No, učiti...
4
Brzopletost
U osnovi brzopletost je kratki raspon pažnje, a i ta fluktuirajuća pažnja, ukoliko se brzopletaš baš i ne koncentrira, n...
4





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!