|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kako najbolje iskoristiti čitanje naglas za razvoj bebina mozga

Uredništvo Ringeraje, 19.10.2020
Nisu sve knjige jednake. Osobito kad se radi o knjigama koje roditelji čitaju naglas djeci s namjerom da potaknu njihov razvoj.

image
Bez obzira na izbor knjiga koje im čitamo, čitanje naglas ostaje izrazito korisna aktivnost. (Foto:freepik.com)
/11


Nisu sve knjige jednake. Osobito kad se radi o knjigama koje roditelji čitaju naglas djeci s namjerom da potaknu njihov razvoj. Studija Sveučilišta na Floridi objavljena 2017. godine, istaknula je važne elemente koje je dobro potražiti u knjigama za djecu.

 

Znanstvenici već dugo ističu važnost ranog čitanja naglas. Čitanje sasvim maloj djeci, bebama, povezano je s razvojem bogatijeg vokabulara, razumijevanja i kognitivnog razvoja u kasnijem djetinjstvu.

Svakodnevno čitanje naglas pomaže djeci upoznati se sa zvukovima, riječima i jezikom. Potiče njihovu znatiželju i pomaže probuditi njihovu maštu. Kasnije, knjige pomažu djeci razlučiti između stvarnog i zamišljenih svjetova, a pomažu im i razumjeti teška iskustva i osjećaje povezane s tim iskustvima.

 

Ali, nije važan samo čin čitanja. Zaključci studije, predstavljeni na Susretu akademskih pedijatrijskih društava 2017. godine, pokazali su da je važna i kvaliteta čitanja knjiga koja može potaknuti rani razvoj (pred)čitalačkih vještina. Kvaliteta čitanja knjiga uključuje dobnu prilagođenost odabranih knjiga, razgovaraju li roditelji s djetetom o knjizi i opisuju li ilustracije i emocije likova.

 

PROČITAJTE JOŠ: Ideje za razvojne igre za djecu do tri godine

 

Istraživanje provedeno u Laboratoriju za mozak, kogniciju i razvoj Sveučilišta na Floridi pokazalo je kako je pojedinačno imenovanje likova i predmeta osobito važno kod čitanja bebama. Takav način čitanja pomaže bebama da više nauče iz čitanja i uzrokuje više specijalizirane reakcije mozga. To je u suprotnosti s knjigama koje predmete i likove nazivaju općenitim imenima - bilo u priči ili na ilustracijama.

Istraživanje je provedeno nad roditeljima i djecom u dobi od 6 mjeseci. Nakon što su EEG-om izmjerene bazne reakcije i razina pažnje svakog pojedinog djeteta, djeca i roditelji podijeljeni su u tri grupe, u kojima su roditelji trebali djeci čitati jednu od tri vrste knjiga.

Jedna je grupa čitala knjigu sa šest pojedinačno imenovanih likova, druga je čitala istu priču, ali se priča na likove referirala općenitim nazivima, a treća grupa nije zahtijevala nikakvo posebno čitanje.

 

Nakon tri mjeseca, rezultati su pokazali da je jedino prva grupa djece imala koristi od čitanja i to u povećanju razine pažnje u odnosu na inicijalna mjerenja. Dodatno, aktivnost mozga beba iz prve grupe, pokazala je da su sposobne razlikovati različite likove, sugerirajući da su i sasvim male bebe sposobne koristiti nazive i oznake kako bi učila o svijetu i da je čitanje sjajan alat za poticanje učenja.

 

PROČITAJTE JOŠ: Ljubav potiče razvoj mozga

 

Jedna od autorica studije, dr. Lisa S. Scott kaže:

Kako bismo iskoristili prednosti zajedničkog čitanja knjiga u ranom djetinjstvu, svojoj djeci trebamo čitati prave knjige u pravo vrijeme.

Za bebe, biranje knjiga koje imenuju različite likove, može dovesti do kvalitetnijeg iskustva čitanja naglas i rezultirati dobrobitima u učenju i razvoju mozga, koje pronalazimo u našim studijama. Sva su djeca od najranije dobi jedinstvena pa bi roditelji trebali pokušati pronaći knjige koje zanimaju njihovo dijete.

 

Bez obzira na izbor knjiga koje im čitamo, čitanje naglas ostaje izrazito korisna aktivnost. Zajedničko čitanje, čitanje naglas potiče povezivanje, jača odnos između djeteta i roditelja, osiguravajući više zajednički provedenog vremena, njihovu komunikaciju pa čak i osiguravajući više vremena za fizičku interakciju poput maženja.

 

Preneseno s Harfa d.o.o.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

POZDRAV SVIJETU, projekt koji MIJENJA SVIJET
Tko smo mi? Mladi, inicijativni, veseli, neobuzdani, vrijedni i FINI.
7
Uzrok lošeg dječjeg sna
Ovo može biti vaš podsjetnik što treba izbjegavati kako bi vaše dijete imalo bolji san.
4
Kreativnim igrama do pisanja
Ako vaš prvašić muku muči s pisanjem, znajte da nije jedini, a i da to nije kraj svijeta. Razne vježbe i igre će mu pomo...
4
Dozvolite djetetu da bude dijete!
Normalno je da roditelji žele svojoj djeci sve najbolje i da se trude da ih odgoje što bolje mogu. Međutim, ponekad rodi...
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!