|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: nitko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Pametno upravljanje budzetom
1.3.2011 15:17:04   
pticica
Umetnost vođenja budžeta Ekonomisti kažu da je osnova vođenja budžeta, bilo da se radi o budžetu porodice, firme ili države sasvm jednostavna – moramo zarađivati više nego što trošimo! Iako zvuči gotovo suviše jednostavno, ta tvrdnja je apsolutno tačna, i ne samo to, nego nam ukazuje na dva moguća rešenja bilo kog finansijskog problema – povećati primanja ili smanjiti rashode. Veoma jednostavna računica koja će vam pomoći da utvrdite da li je vaš kućni budžet izbalansiran je da saberete i uporedite ukupna mesečna porodična primanja sa ukupnim mesečnim rashodima.  Ukoliko iz ovog poređenja proizlazi da vam na kraju meseca, nakon plaćanja svih troškova ostane još novca, slobodno možete da se smatrate dobrim rukovodiocem porodičnog budžeta! Ovaj ostatak možete da stavite na štednju u banku, odvajate kao osiguranje ili privatnu penziju ili da ga iskoristite za rešenje nekog važnog pitanja za vašu porodicu. Važno je to što umete da izbalansirate vaš kućni budžet. Međutim, šta ako su troškovi veći od primanja? To može da se desi  ponekad kao izuzetak, kada imate neke nepredviđene troškove koje ste morali da pokrijete iz tekućih primanja, ali ako je nedostatak novca na kraju meseca postalo pravilo znači da je vaš budžet  definitivno “u minusu”. U tom slučaju, poslužite se jednim od gore pomenutih trikova: smanjite rashode, povećajte prihode ili uradite oboje. Povećanje prihoda, bilo tako da nađete bolje plaćen posao ili dodatni posao je svakako najefikasnije rešenje, ali ako to nije moguće, ne oklevajte da se pozabavite racionalizacijom troškova. Ukoliko se odlučite da smanjite troškove, napravite mini analizu mesečnih troškova, obavezno zapisujući ih. Iznenadili biste se koliko novca ponekad trošimo na stvari koje možda nisu potrebne.

Odredite prioritete
Svaka porodica je jedinstvena, ali ako imate jasan uvid u mesečne troškove najlakše ćete napraviti prioritete u trošenju. Kako?

Uvek imajte za fiksne a regulišite varijabilne troškove Određeni troškovi su fiksni, možete unapred računati koliko novca treba odvojiti za njih (na primer stanarina ili rata za stamben kredit ili trošak za markicu za prevoz), dok su drugi takozvani “varijabilni” troškovi (variraju od jednog do drugog meseca) na koje možemo da utičemo i smanjimo pritisak na kućni budžet. Upravo smanjenjem varijabilnih troškova najlakše je ostvariti mesečnu uštedu. Tu spadaju na primer, troškovi ishrane van kuće (razmislite da li svaki dan na poslu morate da ručate u restoranu ili ponekad možete da kupite gotovo jelo iz tzv. restorana domaće kuhinje kojih u poslednje vreme ima sve više ili čak da poneset_e spremljeno jelo od kuće), piće sa društvom posle posla, mnoštvo igračaka za decu ili račun za mobilni telefon. U skladu sa svojim potrebama, napravite prioritete, i utvrdite gde je prostor na kome možete uštedeti.

Uključite celu porodicu Kada se radi o kućnom budžetu i pravljenju ušteda, važno je da svi članovi porodice daju svoj doprinos smanjenju troškova. Ne dozvolite da se neko oset_i povređenim jer smatra da baš on/ona mora da se lišava stvari do kojih im je stalo, već raspodelite uštedu ravnopravno. Ako se dogovorite sa decom na primer, da smanjite mesečni džeparac, pokažite im da ste i vi smanjili trošenje novca na nešto što je vama važno.

Planirajte nabavke
Planirajte veće mesečne nabavke hrane, pratite i poredite cene u prodavnicama, a za svakodnevne manje kupovine u manjim prodavnicama ostavite samo dnevne nabavke hleba, mleka i osnovnih potrepština (često su u većim trgovinskim lancima cene niže, ili imaju pojedine artikle na akcijskim cenama,  što možete iskoristiti za mesečnu kupovinu ).

Pažljivo sa kreditnim karticama Ne nosite kreditnu karicu sa sobom kada krenete u šetnju, često imamo impuls da provučemo karticu jer to deluje tako lagano i jednostavno, zanemarujući činjenicu da na taj način plaćamo i kamatu i da ta kupovina nije baš povoljna kao kad platimo novcem kojim raspolažemo na računu.

Ne kupujte impulsivno Nastojte da ne kupujete impulsivno, samo zato što vam se neka suknja svidela na prvi pogled, razmislite da li ćete je zaista nositi ili je to samo trenutni impuls ili još bolje, ostavite odluku o kupovini da “prenoći”. Koliko god neobično to možda zvuči, rasprodaje umeju da budu prvi mamac za trošenje novca! Kad kupujete na rasprodaji, zapitajte se da li vam to zaista treba ili želite da kupite bluzu samo zato što je sada povoljna, a jednom bi mogla da vam zatreba baš takva stvar.

Pametno se i počastite Trošenje novca prema prioritetima ne znači da morate da se odreknete svih troškova preko onih neophodnih mesečnih izdvajanja. Naprotiv, dogovorite se sa ukućanima i osmislite način da se častite jednom mesečno za trud, to može da bude porodični odlazak u bioskop ili zoološki vrt, nešto što nije prevelik trošak a u čemu će svi članovi porodice uživati i što će biti mala nagrada za sve.
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Pametno upravljanje budzetom
1.3.2011 15:19:40   
pticica
ovi savjeti nisu za mene....bez kartica ne izlazim iz kuce....uvijek kupujem impulsivno.....istina da odredjujemo prioritete,ali se bas i ne pridrzavam pravilauser posted image

(Odgovor članu pticica)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Pametno upravljanje budzetom
1.3.2011 15:22:33   
novamama
sve je to ok, ali što kad ja sve spalim što imamuser posted image

da pojasnim, nemam kreditne kartice, sva sam ih ukinula, od tada sam spašenauser posted image
kada podmirim fiksne troškove ostane mi brat bratu oko 1500-2000 kn za cijeli mjesec - hrana, kućne potrepštine, koji komad robe, cipelice...i šta sad?
jedino da počnem zarađivati više...

(ovo se odnosi na prvu rečenicu kako je sve jednostavno - da moramo zarađivati više nego trošimo)...ma šipak kad su nam plaće jadne...di ćeš manje trošit....

_____________________________

Ča je život vengo fantažija....

(Odgovor članu pticica)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Pametno upravljanje budzetom
1.3.2011 15:27:45   
Rebeka

IZVORNA PORUKA: novamama

sve je to ok, ali što kad ja sve spalim što imamuser posted image

da pojasnim, nemam kreditne kartice, sva sam ih ukinula, od tada sam spašenauser posted image
kada podmirim fiksne troškove ostane mi brat bratu oko 1500-2000 kn za cijeli mjesec - hrana, kućne potrepštine, koji komad robe, cipelice...i šta sad?
jedino da počnem zarađivati više...

(ovo se odnosi na prvu rečenicu kako je sve jednostavno - da moramo zarađivati više nego trošimo)...ma šipak kad su nam plaće jadne...di ćeš manje trošit....



Potpisujem! Ni ja ne koristim kreditne kartice, ali opet nam jedva dotekne muževa plaća za cijeli mjesec, a sada dolazi i bebica- već odvajam sa strane za kupnju potrebnih stvarčica-odbacujem sve nepotrebno, ali što ću ja kada je sve manje-više potrebno...


_____________________________

Naše malo zlato stiglo nam je 02.08.2011.
Koja sreća i blagoslov....

(Odgovor članu novamama)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Pametno upravljanje budzetom
1.3.2011 17:11:09   
pula25
Svaka čast za članak ali lako je tako srat...

Šta kad ukupna mjesečna primanja ne pokrivaju osnovne troškove a ni osnovni posao ne možeš naći a komoli dodatni...
Režije nakon što smo maksimalno srezali i dalje su 1900 kn a nismo podstanari (čak smo smanjili pritisak vode na glavnom ventilu,zabrana poziva na mobitele,gašenje svjetla konstantno i grijanje se pali tek nakon 5 ako i tada)
Hrana, pelene i higj. potrepštine 2500 kn
benzin 500
mobiteli 150
i to je već skoro sav prihod a gdje su još đeparci i sve ostalo što dođe svaki mjesec nešto

Da je još jedna plaća disalo bi se dugačije a ovako me samo naživciraju ovakvi tekstovi.
Nema ovo veze s tobom pticice, nego sa našom državom

_____________________________

MALI ANĐEO NAM DOŠAO...
...NIKA 21.10.2009

(Odgovor članu Rebeka)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Pametno upravljanje budzetom
1.3.2011 17:26:29   
mala99
Sva sreća pa nemam ovakvih problema, za sada si mogu sebi i djeci priuštiti sve što poželim.user posted image

(Odgovor članu pula25)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Pametno upravljanje budzetom
1.3.2011 19:28:09   
uspavana
lijepi su savjeti, ali mene isto nerviraju takve stvari.
Lako je pisati da treba zaraditi više nego što potrošiš, ali u današnje vrijeme malo tko ima takav luksuz.

Ali, mm i ja smo zadovoljni trenutnom situacijom...ne obilujemo, ali imamo sve što nam treba, i možemo se i počastiti ponekad i priuštiti više.

_____________________________

...ne postoje nemoguće stvari,
postoji samo nedovoljno jaka želja...

Marta - ljubav naša - 10.06.2011.

(Odgovor članu mala99)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Pametno upravljanje budzetom
1.3.2011 19:45:05   
Njofra
Nije mi se dalo čitati tekst umorna sam od dana al sutra ću ga pročitati, za sada sam da tipkam prvu reakciju na naslov, dosta mi je upravljanja budžetom, ma koliko se trudila nikad dovoljno novaca, e sad netko bi rekao imate velike apetite ali evo mi smo živi primjer ovog kaj sam tipkala. Mogu ja vodit evidenciju koliko hoćeš i gledati prospekte gdje je kaj jeftinije tj. navodna sniženja kad uvijek gledam da ipak kupim kvalitetno a ne neki bofl, da ne govorim da su nam računi sve veći, a o onom kad moram kod doktora da i ne tipkam.

_____________________________

mama

Princezica 13.11.1998.
i
Njofra 14.8.2006.

(Odgovor članu uspavana)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Pametno upravljanje budzetom
1.3.2011 20:41:32   
cuba
Ja ni na wc ne idem bez kreditne karticeuser posted image user posted image user posted image
Hvala Bogu pa nemamo financijskih problema i možemo si priuštiti neke stvari i ne gledati svaku kunu.
Ali velika većina ljudi ma koliko radila i zarađivala ipak jedva spaja kraj s krajem i to je činjenica današnjice.
Nikakve akcijske cijene, obilaženja dućana, sniženja im neće pomoći da dočekaju slijedeći mjesec na nuli a o plusu da ni ne govorim, nažalost...


_____________________________

Roko i Dino user posted image

(Odgovor članu Njofra)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Pametno upravljanje budzetom
1.3.2011 21:10:17   
LUNA000
hm...sve to lipo piše..al plače su male..i možemo mi planirati koliko hočemo..al doe nešto i iznenadi nas...npr.kod mene..mm radi dan i noć..ajmo reći ima pristojnu plaču, al ne zna kontrolirati troškove svoje..radi još i privatno ali nema zarade...potrga se za druge, a oni nemaju novaca da mu plate i što onda...a on mora podmiriti svoje troškove..onda on uzima od plače koje zaradi gdje radi..i tako gomila troškove..tj..mi financiramo druge kao socijalna ustanova (da da, kažu bolje i da mi druge financiramo nego oni nas, al dođe vrijeme kad se ja zapitam..pa mislili itko od otih ljudi koji su mu dužni da imamo djecu i kako je nama)...inače s njegovom plačom bi platili režije koje nisu male...a mogu reći da je mm zbog posla trošio na mob..koliko plačamo i vrtić jednom..strašno..i onda ga zadesila bolest...tri-četri mjeseca nije radio...a trebalo se živjeti...uvjek su mi prioritet djeca i režije pa sve ostalo..ja sam tip osobe kad nemam..nemam..iz kuće neču izaći..a mm je naučio ići na kave i plačati još drugima kave i normalno kad nas pozovu na rođendane, krštenja itd..on uvijek viće doči čemo... lipo je to otići, al treba nešto i kupiti..a ja ne mogu sebi priuštiti da danas kupim nekome poklon a da sutra za svoju djecu nemam..on ne kuži ozbiljnost situacije..jer ne kupuje on svaki dan ruh, mlijeko ..itd..da vidi kako se kreču cijene i koliko je skup život..on dok ima u novčaniku troši...hvala Bogu nismo od nikog posudili novce, pa nismo nikome dužni, al situacija je katastrofa..a samo da malo pripazi...meni nije teško reći ..čuj nemam novaca...lakše mi je reči i to nego da  moram okolo tražiti i posuđivati...

_____________________________

A:31.10.2005.
N:27.12.2006.
L A 30.05.2011.

(Odgovor članu cuba)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Pametno upravljanje budzetom
2.3.2011 22:20:13   
jagodicabobica
ja sam srecom luda ko i ovaj moj muzuser posted image user posted image
prije par dana nam se nesto lose desilo...
mi zivimo dan uz dan da vam napisem kako nebi vjrovali ali uvjek se drzimo i ponesto imamo...
neznam stediti ko ni  on...on uvjek kaze...stedi koliko hoces od male plate nikada neces ustediti ni tako se obogatiti...
i ovako nekako razmislja nemoj da drugi zaradzuje na tebi budi ti sef...
kada sam njega upoznala nije imao nista a ono malo para mu se prosipalo po podu...
malo pomalo se penjao na gore...ali jos uvjek ne zivimo u sigurnom ali jedno sam se naucila od mog muza ako rizikujes u zivotu na poslu pastces ili ces imati...ako ne rizikujes u zivotu ostaces uvjek na istom i mozda citav zivot biti nezadovoljan...
sad svako najbolje zna za sebe...vjerujem da nekome zvucim bas ludo ali to je nas zivotuser posted image

< Poruku je uredio jagodicabobica -- 2.3.2011 22:27:43 >

(Odgovor članu LUNA000)
Neposredna veza do poruke: 11
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos maloj djeci?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!