|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Jodiranje soli čuva mentalno zdravlje dojenčadi i sprječava pojavu gušavosti kod ljudi.
Ključne riječi:

image
/11


Povezanost elementa joda i zdravlja je odavno poznata. U Hrvatskoj se već više od četrdeset godina provodi jodiranje soli u svrhu očuvanja mentalnog zdravlja dojenčadi i sprječavanja pojave gušavosti u odraslih.

No, s vremena na vrijeme se problem ponovo otkriva i stavlja kao prioritet u rješavanju. Tako je britanski University od Dundee na temelju istraživanja utvrdio da 40 % žena u drugom stanju ne unosi niti polovicu potrebnog joda u organizam. Jasno je da je takvo stanje podignuto na razinu nacionalne opasnosti te se traži da proizvođači soli jodiraju svoj proizvod.

Također je objavljeno da su istraživači u Španjolskoj kao i u Italiji utvrdili manji stupanj inteligencije kod školske djece čija prehrana ne sadrže dovoljno joda. No dok za njih još ima lijeka, kod nerođene djece te promjene su ireverzibilne, pa je tim prije važan unos joda kroz prehranu majke.

 

PROČITAJTE JOŠ: Je li moja beba gladna i žedna?



Stanje u Hrvatskoj je u tom pogledu mnogo bolje. Uz dugogodišnje zakonsko uređenje jodiranja soli iz bilo kojih izvora, kao i stalno praćenje stanja unosa joda kod tek rođene djece kao i kod školaraca, može se reći da je smanjen rizik od posljedica jodne deficijencije.

Stalne kontrole joda u soli, prisiljavaju proizvođače, ali i uvoznike na poštivanje propisa. Ipak malo čudi da je takav problem mogao biti uopće prisutan u zakonodavno i zdravstveno uređenim zemljama EU.

Važno je još napomenuti da tijekom stajanja dolazi do sublimacije, smanjenja količine joda u soli pa je potrebno paziti na rok proizvodnje.

Europsko zakonodavstvo ne traži da se istakne rok trajanja za sol pa je i to razlog da jodirane soli ako se predugo drže na skladištu, dolaze do potrošača s već smanjenom količinom joda.


Zdravlje.hr
           

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

21. siječnja - Međunarodni dan zagrljaja
Danas obavezno zagrlite svoje najdraže, prijatelje, kolege, a možete i potpune strance, jer danas je međunarodni dan zag...
21
Pokazivanje emocija, NEĆE vašeg sina UČINI...
Emocije nisu nešto što možete kontrolirati. Automatski je i javlja se kao odgovor na naše okruženje i naše potrebe.
5
Priprema i čuvanje hrane
Odmrznuta hrana ima povećan broj mikroorganizama pa se zato ne smije ponovno zamrznuti jer se može pokvariti ili čak uzr...
5
Razvoj dječjeg crteža
Vrlo često, pod pristiskom velike želje da nam dijete bude uspješno, napredno, kompetentno, zadovoljno... želimo procjen...
4





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!