|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Folna kiselina počinje se uzimati prije trudnoće

Uredništvo Ringeraje, 3.9.2020
Folna kiselina se uzima u prvih 12 tjedana trudnoće, a treba je početi uzimati dva mjeseca prije trudnoće
Ključne riječi:

image
/11


Nema jedinstvenih znanstvenih dokaza o tome treba li vitaminske nadopune rutinski uzimati u trudnoći. Izuzetak je folna kiselina koja se uzima u prvih 12 tjedana, a treba je početi uzimati još prije trudnoće. (Željezo se pripisuje u slučaju anemije.)

 

Folna kiselina za pravilan neurorazvoja djeteta

 

Preparati folne kiseline korisni su za optimalan neurorazvoj djeteta. Preporučuje se početi uzimati folnu kiselinu od oko 800 mikrograma dnevno, dva mjeseca prije trudnoće. Ako imate epilepsiju ili ste u prethodnim trudnoćama imali defekte neurorazvoja djeteta dnevna preporučena doza je 5 mg.

 

PROČITAJTE JOŠ: 6 promjena u trudnoći koje ćeš obožavati

 

Evo zašto je vrlo važno uzimati folnu kiselinu još prije početka trudnoće:

 

Kad žene obično shvate da su trudne, već počinje, krajem 5. tjedna, razvoj neuralne cijevi, tj. živčanog sustava bebice. Pruga na leđima svija se, stvarajući žlijeb koji se potom zatvara i tvori tzv. neuralnu cijev. Iz nje će se razviti leđna moždina i mozak.

 

Defekti razvoja repa neuralne cijevi mogu dovesti do spine bifide (koštani defekt kralježnice), dok defekti dijela neuralne cijevi prema glavici rezultiraju anencefalijom (defekt kosti lubanje i mozga). Zbog toga je u ovom razdoblju trudnoće više nego i u jednom drugom razdoblju potrebna optimalna količina folne kiseline.

 

Znanstveno dokazano

 

Istraživanja potvrđuju kako unos folne kiseline prije i tijekom rane trudnoće smanjuje rizik od oštećenja neuralne cijevi. Preporučuje se uzimati preparate folne kiseline od 800 do 1500 mikrograma na dan. Ako je u prethodnoj trudnoći bilo komplikacija i oštećenja neuralnog sustava ili je trudnica na terapiji antiepilepticima, preporuka je uzimati 5 mg folne kiseline dnevno.

 

Važno je još jednom naglasiti da je idealno uzimati folnu kiselinu prije začeća, tj. dva mjeseca prije same oplodnje. To znači da ste u trenutku kada radite kućni test na trudnoću već regulirali unos folne kiseline.

 

PROČITAJTE JOŠ: Debljanje u trudnoći

 

Folnu kiselinu tako možete uzimati i dok pijete kontracepcijske pilule pa nakon prestanka uzimanja možete planirati bebicu već u prvom menstrualnom ciklusu.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Endometrioza i prehrana
Saznajte koje namirnice trebate izbjegavati i koje bi trebali jesti ako patite od endometrioze.
3
Gljivična infekcija rodnice - čest uzrok n...
Iako uglavnom prolazi bez specifičnosti, gljivična infekcija rodnice ili bakterijska vaginoza prilično je čest uzrok nep...
3
Četvrtak je dan za seks
Nakupljeni hormoni koji uzrokuju stres stimuliraju spolne hormone, zbog čega je četvrtak najbolji dan za seks, kao što j...
2
Kako pravilno očitati kućni test za trudnoću
Najranije što možete dobiti pozitivan rezultat na najosjetljivijim testovima na trudnoću jest 7 dana nakon ovulacije.
2





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!