|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kašalj - kako ga se rješiti?

Uredništvo Ringeraje, 30.10.2020
Kašalj se može pojaviti u bilo kojem vremenskom razdoblju, no najčešći je upravo u jesen i zimu. Što pojesti, popiti i kako ga se rješiti pročitajte u nastavku ...
Ključne riječi:

image
Kašalj najčešće nastaje kod prehlade
/11


Kašalj je iznenadan i često ponavljajući refleks koji pomaže, da se izbace štetne izlučevine, sekret, iritansi, strane čestice i mikrobi. Kašalj se sastoji od tri faze: udisanja, izdusanja i automatskog otpuštanja zraka iz pluća, obično popraćenog prepoznatljivim zvukom. Kašalj je često automatski, bez volje čovjeka , a moguće je kašljati i namjerno.


Kašalj najčešće nastaje kod prehlade. On je ograničenog trajanja, od nekoliko dana do dva ili tri tjedna, ali je neugodan, smeta onome tko kašlje i onima koji ga slušaju. Može također ometati san. Suzbijanje takvog kašlja više je pitanje osobnog "komfora" nego zdravstvena potreba.


Kašalj možemo ublažiti lijekovima koji smanjuju podražljivost dušnika, odnosno smanjuju upalu koja uzrokuje to pojačanje osjetljivosti sluznice. Njima pokušavamo smanjiti i gustoću sluzi koja pritom nastaje, pa se ona lakše izbacuje. Isto činimo i uzimanjem dovoljno tekućine, u pravilu čajeva i namirnica koje sadrže dosta tekućine (voće, povrće, juhe – navodno je osobito dobra kokošja).

Za smirivanje prekomjernog kašlja piju se sirupi, ali oni su jednako dobri kao vruće mlijeko s dodatkom mnogo šećera ili, još bolje, meda. Toplo i slatko, a kod meda još i eterična ulja, "prebacuju" krv iz upaljene sluznice dušnika u sluznicu jednjaka, kojim mlijeko prolazi (a oni se nalaze u najbližem susjedstvu), pa se tako smanjuje upala u dušniku i osjetljivost na kašalj. Isti učinak ima i paprena hrana, češnjak, gorušica i hren.

PROČITAJTE JOŠ: Najzdraviji jesenski plodovi za djecu

Kod dugotrajnog kašlja preporučujemo hranu s malo masnoća a dosta bjelančevina (meso, riba, mliječne prerađevine i jaja). Dnevne obroke treba podijeliti u nekoliko manjih i ne treba uzimati hranu i tekućinu barem dva sata prije spavanja. Jela trebaju biti pripremljena s malo jakih začina.

Dobro je dignuti i uzglavlje kreveta s dvije cigle ispod nogu kreveta gdje se nalazi glava (ne vrijedi uzdizati samo uzglavlje jastucima). Uz to se uzimaju lijekovi koji sprečavaju stvaranje kiseline u želucu.

Ako nakon takvog režima za dva-tri tjedna nestane ili se jako smanji kašalj, možemo pretpostaviti da je to bio uzrok, pa s tim mjerama trebamo nastaviti. U tom slučaju treba pokušati smanjiti i tjelesnu težinu jer ona povećava tlak u trbuhu, pa se hrana vraća; to više što vraćanje kisele hrane iz želuca može prouzročiti izjedanje završnog dijela jednjaka, pa na tom mjestu mogu nastati neugodne bolesti.

PROČITAJTE JOŠ: Jačajmo imunitet redovitim boravkom na svježem zraku

Jasno je da kod kašlja bilo kojeg uzroka ne smijemo jesti hranu koja pravi oštre mrvice (prepečeni ili stari kruh, sjemenke, pa i pečeni kesteni) jer te mrvice nadražuju spoj grkljana i ždrijela, što pojačava kašalj.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kako pomoći djetetu da nauči engleski jezik?
Dijete najbolje uči kroz igru, pjevanje i pokret. Jedna od omiljenih igara svakako jest memory s kojom možete učiti bilo...
6
Pravila koja vam pomažu da budete bolji ro...
Jeste li roditelji koji ne poštuje djetetov interes, planirate li i unaprijed odrađujete sve za svoju djecu?
5
Djeca i mobiteli
Za prvi mobitel uvijek ima vremena iako je važnije pitanje kako ga koristiti u funkciji razvoja i boljitka djeteta, a ne...
5
SuperCard poklon kartice–poklon za sve gen...
Odabir poklona nije uvijek najlakša stvar. Pogotovo kada znamo da je osoba koju želimo darivati možda malo zahtjevnija u...
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!