|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Djecu više privlače tiskane knjige nego tableti

Uredništvo Ringeraje, 5.1.2021
Priče je bolje čitati s papira nego s ekrana.Istraživanje iz 2019. pokazalo je da djeca više komuniciraju s roditeljima kad im čitaju tiskanu knjigu ili slikovnicu, nego kad čitaju digitalnu verziju s ekrana.

image
/11


Istraživanje iz 2019. pokazalo je da djeca više komuniciraju s roditeljima kad im čitaju tiskanu knjigu ili slikovnicu, nego kad čitaju digitalnu verziju s ekrana. Rezultati istraživanja objavljeni su u ožujku 2019. u časopisu Pediatrics.

 

Digitalne knjige se dobro prodaju. Sve je više čitatelja koji knjige čitaju na e-čitačima. Takav trend ne čudi, jer su digitalna izdanja jeftinija i zauzimaju manje mjesta od knjiga.

Ipak, kad se radi o maloj djeci, iz čega djeci čitamo čini veliku razliku, rekla je glavna autorica studije.

"Tiskana, papirnata slikovnica ili knjiga, zlatni je standard u ostvarenju i poticanju pozitivne interakcije između roditelja i djece," rekla je dr. Tiffany Munzer. Dr. Munzer je suradnica na odjelu razvojne bihevioralne pedijatrije na Sveučilištu u Michiganu, C.S. Mott Children’s Hospital. „Nama nije cilj rezultatima istraživanja otežati roditeljima svakodnevicu, već im pomoći da se usredotoče na aktivnosti koje potiču interakciju s djecom u okolnostima koje je olakšavaju.“

 

PROČITAJTE JOŠ: Čitanje iste bajke svaku večer?

 

Ona procjenjuje da 30 posto djece barem jednom tjedno čita e-knjige.

 

Dr. Munzer i njezini kolege proučavali su 37 parova roditelja i djece. Svaki je par snimljen u laboratoriju tijekom čitanja tri različite priče iz iste serije (Little Critter). Za svaku priču roditelji su imali vremensko ograničenje od 5 minuta kako se rezultati ne bi mogli vezati uz to koliko im je vremena trebalo da predstave priču. Koristili su tri formata knjiga: tablet s pojačanim vizualnim i zvučnim efektima, tablet bez efekata i tiskanu slikovnicu. Praćeni su broj i vrste interakcija koje su obitelji razmjenjivale - poput roditelja koji djeci postavljaju pitanja, govore im što vide na stranici i potiču ih da istaknu predmete tijekom pripovijedanja.

 

Roditelji su se najviše okupirali svojim mališanima u čitanju tiskanih slikovnica. Oni su tijekom pet minuta uspijevali proći više stranica priče kad su je čitali naglas iz tiskane knjige. I mališani su više komentirali tiskane slikovnice, a i neverbalni znakovi povezivanja bili su jači kad su se čitale papirnate slikovnice.

 

Kad su roditelji čitali e-knjige, više su razgovarali o tome kako koristiti tablet; na primjer, kako prijeći prstom do sljedeće stranice ili gdje pritisnuti gumb.

 

Zašto tiskane knjige djeluju bolje na malu djecu od e-knjiga?

 

Dr. Munzer osjeća kako se odgovor nalazi u distrakcijama ugrađenima u e-knjige, poput gumba za pritiskanje i ugrađenih zvukova i objašnjenja koje bi inače sami roditelji pružili.

 

"Tiskana knjiga je zaista lijep predmet uz koji svaki roditelj i dijete različito komuniciraju potaknuti njenim sadržajem", rekla je dr. Munzer. "Roditelji dobro poznaju svoju djecu i moraju je oživjeti kako bi za dijete stvorili magiju."

 

 

 

Prijevod: Harfa d.o.o.

Izvor ABC News

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Uskršnje dekoracije - jaje košarica od konca
Napravite divne jaje košarice za uskršnju dekoraciju ili poklončiće za djecu!
10
Ideje za maske
Još ne znate kako zamaskirati vaše dijete? Predstavljamo vam nekoliko ideja za masku u zadnji tren.
7
Maškare - ideje za šminku
Još malo i stiže nam fašnik ili poklade, dolaze maškare, male i velike. Da bi bile male maškare što originalnije smo za ...
6
Razvoj dječjeg crteža
Vrlo često, pod pristiskom velike želje da nam dijete bude uspješno, napredno, kompetentno, zadovoljno... želimo procjen...
5





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!