|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Čitanje bajki pomaže u jačanju veze između djeteta i roditelja

Uredništvo Ringeraje, 26.10.2020
Neobična i izmišljena stvorenja, vile i vilenjaci, čarobnjaci, patuljci, vještice i mnogi drugi likovi sastavni su dio bajke. Svatko se od nas kroz svoj život susreo s bajkama i uživao u njima, pa zašto i svojoj djeci ne bi priuštili isto.
Ključne riječi:

image
Potrebno je birati priče i bajke s pozitivnom porukom i moralnom poukom. (FOTO: Freepik.com) www.freepik.com
/11


Uz priče, bajke su prvi djetetov dodir s književnošću. Lijepim rečenicama i stalnim moralnim porukama na najjednostavniji način uvode dijete u svijet te promiču dobrotu i pozitivne vrijednosti. Svojim sadržajima i likovima otvaraju brojne svjetove mašte.

 

Bajke pomažu djetetu u prepoznavanju i razvijanju istinskih vrijednosti poput prijateljstva, odanosti i hrabrosti. Poistovjećujući se s najdražim likovima djeca uče izražavati želje, strahove i očekivanja. Uz pozitivan učinak na djetetovo psihološko zdravlje, čitanje priča na glas razvija i moždanu aktivnost, pogotovo u djece predškolske dobi, ali i beba. Slušajući čitatelja djeca povezuju značenje slova s izgovorenom riječi te tako razvijaju koncentraciju i brže nauče čitati.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kako najbolje iskoristiti čitanje naglas za razvoj bebina mozga

 

Čitanje bajki pomaže i u jačanju veze između djeteta i roditelja jer atmosfera bliskosti između djeteta i roditelja koja se stvara čitanjem jača međusobnu povezanost i stvara bazu za prisniji odnos u kasnijoj dobi. Za postizanje željnog cilja vrlo je važan i izbor knjige. 

 

Potrebno je birati priče i bajke s pozitivnom porukom i moralnom poukom jer one omogućuju djetetu da nauči kako se, s optimizmom, nositi sa stresnim i nepredviđenim situacijama. Bajke djeci šalju mnogobrojne pouke i savjetuju ih za daljnji život.

 

 

Životne lekcije iz bajki

 

Priča o odanosti i bratskoj ljubavi

Kao i mnoge druge bajke s moralnom porukom, klasik braće Grimm “Ivica i Marica” šalje poruku o važnosti bratske ljubavi, odanosti i dječje ljubavi prema roditeljima.

 

Roditeljski savjeti štite od opasnosti

U bajki „Crvenkapica“ ističe važnost slušanja roditeljskih savjeta. Ova bajka vrlo je korisna jer djecu upozorava na opasnost pričanja s nepoznatim ljudima i rizike zbog lutanja bez roditeljskog nadzora.

 

Mašta i kreativnost su bitniji od novca

“101 Dalmatiner“ – ova moderna bajka objašnjava negativne posljedice okrutnosti prema životinjama.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kako čitanje utječe na djetetov razvoj

 

Kako čitati bajku?

 

Za čitanje bajke potreban je prostor, vrijeme i atmosfera. Potrebno je pribrati se, načas zaboraviti svakodnevnu žurbu jer tako ćemo se u potpunosti opustiti i unijeti u bajku. Poželjno je imati poseban prostor ili samo kutić (npr. kutić za pričanje) za pričanje bajki. Prostorija u kojoj čitamo ne smije biti natrpana stvarima koje se ne odnose na bajku i odvlače djetetovu pozornost, naprotiv ona treba zračiti mirom i ugodom, da dijete poželi slušati bajku. S obzirom na to da bajka govori na razini osjećaja, a ne racionalnog, potrebno je naglasiti osjećaj dobrodošlice i ugode. Važno je osigurati mirnu atmosferu i eliminirati eventualna ometanja. Na vrata možemo staviti natpis: Pričamo bajku, molimo ne ulazite! Osim višestruke koristi za razvoj djece, pričanje bajke pruža djeci veliki užitak.

 

Uživite se u likove iz bajke i pružite svojoj djeci ugodne, opuštene trenutke radosti!

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Peta bolest ili parvovirus
ERYTHEMA INFECTIOSUM poznata i kao PETA BOLEST, počela se širiti među vrtićkom i školskom djecom ovog proljeća.
5
Uzrok lošeg dječjeg sna
Ovo može biti vaš podsjetnik što treba izbjegavati kako bi vaše dijete imalo bolji san.
4
Kreativnim igrama do pisanja
Ako vaš prvašić muku muči s pisanjem, znajte da nije jedini, a i da to nije kraj svijeta. Razne vježbe i igre će mu pomo...
4
Dozvolite djetetu da bude dijete!
Normalno je da roditelji žele svojoj djeci sve najbolje i da se trude da ih odgoje što bolje mogu. Međutim, ponekad rodi...
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!