|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

5 savjeta za poticanje puzanja

Jenny Kamber Škufca, 18.6.2021
Svi stručnjaci iz područja rasta i razvoja djeteta slažu se u jednom – puzanje je vrlo važna faza u razvoju djeteta koja se ne bi smjela preskočiti!
Ključne riječi:

image
Svi stručnjaci iz područja rasta i razvoja djeteta slažu se u jednom – puzanje je vrlo važna faza u razvoju djeteta.
/11


Svi stručnjaci iz područja rasta i razvoja djeteta slažu se u jednom – puzanje je vrlo važna faza u razvoju djeteta koja se ne bi smjela preskočiti!

 

Dapače, poželjno je da dijete čim duže puže jer puzanje ima brojne koristi za dijete, ne samo u djetinjstvu, nego i kasnije u životu.

 

Zašto je puzanje važno?


- RAZVOJ SNAGE - Puzanjem se snaže mišići ruku, ramena, trupa, kukova, nogu

- RAZVOJ INTELIGENCIJE - Puzanjem se umrežuju živčane stanice desne i lijeve strane mozga i na taj način se utječe na razvoj mozga

- RAZVOJ KRALJEŽNICE - Puzanje potiče zdrav razvoj kralježnice, te utječe na pokretljivost kralježnice i rebara

- RAZVOJ VIDA - Puzanje utječe na vizualno praćenje i na percepciju dubine što će u kasnijoj fazi biti važno kod čitanja i pisanja

- RAZVOJ FINE MOTORIKE - Puzanje utječe na razvoj lukova na dlanovima što je bitno kod hvata, te u kasnijoj fazi kod pisanja, sviranja instrumenata, sportova sa loptom

- RAZVOJ SAMOPOUZDANJA - Puzanjem dijete svladava razne prepreke na koje nailazi i samostalno dolazi do željenog predmeta ili osobe

 

PROČITAJTE JOŠ: MASAŽA BEBA – rutina koja puno znači

 

Savjeti za poticanje puzanja…


1. POTIČITE BORAVAK U POTRBUŠNOM POLOŽAJU – boraveći na trbuhu djeca razvijaju snagu mišića u ramenima, rukama, leđima i trupu što im pomaže da lakše nauče puzati. Stavljajte djecu u potrbušni položaj u budnom stanju već od rođenja.

 

2. POSTAVITE IH PREKO SVOJE NOGE, SROLANE DEKE ILI MALE LOPTE - na taj način će iskusiti četveronožni položaj, razvijati će snagu u rukama, ramenima, kukovima, nogama i leđima a podloga ispod trbuščića će im dati stabilnost. Pomičite ih u tom položaju naprijed-natrag, te desno-lijevo.

 

3. STAVITE IGRAČKE I GRICKALICE IZVAN DOSEGA RUKE - stavite igračku ili grickalicu za koje je vaše dijete zainteresirano malo dalje od djeteta kako bi ih potaknuli na puzanje do igračake ili grickalice.

 

4. DAJTE DJETETU PROSTORA – osigurajte djetetu dovoljno prostora za kretanje, te ograničite vrijeme koje dijete provodi u nosiljci, dječjoj stolici, hranilici, viperu i sličnoj opremi. Neka što više vremena provodi na podu.

 

5. OHRABRITE IH – spustite se s njima na pod i zajedno s njima pužite, ohrabrujte ih veselim i motivirajućim tonom, upotrijebite ohrabrujuće riječi i uzbuđenje u svom glasu kako bi vaše dijete znalo koliko ste sretni.

Djeca najčešće počinju puzati između sedmog i desetog mjeseca starosti. Neka djeca sasvim preskoče fazu puzanja i počinju se podizati i oslanjati na noge, te u konačnici hodati. To nije nužno loše ili štetno za razvoj djeteta, ali puzanje ima toliko dobrobiti da bi svakako trebalo dijete motivirati na puzanje, čak i ukoliko je već naučilo hodati. U takvom slučaju se možete igrati sa djetetom na podu postavljajući mu razne prepreke ispod kojih se treba provlačiti.

 

Neka puzanje postane zabava (i trening) za cijelu obitelj!

 


Jenny

 

 Jenny Kamber Škufca je voditeljica centra Mali svijet u Rijeci koji je specijaliziran za usluge treninga u trudnoći, poslije poroda, te za baby fitness koji je namijenjen bebama kako bi poticali njihov pravilan motorički razvoj. Jenny se stalno educira na području prenatalne i postnatalne njege žena, te na području dječjeg rasta i razvoja. Tako je osim što je fizioterapeutski tehničar, ona također i voditeljica rekreacije u trudnoći educirana od strane Hrvatske udruge fizioterapeuta za zdravlje žena, porođajna edukatorica, licencirana voditeljica prenatal pilatesa, prenatal i postnatal yoge, praktikantica po BFM metodi (Baby functional movement), te s nestrpljenjem čeka nove edukacije!

 Osim toga, Jenny je supruga i majka 3 predivne dječice. Svoje savjete iz područja trudnoće, poroda, poslijeporođajnog razdoblja, te odgoja djece, Jenny daje iz vlastitog iskustva koje je onda nadogradila brojnim edukacijama

 Više o njoj i njenom radu možete pročitati na njenoj FB stranici i Instagram profilu.

 Za dodatna pitanja možete je kontaktirati na: jenny.kamber@gmail.com ili na tel: 098368305

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Opuštanje za sve
Koliko vremena provodite uz svoju obitelj? Nikada dovoljno.Promijenite to !...
6
Pomoću začina do više mlijeka
Provjerite koje su to začinske biljke koje na potpuno prirodan i znanstveno dokazan način potiču stvaranje majčinog mlij...
5
Najapsurdnija imena u 2012. godini!
Da ima roditelja koji svojoj djeci vole davati neobična, smiješna, čak i apsurdna imena, to već znamo, no znate li koja ...
4
Nivea Baby u svakom trenutku!
Bez obzira na to jeste li trudni, pokušavate li zatrudnjeti ili ste tek rodili, NIVEA BABY je ovdje kako bi vam pomogla ...
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!