|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Glavobolja kod djece

Uredništvo Ringeraje, 19.10.2020
Važno je znati prepoznati kada je glavobolja samo prolazna bol, a kada je nešto više, te kada je vašem djetetu potreban liječnički tretman.
Ključne riječi:

image
Bilo da su oštre i probadajuće ili prigušene i bolne, glavobolje nisu bezazlene za djecu.
/11


Bilo da su oštre i probadajuće ili prigušene i bolne, glavobolje nisu bezazlene za djecu. Često je uzrok glavobolji nešto jednostavno, kao na primjer, kasno odlaženje na spavanje, preduga igra na suncu ili udarac u glavu. No, ponekad glavobolje mogu potrajati i obično ih prate drugi simptomi.

Različiti čimbenici mogu biti uzrokom glavobolja koje mogu biti različita intenziteta. Važno je znati prepoznati kada je glavobolja samo prolazna bol, a kada je nešto više, te kada je vašem djetetu potreban liječnički tretman.

Što je glavobolja?

Većina glavobolja dešava se izvan lubanje, u živcima, krvnim sudovima i mišićima koji pokrivaju glavu i vrat. Mišići ili krvni sudovi mogu se stegnuti, oteći ili proći druge promjene koje stimuliraju ili vrše pritisak na živce koji ih okružuju. Ti živci šalju bolne poruke mozgu koji odgovara glavoboljom.

 
Što uzrokuje glavobolju?

Obično djeca imaju istu vrstu glavobolje kao i odrasli. Često su glavobolje nasljednog karaktera tako da, ako ih vi ili vaš partner imate, i vaše dijete ih može dobiti. Ovo su neki od mogućih uzročnika glavobolje:
 

- određeni lijekovi (glavobolja može biti posljedica uzimanja nekih od lijekova)

- premalo sna ili iznenadne promjene u načinu spavanja

- preskakanje obroka

- dehidriranost

- izloženost stresu

- manja ozljeda glave

- uporaba računala ili gledanje TV-a duže vremena

- mjesečnica

- promjene u razini hormona

- dug put u autu ili autobusu

- slušanje vrlo glasne glazbe

- pušenje

- udisanje jakih mirisa kao što su parfem, dim, plinovi ili novi auto ili tepih

- unošenje previše kofeina putem pića ili jela (nalazi se u sodama, kavi, čaju i čokoladi)

- konzumacija određenih namirnica (kao što su alkohol, sir, pizza, čokolada, sladoled, masna ili pržena - hrana, hot dog, jogurt, salame ili bilo što začinjeno glutaminatom)

 

PROČITAJTE JOŠ: Anemija - slabokrvnost u dječjoj dobi 

 

U pojedinim slučajevima, glavobolje mogu biti uzrokovane određenim infekcijama, kao što su, na primjer:

- upala uha

- gripa

- Lajmska bolest

- sinusne infekcije

- gnojna upala grla

- infekcija urinarnog kanala

 
Ipak, većina glavobolja nije znak da nešto nije u redu. U samo 10 % slučajeva, glavobolje su uzrokovane drugim medicinskim stanjima, kao što su infekcije ili neka druga, ozbiljna oboljenja.

 
Koje su najuobičajenije glavobolje?


Dvije od uobičajenih vrsta glavobolja od kojih djeca pate su tenzijske glavobolje i migrene.

 
Tenzijske glavobolje
Prilično česte u djece, tenzijske glavobolje (također poznate kao glavobolje kontrakcija mišića) uzrokovane su napetošću u mišićima vrata i glave, do koje može doći uslijed različitog emocionalnog i tjelesnog stresa. Bol se obično opisuje kao:

- neprekidan pritisak oko čela, tjemena i stražnjih dijelova glave, vrlo slično osjećaju kao kada bi netko nategnuo plastičnu gumicu oko vaše glave

- stezanje

- otupljenost

- bol

Glavna razlika između tenzijskih glavobolja i migrena očituje se u tome što tenzijske glavobolje obično nisu praćene mučninom ili povraćanjem i obično se ne pogoršavaju uslijed tjelesnih aktivnosti - sve su ovo simptomi koji su češće zamjetni kod migrena.

 
Migrene
Oko 5% osnovaca i do 10% tinejdžera imaju migrenske glavobolje koje se ponavljaju sa dodatnim simptomima. Stres, nedostatak sna i određena pića i hrana su česti uzročnici migrenskih glavobolja koje mogu prouzročiti slijedeće simptome:

- oštru, prodornu bol na jednoj ili obje strane glave

- vrtoglavicu

- bol u trbuhu

- mučninu i/ili povraćanje

- uočavanje točkica ili krugova

- osjetljivost na svjetlost, buku i/ili mirise

 
Većina migrena traje negdje od 30 minuta do 6 sati. Neke migrene mogu potrajati čak i nekoliko dana. Pojedine osobe:

- Jednostavno se ne osjećaju dobro. Svjetlost, miris ili buka mogu im smetati ili čak i pogoršati njihovo stanje. Ponekad, ukoliko pokušaju nastaviti sa svojom uobičajenom rutinom nakon početka migrene, može im pozliti ili mogu povraćati. Često se bol javlja samo na jednoj strani glave. Tjelesna aktivnost može samo dodatno pojačati bol.
- Uđu u stanje „aure“ (simptomi koji prethode manifestaciji migrene), jednu vrstu upozorenja da je migrena na putu (obično 10 do 30 minuta prije početka migrene). „Aure“ se mogu vidjeti samo u jednom oku. Najuobičajenije „aure“ su: zamagljeni vid, uočavanje točkica, isprekidanih crta ili svjetlucanje, ili osjećanje određene vrste mirisa.
- Osjete nešto kao pred-migrenu nekoliko sati ili dana prije nastupanja prave glavobolje. Ovaj osjećaj je malo drugačiji od „aura“ i može prouzročiti želju za unošenjem razne hrane, žeđ, iritiranost ili osjećaj ogromne energije.

- Osjećaju slabost u mišićima, gube osjećaj koordinacije, posrću ili čak imaju poteškoća u pričanju neposredno prije glavobolje ili tijekom glavobolje.

Nažalost, roditelji dojenčeta ili malog djeteta vjerojatno neće biti sposobni uvidjeti ima li njihovo dijete migrenu, zato što često mala djeca nisu sposobna objasniti ili pokazati što ih boli. Mala djeca koja imaju glavobolju mogu biti nervozna ili ispoljavati simptome nespretnosti  ili mogu izgledati blijedo. Postoje također razne migrenske varijante za koje se misli da pogađaju samo djecu i da su preteča uobičajenijim migrenama koje se javljaju u odraslih osoba. Te varijante uključuju paroksizmalnu (iznenadnu) vrtoglavicu i ciklično povraćanje.

Paroksizmalna vrtoglavica se opisuje kao osjećaj iznenadne vrtoglavice koja nestaje za nekoliko minuta. Djeca koja iskuse takvu vrstu vrtoglavice, mogu se u tom trenutku činiti uplašenima i nemirnima ili nesposobnima da hodaju. Vrtoglavica obično nestaje do djetetove napunjene pete godine života.

Do cikličnog povraćanja također dolazi i u male djece i ono je praćeno ponovljenim serijama povraćanja. Te serije mogu potrajati nekoliko sati ili dana i ne dovode se u vezu sa glavoboljom ili nekim drugim simptomima. Ciklično povraćaje obično nestane kada djeca zađu u adolescentske godine.

 
Kada treba pozvati liječnika?

Kada vaše dijete ima prodornu glavobolju, lako je zabrinuti se. Ipak, budite uvjereni da su glavobolje, samo u iznimnim slučajevima, simptom nečeg ozbiljnijeg. No, trebali biste posjetiti liječnika ukoliko vaše dijete ima neobjašnjive i opetovane glavobolje u kratkom vremenskom razdoblju ili učestalo.

Pozovite liječnika ukoliko glavobolja vašeg djeteta:

- javlja se jednom mjesečno ili češće

- ne prolazi brzo

- posebno je bolna

Još jedan čimbenik kojega treba uzeti u razmatranje je postojanje ili odsustvo drugih simptoma pored glavobolje. Ukoliko se vaše dijete osjeća savršeno dobro između glavobolja, nema pretjeranog razloga za brigu. U protivnom, postoji više razloga za zabrinutost - sami simptomi koji su vezani uz glavobolju mogu pomoći pedijatru da otkrije uzrok glavobolje.

Pored mučnine, koja se često sreće kod migrena ili tenzijskih glavobolja, trebali biste pozvati liječnika ukoliko vaše dijete razvije neke od slijedećih simptoma:

- smanjena razina budnosti

- pojava glavobolje kod vašeg djeteta pri buđenju, ili glavobolja zbog koje se dijete budi

- pojava glavobolje nakon ozljede glave ili gubitka svijesti

- glavobolja praćena epilepsijom

- promjene vida

- osjećaj trnjenja

- slabost

- kožni osip

- teškoće pri hodanju ili stajanju

- bolan ili ukočen vrat

- vrućica ili drugi znakovi infekcije

- nemogućnost odlaska u školu ili obavljanja svakodnevnih aktivnosti

 

 

PROČITAJTE JOŠ: Vodene kozice ili varičela

 

Kako dijagnosticirati glavobolje?

Liječnik vašeg djeteta će, vjerojatno, željeti napraviti tjelesni pregled i vidjeti povijest bolesti vašeg djeteta kako bi pronašao mogući uzrok glavobolja. Liječnik može postaviti pitanja i vama i vašem djetetu o:

- ozbiljnosti i učestalosti glavobolja vašeg djeteta

- tome da li su glavobolje vašeg djeteta uvijek iste ili se mijenjaju tijekom vremena

- znacima i simptomima vašeg djeteta

- povijesti bolesti vašeg djeteta

- obiteljskoj povijest bolesti

- bilo kojim lijekovima koje je vaše dijete uzimalo ili uzima

- bilo kojim alergijama koje vaše dijete ima

- bilo kojoj stresnoj situaciji koje je vaše dijete iskusilo

- prehrani vašeg djeteta, njegovim navikama, spavanju i o svemu što se čini da pomaže ili pogoršava glavobolju.

 

Kako bi se riješio problem glavobolja liječnici često traže da roditelji te starija djeca i tinejdžeri vode svojevrsni dnevnik glavobolja, navodeći svaku pojavu glavobolje, kada se javlja, koliko dugo traje i koji su njeni mogući uzroci.

Također je važno napraviti opći liječnički pregled vašeg djeteta. Na primjer, pregledom očnog dna liječnik može zaključiti da li postoji bilo kakvo povećanje tlaka unutar mozga vašeg djeteta. Ovaj pregled se obavlja u liječničkoj ordinaciji pomoću oftalmoskopa (uređaj za pregled oka), što je posebno svjetlo koje dozvoljava liječniku da vidi očno dno.

Liječnik će, također, pregledati vrat kako bi provjerio da nije ukočen, što bi bio slučaj kod meningitisa, te da kranijalni (moždani) živci, koji pokreću mišiće lica, normalno funkcioniraju. Liječnik također može zatražiti da se napravi krvna slika ili snimanja, kao što su CT i nuklearna magnetna rezonanca mozga, kako bi se isključila mogućnost medicinskih problema koji bi mogli biti uzrokom glavobolja u vašeg djeteta, posebice ako su one dijagnosticirane kao migrene.

 

Što možemo učiniti kako bismo pomogli djetetu?

Liječnik, otkrivanjem mogućeg uzroka glavobolje vašeg djeteta, određuje terapiju. No, većina svakodnevnih glavobolja može se liječiti u kućnim uvjetima, uz vrlo malu liječničku intervenciju.

Evo nekoliko savjeta koji mogu ublažiti dječju bol. Recite im da:

- legnu u svježu, zamračenu i tihu sobu

- stave hladan, vlažan oblog preko čela ili očiju

- se opuste

- dišu polako i duboko

 
Djeca sa migrenama mogu samo željeti spavati i mogu se osjećati bolje nakon buđenja. Važan dio u liječenju migrena očituje se kroz vašu pomoć djetetu u izbjegavanju potencijalnih uzročnika. U takvim slučajevima vođenje dnevnika glavobolje može biti iznimno korisno.

Također, možete dati vašem djetetu analgetik, kao što je acetaminofen ili ibuprofen. Ipak, pročitajte upute da biste bili sigurni da djetetu dajete preporučene doze i u ispravnim vremenskim razmacima. Ukoliko imate dojenče ili dijete mlađe od dvije godine, nazovite pedijatra vašeg djeteta prije nego što mu date bilo koji od gore navedenih lijekova protiv bolova. Pedijatar će vam biti u mogućnosti reći možete li taj lijek dati i u kojoj mjeri (na osnovu težine vašeg djeteta i njegove starosne dobi).

Nikada nemojte davati aspirin djeci mlađoj od 12 godina. Djeca i tinejdžeri ispod 19 godina bi, također, trebali izbjegavati uzimanje aspirina tijekom virusne bolesti, kao što su vodene kozice ili infekcija gornjih dišnih putova, jer on može uzrokovati Reyev sindrom, stanje koje može biti smrtonosno.

Ukoliko vaše dijete ima kronične migrenske glavobolje, liječnik može propisati lijek koji će se uzimati svakodnevno kao preventivna mjera. U donošenju odluke da li vašem djetetu prepisati lijek, liječnik će razmotriti učestalost migrena, kao i moguću korist tog lijeka u odnosu na njegove neželjene posljedice.

Porazgovarajte sa pedijatrom o lijekovima koje vaše dijete uzima i koji će napraviti plan liječenja koji može uključivati različite pristupe ublažavanja boli, a koji ne podrazumijevaju davanje lijekova, kao što su relaksacija, tehnike smanjivanja stresa i ukidanje mogućih uzročnika kao što je kofein.

Vođenje računa o učestalosti glavobolja i njihovim simptomima, te poštivanje liječnikovih naputaka, predstavlja ključ uspješnog ublažavanja glavobolja vašeg djeteta.

 

Roda.hr/tekstovi 
prema izvorima: healthopedia.com, kidshealth.org

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Uskršnje dekoracije - jaje košarica od konca
Napravite divne jaje košarice za uskršnju dekoraciju ili poklončiće za djecu!
16
Ideje za maske
Još ne znate kako zamaskirati vaše dijete? Predstavljamo vam nekoliko ideja za masku u zadnji tren.
7
Maškare - ideje za šminku
Još malo i stiže nam fašnik ili poklade, dolaze maškare, male i velike. Da bi bile male maškare što originalnije smo za ...
6
Izradite Lego kostim za maškare!
Kupovni kostimi za maškare znaju biti skupi, loše kvalitete, a i djeca ih brzo prerastu...
5





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!