|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Lako zaustavite zanovijetanje svog djeteta

Uredništvo Ringeraje, 8.9.2013
"Ispada", urlanja i cvilenja riješite se ignoriranjem.
Ključne riječi:

image
/11


Svaki roditelj zna da je zanovijetanje jedna od najiritantnijih dječjih navika. I iako to ponašanje vrhunac "doživljava" oko četvrte godine njihovog života, ono se može nastaviti sve do školskih godina. Ono što morate znati o zanovijetanju je da je ono naučeno, pa ga se tako i možete riješiti – i to s jednostavnim planom u četiri koraka.


Korak 1. Nemojte imati niti malo tolerancije za zanovijetanje

Najbolji način da se zaustavi ovakvo ponašanje je da izravno odbijete slušati njegovo zanovijetanje – osim ako ne govori pristojnim tonom. Znači na prvu naznaku cviljenja ili urlanja – odlučno kažite: "Prestani. Ne želim te slušati kako cviliš i zanovijetaš, ako mi želiš nešto reći, uradi to lijepo i pristojno." Tada nastavite raditi što ste i prije radili ili otiđite i ignorirajte svoje dijete sve dok vam se obrati prihvatljivim tonom i načinom. Zanovijetanje, urlanje i cvilenje vaše dijete koristi kako bi privuklo vašu pažnju, zato je trik da ne izgledate iživcirano i da ne reagirate na njegove "provokacije". Budite oprezni: i neverbalna komunikacija se broji, i vaše je dijete zna itekako dobro čitati. Podignuta obrva, mrštenje ili značajan pogled bit će mu signal da je postigao cilj - privući vašu pažnju.

Okrenite se prema njemu kada prestane cviliti (čak i na par sekundi) i kažite: "Ja ću te saslušati kada se počneš lijepo ponašati i razgovarati. Mogu li ti sad pomoći?". Ovo je dobro vrijeme i da mu kažete da od sada i nadalje može očekivati automatsko "ne" svaki put kad krene sa zanovijetanjem i dernjavom. Djeca će s ovom navikom prestati kad vide da njome ništa ne postižu.  

Korak 2. Demonstrirajte ispravan ton glasa i pravilnu komunikaciju

Odaberite vrijeme kada je vaše dijete smireno kako biste s njim porazgovarali o tome zbog čega je njegovo zanovijetanje, urlanje i cvilež  neprihvatljivo. Ključno je da mu objasnite razliku između normalnog govorenja i komunikacije i njegovog zanovijetanja, urlanja i cvileža. Primjerice: "Evo neispravnog načina: 'Ja hoću toooooooo!'. Ovo pak je pravilan način kad ću te saslušati: 'Mogu li dobiti igračku koja je na polici?'. Kad nešto želiš ili ti nešto ne odgovara, ne smiješ vikati, već moraš pristojno zamoliti, bez dernjanja. Pokušaj sad ti." Pazite da ne oponašate svoje dijete. Vaš cilj je da ga naučite nešto tako da razumije vaša očekivanja bez da se osjeća kao da ga ismijavate.

Korak 3. Dajte mu priznanje za njegove napore pristojnog ponašanja

Promjena nikad nije lagana, osobito ako je dijete već usvojilo neku naviku. Zato mu odajte priznanje svaki puta kada pokuša drugačiji pristup i pokuša s vama pristojno komunicirati. Zapamtite, najbolja pohvala je uvijek zaslužena i jasno određena. Pokušajte mu odgovoriti s: "Hvala ti što si me tako lijepo zamolio" ili "Baš lijepo što si mi to objasnio smireno", ili nešto slično ovisno o situaciji.

Korak 4.  Ako se zanovijetanje nastavi, moraju postojati posljedice

Ako ste konstantno pokušavali ignorirati njegovo zanovijetanje, urlanje i cvilenje, i pokušali o tome razgovarati s djetetom,  no svejedno nema promjene - vrijeme je odredite posljedice, kako bi znao da njegovo ponašanje nećete tolerirati. Napravite popis što ćete napraviti kada počne imati svoj "show" kod kuće ili negdje vani (primjerice u dućanu). Na primjer, ako vozite – zaustavite vozilo i čekajte sve dok se ne smiri i počne s vama normalno razgovarati. Slušajte radio ili čitajte dok čekate – tako će mu biti jasnije da s vama nema šale. Na nekom javnom mjestu – kinu ili koncertu – izađite odmah van i nemojte se vratiti sve dok se ne smiri, ili još bolje, prvih par puta – odmah ga odvedite kući.  Ako ste u dućanu – što je najbrže moguće obavite što morate i ignorirajte ga najbolje kako možete i niti slučajno nemojte udovoljiti njegovim prohtjevima samo zato što vas drugi ljudi gledaju.

Nemojte misliti da možete pričekati dok dođete kući kako biste poradili na ispravljanju krivog ponašanja vašeg djeteta. Kad god se "scena" dogodi, odmah morate reagirati. Mirno mu odmah na prvi znak kažite: "Dobro znaš da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo. Ako nastaviš odmah idemo kući."

Znajte da će posljedice imati efekta samo ako ih koristite svaki puta kada se loše ponašanje dogodi. Kao u koraku 1. - morate ostati smireni i ne pokazivati emocije. Nemojte mu održati bukvicu, vikati na njega, pokazivati ljutnju ili da ste iziritirani. I iznad svega: nemojte udovoljiti njegovim zahtjevima, samo zato da vam ne bi radio scenu. Morate biti dosljedni, ne možete ga jednom kazniti, a drugi puta popustiti. Ako ostanete čvrsti, ovaj problem ćete relativno brzo riješiti. Nemojte popuštati!

Zena.hr

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Savjeti o disciplini
Roditelji trebaju djeci postaviti granice kako bi djeca znala što će mu roditelji tolerirati, a što neće, odnosno uvjete...
4
Sami izradite adventski kalendar
Zgodan način da razveselite djecu i zajedno budete kreativni u ovim hladnim danima.
4
HIPERLEKSIJA - "poremećaj pametnog dje...
Hiperleksija je složena, ali općenito govoreći, radi se o sposobnosti čitanja i fascinacije slovima i brojevima praćena ...
4
Božić može biti i ekološki!
Koje su to ekološke mjere kojima obiteljske božićne i novogodišnje blagdane možemo učiniti prihvatljivijim prema prirodi...
4





Anketa

.
пеперутка16

.

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!