|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Ako majka izabere upotrebu bočice tijekom bebinih prvih mjesec dana, neke taktike pri hranjenju mogu pomoći da prelazak na dojenje prođe lakše.
Ključne riječi:

image
/11


Godinama unatrag, mnogi profesionalci s područja dojenja primijetili su vezu između ranog uvođenja bočice ili duda varalica i problema s dojenjem. Djetetovo odbijanje dojke nakon što je hranjeno bočicom ili mu je davana duda varalica, često se naziva "konfuzija bradavice". Izravna prehrana majčinim mlijekom s majčinih prsiju uvijek ima prednost pred bilo kojim umjetnim izvorom ili mlijekom. Povrh toga, često postoje alternative hranjenju bočicom koje bi trebalo istražiti, poput primjerice, hranjenja šalicom. Ako majka izabere upotrebu bočice tijekom bebinih prvih mjesec dana, neke taktike pri hranjenju mogu pomoći da prelazak na dojenje prođe lakše.

Primjerice, u većini je slučajeva najbolje izabrati bočicu koja ima dudu sa slabim protokom i koja je dovoljno duga da je dijete može uvući dovoljno duboko u usnu šupljinu kao što je to slučaj s bradavicom kod dojenja. Mekša duda može biti bolji izbor od tvrde. Beba bi također trebala biti čvrsto poduprta tijekom hranjenja. Neki izvori (Wilson-Clay i Hoover) preporučuju i da se bebu hrani bočicom u položaju u kojem bi dojila kako bi se navikla da je se tako drži tokom hranjenja, dok drugi (Kassing) preporučuju da se bebu drži u sjedećem položaju. Kad se počne s hranjenjem, preporuka je da majka ponudi bočicu na jednak način na koji bi ponudila dojku – dodirivanjem djetetovih usana bradavicom dok dijete širom ne otvori usta. Tada treba bebi dozvoliti da sama povuče dudu duboko u usta, a ne joj dudu gurnuti unutra. Trebalo bi izbjegavati da beba primi samo vrh dude stisnutih usana. Ukoliko majka upotrebljava dudicu široke baze, dobro bi bilo da beba toliko duboko uhvati dudu da joj usnice budu na toj bazi. Što je proces hranjenja bočicom sličniji dojenju, lakše će proteći i prebacivanje na dojku.

Iako su korisne za svu djecu hranjenu bočicom, sljedeće su informacije posebno namijenjene hranjenju dojenčadi u dobi između 12 tjedana i šest mjeseci.

Bebe treba hraniti bočicom:

  •     Onda kada same naznače da su gladne, radije nego po fiksnom rasporedu.
  •     Pridržavajući ih u uspravnom položaju: posebno je važno spriječiti bebu da pije iz boce dok leži na leđima. Takav je položaj povezan s tzv. karijesom bočice i učestalijim infekcijama uha. Obratite pažnju na to da dijete treba često držati i kad ne jede, kako se dijete ne bi naviklo tražiti hranu samo da bi ga se držalo.
  •     Mijenjajući im položaj s jedne strane na drugu (s lijeva na desno, primjerice) na pola hranjenja – to će osigurati stimulaciju i razvoj oka i spriječiti da beba preferira jedan položaj tj. stranu, što bi moglo imati utjecaja na dojenje.
  •     Element vremena je vrlo bitan, jer je za dijete neophodno naučiti prepoznati osjećaj sitosti puno prije nego mu želudac bude prepunjen. Treba pripremiti količine mlijeka koje odgovaraju dobi i težini djeteta za hranjenje koje će trajati koliko i uobičajeni obrok dojenja.
  •     Nježno, dozvoljavajući djetetu da samo od sebe prihvati dudu, radije nego mu dudicu ugurati u usta, tako da dijete samo određuje početak hranjenja. Dotaknite djetetove usnice dudicom kako bi potakli refleks "rootinga" i široko otvaranje usta i tada dozvolite djetetu da samo prihvati dudu radije nego da je vi ubacite u usta.
  •     U skladu s ritmom dojenja, djetetu treba omogućiti česte pauze dok pije iz bočice, kako bi se oponašao majčin refleks otpuštanja mlijeka pri dojenju. Na taj se način beba odvraća od lakomog sisanja bočice i može ublažiti konfuziju bradavice ili preferiranje dude.
  •     Do sitosti, na način da se bebu ne prisiljava da svakako popije i zadnju kap iz bočice bilo guranjem dude u bebina usta na silu, masiranjem djetetove čeljusti ili vrtnjom dude unutar usta. Ukoliko se beba uspava i pušta dudu prije nego je bočica prazna, to znači da je ona gotova s obrokom; nemojte buditi bebu kako bi dovršila obrok.


Prednosti ovakvog načina hranjenja na bočicu:

  • Dijete će pojesti količinu mlijeka koja odgovara njegovoj dobi i veličini namjesto da pojede premalo ili previše. To može ohrabriti mamu koja radi i izdaja se i na ovaj način ima više vjerojatnosti da će izdojiti količinu mlijeka koja će namiriti djetetove dnevne potrebe.
  • Može smanjiti simptome nalik kolikama kod djeteta čiji je želudac proširen ili prepun.
  • Podržava odnos dojenja s nadom da će se taj odnos produljiti i imati više uspjeha osobito za majke koje su povremeno odvojene od svoje dojenčadi.


Ukoliko majka ne može dojiti svoje dijete ili je djetetu potrebno dodatno hranjenje, postoji nekoliko mogućih načina prehrane. Pored bočica, na raspolaganju su nam brojne mogućnosti, kao što su šalica, kapaljka, injekcija za hranjenje, žlica, zdjelica ili "nastavak za dojenje" (koji se može upotrijebiti na dojci ili na prstu). Nedonoščad se ponekad hrani nazogastričnom sondom prije nego je sposobna dojiti. Neke žene radije odabiru određeni (možda u određenom kraju najčešći) način prehrane pa je dobro objasniti sve mogućnosti koje su im na raspolaganju. Na taj će način majka izabrati način koji joj najviše odgovara.

Koji god način prehrane izabrali, on bi uvijek trebao biti:

  •     siguran za bebu,
  •     u skladu s bebinom dobi, težinom i stanjem,
  •     jednostavan za upotrebu roditeljima,
  •     pristupačan po cijeni, raspoloživ i u skladu s lokalnom higijenom,
  •     zadovoljavajući za vremenski period u kojem će se upotrebljavati,
  •     način koji će bebi pomoći naučiti dojiti.


Iako je potrebno nešto vježbanja kako bi se svladalo hranjenje novorođenčeta šalicom, zdjelicom, žlicom, kapaljkom, injekcijom za hranjenje ili "nastavkom za dojenje", potrebno je vrijeme i da bi se svladalo hranjenje bočicom. Majka treba znati da s vremenom može očekivati da hranjenje postane jednostavnije i lakše i da će nakon nekoliko dana i ona i dijete svladati vještinu hranjenja.

Pripremila: Jasna T.

Izvori:http://www.lalecheleague.org,http://www.kellymom.com

 

Roda.hr/tekstovi

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Dojenje i stres
U posljednje vrijeme sve se češće postavlja pitanje kako stres koji je postao i sve više postaje naša svakodnevica, utje...
6
Kako možete sami lako provjeriti imate li ...
Dijastaza do 2cm širine smatra se funkcionalnom te kao takva potencijonalno nije opasna, no nije toliko problem njezina ...
6
STUDENI- Zvijezda baby kalendara za 2022
Jedanaesti mjesec u našem kalendaru već je tu i mi vam otkrivamo i našu predzadnju ZVIJEZDU koju je Komisija Ringeraja i...
5
Baby blues, poslijeporođajna depresija i p...
Svaka žena ima potpuno individualan i osoban doživljaj vlastitog poroda, međutim mislim da ćemo se sve složiti da je to ...
5





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!