|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

5 grešaka koje ne bih ponovila kao mama početnica!

Uredništvo Ringeraje, 13.3.2021
Roditeljstvo je izazov, a novi roditelji su posebno podložni „greškama“.

image
Definitivno sam zanemarila samu sebe, ali sam zato ispravila sve sljedeći put. Foto:freepik
/11


Mnogi novopečeni roditelji žele da uz dijete dođe i priručnik – uputstvo za upotrebu, a i ja sam željela isto.

Kad je moja prva beba rekla “Zdravo svijete!” na novogodišnju večer 2008. godine, to nije bila tipična filmska scena - s umornom, ali sretnom mamom koja drži bebu i smiješi se. I zbog toga sam bila podložnija pravljenju tipičnih roditeljskih grešaka.

Rođena u 36. tjednu trudnoće, moja kćerka je imala svega 1300gr, zapravo bila je veličine otprilike bebe u 30. tjednu trudnoće. Provela je skoro mjesec dana u bolnici i prošla je kroz gomilu testova prije nego što je došla kući.

 

Dobra vijest je da sam ispravila nekoliko „grešaka“ kada mi je sin četiri godine kasnije došao na svijet i osjećala sam se kao iskusni roditelj koji sada drži sve pod kontrolom.

 

Evo pet grešaka koje sam radila kada sam dobila svoje prvo dijete a koje više nikada ne bih ponovila!

 

PROČITAJTE JOŠ: BIT ĆU MAJKA KOJA SEBI DOPUSTI DA SE KAO I OTAC OPUSTI

 

1. Uvijek sam pretpostavljala najgore

Kao i mnogo drugih beba i moja kćerka je imala ekcem po cijelom tijelu – nekoliko dana koža joj je bila užasna - crveno-bijela od lica do nogu, hrapava… čak i kad sam koristila kremu koju mi je propisao pedijatar.

 

Neke dana, ekcem je znao biti toliko strašan da su tragovi izgledali kao opekotine, a ona je grebala kožu i plakala. A onda bih i ja plakala, misleći da se njen ekcem razvija u kroničnu, užasnu bolest.

 

Takvi prizori kože, od glave do pete, nisu bili lijepi, ali njen pedijatar je bio u pravu: problemi s kožom su česti kod beba, a nakon nekoliko mjeseci potpuno su nestali.

 

Sada, kada se moja djeca razbole, ili dobiju čudan kožni osip ili visoku temperaturu, ne paničarim. Tu su doktori.

 

2. Uspoređivala sam svoje dijete s drugom djecom

Kako je moja kćerka rođena majušna i ostala je sitnija od druge djece, stalno sam zapitkivala druge majke djece istog uzrasta koliko su visoki ili koliko su teški.

Na redovnoj kontroli nakon drugog rođendana, pedijatar je rekao da više nije zabrinut zbog njene težine, iako je i dalje bila sitna i mala.

Danas, kao već školarka, ima 23kg i savršenu građu, baš kako treba imati za svoj uzrast.

 

3. Previše sam pratila kalendar i razne tabele

Kao i mnogi drugi roditelji, stalno sam pratila promjene moje kćerke, listajući internet i uspoređujući s drugom djecom. Postala sam opsjednuta time kada će početi puzati ili hodati, kada će početi izgovarati prve rečenice…

Na kraju je i puzala, hodala, pričala, a zatim trčala, skakala i počela voziti bicikl.

Bebe se razvijaju svojim tempom. Dobar pedijatar, kao naš, prati rast i razvoj vašeg djeteta pri svakom pregledu i iskreno će vam reći da li je potrebno testiranje ili rana intervencija.

 

Odlučila sam prestati s opsesivnim praćenjem “šablona”, brojki na kalendarima i dijagramima. Na kraju krajeva, moj sin, rođen devet tjedana ranije (još ranije od sestre), naučio je raditi mnogo stvari prije nje i rekao prvu riječ s devet mjeseci.

 

PTOčITAJTE JOŠ: Žene češće biraju muškog ginekologa, a evo i zašto

 

4. Forsirala sam tutu

Oko drugog rođendana, moja kćerka je svojevoljno sjela na tutu i obavila što treba. Muž i ja smo mislili da je ta priča završena.

 

Međutim, nije bilo tako lako. Još godinu i pol je prošlo prije nego što je potpuno odbacila pelene, a o broju “nezgoda” ni ne razmišljam. Tijekom tih godinu i pol dana stalno sam joj nudila tutu i provela previše vremena razmišljajući o tom „problemu“.

 

 

Sa sinom, išli smo drugačije, otprilike mjesec dana prije nego što je počeo ići u vrtić s 3. godine razgovarali smo s pedijatrom o najboljem načinu da se otarasimo pelena. Ispostavilo se da djeca uče kako da koriste tutu u periodu između 18 mjeseci i 4 godine. Širok vremenski period!

 

U roku od 10 dana, naš sin je u potpunosti skinuo pelene i bio jako ponosan na sebe!

 

5. Ja na posljednjem mjestu!

Kada ste roditelj po prvi put, lako se zaboravi na jelo, presvlačenje garderobe umazane hranom i koječime, o samostalnom izlasku, šetnji i sitnicama da ne pričam. Kada bi moja kćerka napokon zaspala, umjesto da se i ja uvučem u pidžamu i odmorim, odgledam film, pročitam nešto ja sam slagala veš ili pospremala suđe.

 

Definitivno sam zanemarila samu sebe, ali sam zato ispravila sve sljedeći put – brzo nakon rođenja sina otišla sam na frizuru i počela s treninzima, čak sam išla redovno i na masaže.

 

Sada sam poprilično aktivna mama dvoje aktivnih, punih energije i veoma sretnih klinaca!

 

Izvor: businessinsider.com

 

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

“Burnout” kod mama: Naša generacija dostig...
Pokušati zadržati posao i brinuti se za naše obitelji težak je posao. Pokušavajući sve učiniti, “pregorijevamo”.
5
Sretan Majčin dan!
ringeraja.hr svim mamama Ringerajkama želi sretan Majčin dan!
5
Što određuje krvnu grupu bebe?
Roditelje često zanima koje će krvne grupe biti njihovo dijete, naročito ako je jedan od roditelja Rh negativan. Pogleda...
4
Mamino naručje - najljepši miris
Uzimajte dijete u naručje često, privijajte ga uz sebe. Miris će najbolje povezati dijete s roditeljima...
4





Anketa

.
пеперутка16

.

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!