|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Svi ste negdje čuli o njoj,ali niste sigurni što je to? Je li opasna? Da li uzrokuje neke od problema lokomotornog sustava? Da li s njom možete vježbati i kako? Samo su neka od pitanja koja čujem svakodnevno.

image
Kako vježbati i koje vježbe koristiti ovisi samo o stanju vježbačice. (Foto: Freepik.com) www.freepik.com
/11


Iako je danas sve dostupno i o puno se toga može naći i pročitati na netu i medijima još uvijek se jako malo zna i govori o problemima koji mogu nastati nakon poroda i trudnoće. Kao da taj period ženinog života, u vidu rehabilitacije i vraćanja u formu prije same trudnoće, nije bitan.

 

Kako vježbati i koje vježbe koristiti ovisi samo o stanju vježbačice. Potrebno je svakako napraviti procjenu stanja (dijastaza, mišići zdjeličnog dna, opće motoričke funkcije ...) te nakon utvrđivanja pristupiti potpuno individualno svakoj od postnatal klijentica.

 

DIJASTAZA

Svi ste negdje čuli o njoj,ali niste sigurni što je to? Je li opasna? Da li uzrokuje neke od problema lokomotornog sustava? Da li s njom možete vježbati i kako? Samo se neke od pitanja koja čujem svakodnevno.

 

Dijastaza je razmak trbušnih mišića (lijeva i desna strana ravnog trbušnog mišića poznatijeg kao SIX PACK) koja se stvara od rebara do pubične kosti uzduž cijelog trbuha po sredini pupka te je sasvim normalna pojava uslijed trudnoće a i nakon nje. Kako trbuh raste sve je više prostora potrebno za bebin rast i razvoj te se tako naši trbušni mišići šire, opna koja ih spaja linea alba se širi, trup slabi, površinski sloj mišića gubi funkciju te je više nego ikad važno jačati dubinsku muskulaturu i naučiti pravilno disati kako bi se smanjilo opterećenje na sam trup tako i na samu lineu albu koja će trpjeti najveći teret rasta trbuha.

 

PROČITAJTE JOŠ: Što je dijastaza i zašto se javlja u trudnoći?

 

Nakon same trudnoće dijastaza će biti i dalje prisutna ali to neće biti realno njezino stanje jer ipak tijelu treba neki vremenski period da se oporavi i vrati u koliko-toliko slično stanje onom prije trudnoće. Svakako bi bilo poželjno utvrditi (nakon 2-3mj od poroda) imate li je, koliko je široka i koliko je duboka, da li je cijelom dužinom trupa ili samo na nekim (npr.oko pupka ili prema pubičnoj stidnoj kosti), je li opna (linea alba) koja ide po sredini trbuha i spaja lijevu i desnu stranu pruža otpor i da li reagira na podražaj.

 

Ako utvrdite da je dijastaza prisutna (s testovima koje ću vam pokazati kroz videa) onda je svakako potrebna rehabilitacija, ciljani trening prije bilo kakve fizičke aktivnosti/sporta.

 

A u to sve spadaju vježbice disanja, aktivacije dubinske muskulature core-a, vježbice za relaksaciju i aktivaciju misica zdjeličnog dna.

 

Dijastaza do 2 cm širine smatra se funkcionalnom te kao takva potencijalno nije opasna i to možete pročitati svugdje ali njezina širina nije toliko problem koliko njezina dubina (1 članak prsta,2 članka...). Naime, dubina nam govori zapravo koliko je sama linea alba oštećena i koliko će biti potrebno vremena za sanaciju.

 

U slučaju da mislite da nemate dijastazu ili niste sigurne pokušajte leći na leđa,lagano se podignuti u trbušnjak i vidjeti da li po sredini trbuha imate mali šatorčić. Možete napraviti i plank pa s ogledalcem pogledati da li se stvara taj isti šatorčić po sredini trbuha (najviše u predjelu pupka). Ako je odgovor potvrdan imate dijastazu. Za lakšu predodžbu pogledajte video...

 

VIDEO: Mjerenje dijastaze

 

U narednim člancima osvrnut ću se na još neke važne teme a vezane su za postnatalnu rehabilitaciju: inkontinencija, prolaps organa, bolni spolni odnosi, pojas za potporu nakon poroda, bolovi u preponama, zdjelici, pubičnoj kosti, kegel da ili ne, mišići zdjelice i njihova uloga i mnogo čemu još.

 

 


Ivona JUMPIN

 Ivona Nikolić - Instruktorica grupnih fitnes programa, osobni instruktor te voditelj postnatal rehabilitacije i treninga.

Nakon godina rada u fitnes svijetu okreće se malo specifičnijem radu s klijenticama te želi   pomoći onim najranjivijima a to su mame u postnatal periodu čak bi se usudila reći   najosjetljiviji period u životu svake žene,majke.

Usavršava se i educira na mnogim tečajevima kako u Hrvatskoj tako i inozemno. Nedavno je završila i postnatal specijalistički program kako bi mogla svojim klijenticama prižiti još kvalitetniju uslugu.

Sama je prošla kroz porod (carskim rezom) i trudnoću pred 3 godine te zna od kolike važnosti je vježbati u trudnoći i nakon nje.

Zbog lakšeg rada i pristupačnosti većem broju majki osmislila je i online program rehabilitacije za vježbanje kod kuće. Program obuhvaća njnenu podršku od 0-24, videa s vježbicama koje su prilagođene svakoj od korisnica ovisno o njihovim potrebama i mogućnostima.

Svaka klijentica je različita pa tako i program mora biti specifičan za svaku od njih. Ivonu možete kontaktirati putem njene FB stranice ili e-mail: info@jumpinwithivona.hr.

A o svemu ovome i više od toga moći ćete pročitati u člancima koje će pisati za Ringeraju.hr.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kako beba bira "omiljenu" dojku
Većina beba koje se doje ima "omiljenu" stranu. Evo što utječe na taj izbor.
6
Respiratorni sinicijski virus
Dolaskom hladnijih dana počinje i sezona brojnih virusnih infekcija, među kojima je najpoznatija gripa, od koje godišnje...
6
Iznenadna smrt bebe – SIDS Sindrom
Radi se o dijagnozi kada zdravo dijete u starosnoj dobi ispod godinu dana umre bez ikakvih prethodnih naznaka i ako dokt...
5
Priredite sebi i svojoj bebi najljepši Božić
Ukrasite svoj dom šarenim, svjetlucavim ukrasima koji će zasigurno privući bebinu pažnju, a umjesto tradicionalnih ukras...
4





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!