|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Endometrioza je uobičajeni poremećaj koji pogađa oko 176 milijuna žena u reproduktivnom dobu širom svijeta. Međutim, još uvijek se malo zna o kakvom se stanju zapravo radi.
Ključne riječi:

image
Endometrioaza
/11


Što je točno endometrioza? Jednostavno rečeno, to je pojava kod koje tkivo, slično onom koje raste unutar maternice (endometrija), raste izvan same maternice. U većini slučajeva, ovaj rast se dešava na organima u zdjeličnoj šupljini i oko nje, a tkivo djeluje upravo onako kao u maternici.

 

PROČITAJ JOŠ: Je li tijelu potrebna priprema za trudnoću?

 

Kod endometrioze tkivo ne može napusti tijelo samo od sebe i može izazvati jaku bol i dovesti do drugih komplikacija, uključujući i neplodnost. Primarni simptom endometrioze je bol u zdjelici, često povezana s menstruacijom, koja može navesti osobu da misli da je jaka bol „normalna“, ne znajući da je bol zapravo možda uzrokovana endometriozom ili nekim drugim medicinskim stanjem.


Još je jedan razlog zbog kojeg osoba teže prepoznaje simptome endometrioze, a to je, što su oni često ciklični, što znači da se javljaju istovremeno s menstruacijom.


Koji su simptomi i kada se obično javljaju?

Simptomi endometrioze se uglavnom pojavljuju prije 30. godine života i mogu uključivati: bolne menstruacije (dismenoreja), bol prilikom ili nakon odnosa, bol prilikom stolice ili mokrenja, prekomjerno krvarenje, krvarenje između ciklusa, neplodnost, bol u trbuhu ili donjem dijelu leđa koja može trajati tijekom ciklusa i poteškoće u začeću.


Što prouzrokuje endometriozu?

Još uvijek nije jasno zašto se endometrioza javlja, ali se smatra da proizvodnja estrogena, geni i imunski sustav igraju ulogu u razvoju ovog stanja. Postoje dokazi da endometrioza može biti i genski uvjetovana, što znači da je vjerojatnije da je osoba ima ako je neko iz bliže obitelji imao endometriozu. Osim toga, osobe koje kasno rode ili ne rode uopće, mogu biti češće izložene riziku od razvoja endometrioze u odnosu na one koje su rađale ranije, mada to nije uvijek pravilo.

 

PROČITAJTE JOŠ: Planiranje trudnoće


Da li endometrioza izaziva komplikacije?

Neplodnost je uobičajena komplikacija endometrioze i mnogima može izazvati nevolje, ali često se može izbjeći ako se stanje rano liječi.


“Za što bolju kvalitetu života i smanjenje bolova, potrebno je što ranije postaviti dijagnozu. Iz tog razloga, je važno podizati svijest o ovom poremećaju o kome se rijetko govori“, smatraju stručnjaci.


Izvor: Independent/N1

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Četvrtak je dan za seks
Nakupljeni hormoni koji uzrokuju stres stimuliraju spolne hormone, zbog čega je četvrtak najbolji dan za seks, kao što j...
2
Kako pravilno očitati kućni test za trudnoću
Najranije što možete dobiti pozitivan rezultat na najosjetljivijim testovima na trudnoću jest 7 dana nakon ovulacije.
2
Korijen mace prirodna je viagra
Jeste li znali da maca pozitivno utječe na funkcioniranje endokrinih žlijezda, uspješno regulira oslobađanje hormona i i...
2
Stimulacija jajnika
Kada se pojave problemi sa zatrudnjivanjem, ginekolozi nekad preporučuju lijekove koji stimuliraju jajnike. (engleski vi...
2





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!