|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Korisnici na ovoj temi: nitko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Prezahtjevni roditelji
20.8.2009 16:36:36   
tikica_69
Nažalost, takvi roditelji ne mogu uskladiti svoje ciljeve s djetetovim mogućnostima, opterećuju ga prevelikim očekivanjima i zahtjevima te stalno teže vanjskom efektu: dobroj ocjeni, uspjehu.

Volim te zbog tebe

Zbog konflikta između roditeljskih maštanja o djetetu i djetetovih sposobnosti i talenata, dijete postaje žrtvom roditeljskih očekivanja. A još je gore ako samo dijete prihvati ta očekivanja te i samo počne postavljati previsoke zahtjeve pred sebe. Takva djeca postaju perfekcionisti, u svemu moraju biti najbolji, a ako nisu pojavljuju se psihosomatske smetnje (trbuhobolje, glavobolje). Njihovi roditelji često za sebe navode da nisu oni ti koji teže uspjehu, već da dijete ima previsoke aspiracije, što je često i točno, jer je dijete vrlo rano naučilo prepoznati očekivanja i zahtjeve roditelja te se u želji za roditeljskim prihvaćanjem tome pokoravalo.

Ne želim ili ne mogu

Ako roditelji ne prihvaćaju i ne vrednuju dijete zbog njega kao osobe, nego ga vrednuju i procjenjuju kroz njegove uspjehe, odnosno koliko su u stanju njih kao roditelje učiniti sretnijima i zadovoljnijima, djeca mogu reagirati depresijom, anoreksijom, stalnom anksioznošću. Pretjerana težnja roditelja za uspješnim djetetom može biti znak njihove nesigurnosti i neostvarenih ambicija. Njihovo dijete nema dozvolu za slabije ocijene, za neuspjeh; roditeljske poruke su: "Ti to možeš, ali nećeš. Ne trudiš se dovoljno." A istina je zapravo da djeca žele, ali ne mogu.
Neka djeca na poruke roditelja "Sve smo ti omogućili, imaš više nego druga djeca jer smo se mi žrtvovali za tebe, a ti svejedno ne uspijevaš" postaju autodestruktivna, kažnjavaju se, samoozljeđuju se, neki pokušavaju suicid jer se nikako ne mogu odužiti roditeljima za velikodušnost i požrtvovnost.

Otkrijte i razvijajte talente

Roditelji trebaju usmjeriti djecu na ono za što imaju sklonosti i sposobnosti, za što su razvojno zreli i sposobni, a ne na ono što je roditeljsko očekivanje ili je iznad dječjih mogućnosti. Trebaju pokazati poštovanje i interes za ono što dijete radi čak i kad misle da je to nevažno. Dobar roditelj će motivirati i poticati dijete da se razvija postepeno, a neće ga tjerati da bude savršeno. Dobar roditelj će iskoristiti utjecaj da pozitivno motivira svoje dijete, te će zajedno s djetetom istraživati razne mogućnosti koje su pred djetetom. Pri tome će voditi računa o djetetovim razvojnim i emocionalnim potrebama i neće biti usmjeren na zadovoljenje vlastitih potreba kroz svoju djecu.

E pa ova kokoš dok god može nesti jaja će pokušavati!!!
http://zalauru.blog.hr/
U iscekivanju.......
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Prezahtjevni roditelji
20.8.2009 16:40:26   
Ruža
Nadam se da neću postati takva..user posted image
Poznato mi je jako, u životu od mame nisam dobila ni jedan bravo, niti sam osjetila da je ponosna na mene, sve se očekivalo i podrazumjevalo.Trebale su mi godine da shvatim da se ne trebam više dokazivati i da ju prihvatim takvu kakva je.

Samo luda mama...

(Odgovor članu tikica_69)
Neposredna veza do poruke: 2
20.8.2009 16:47:16   
tikica_69
Da...i kod mene je bila takva situacija. Mislim da je to toliko utjecalo na mene da sad svoje klince maksimalno oslobadjam svega i svacega i onda za nagradu dobijem teske lenjivce user posted image

U iscekivanju.......

(Odgovor članu Ruža)
Neposredna veza do poruke: 3
   [Obrisani korisnik]
20.8.2009 16:49:26   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(Odgovor članu Ruža)
  Neposredna veza do poruke: 4
20.8.2009 16:53:04   
Ruža
Toga je i mene strah Tiki. Nisi pametan koliko očekivati i tražiti?
Premda vidim da se i sama povodim za onom očekuj maksimum da bi dobio minimum.user posted image

Nikada neću zaboraviti dan kad sam diplomirala i navečer feštamo, pitaju me što kaže mama, a mene nitko nije ni nazvao, a kamoli čestitao.user posted image I kad sam joj spomenula to, samo je rekla da je to ionako formalnost.

Samo luda mama...

Neposredna veza do poruke: 5
20.8.2009 16:55:00   
mama mery

IZVORNA PORUKA: Ruža

Nadam se da neću postati takva..user posted image
Poznato mi je jako, u životu od mame nisam dobila ni jedan bravo, niti sam osjetila da je ponosna na mene, sve se očekivalo i podrazumjevalo.Trebale su mi godine da shvatim da se ne trebam više dokazivati i da ju prihvatim takvu kakva je.

isto tako

(Odgovor članu Ruža)
Neposredna veza do poruke: 6
21.8.2009 13:16:51   
lavica81
hvala bogu ja nisam imala takvih problema

(Odgovor članu mama mery)
Neposredna veza do poruke: 7
21.8.2009 13:33:10   
koka
nadam se da neću postat takvauser posted image
zato sad kad mi Rokić nešto nacrta ili napravi mi ga odmah pohvalimouser posted image user posted image user posted image

Idi Ga Mama - klikni me :D
Mila Puže - klikni me :D

(Odgovor članu lavica81)
Neposredna veza do poruke: 8
21.8.2009 13:40:00   
tikica_69
Ja bi svoje cesce trebala hvaliti user posted image
Stalno samo vicem...

U iscekivanju.......

(Odgovor članu koka)
Neposredna veza do poruke: 9
30.8.2009 21:03:39   
tikica_69
IZVORNA PORUKA: tikica_69

Ja bi svoje cesce trebala hvaliti user posted image
Stalno samo vicem...

I jos nisam proradila na tome user posted image

U iscekivanju.......

Neposredna veza do poruke: 10
30.8.2009 21:04:58   
anne
Ja sam često prezahtjevna.
Pokušavam biti svjesna toga pa se malo ublažim.

PETRA 19.05.2006.
SAMUEL 19.08. 2008.
1 anđeo
REBEKA 20.07.2012.

Neposredna veza do poruke: 11
30.8.2009 21:20:00   
ZVRK
ja se smatram zahtjevnom ali ne baš previše,ali ja i zvrkić puno toga šta on treba napraviti sprovedemo kroz igru

Život ponekad traži od nas više no što mislimo da možemo podnijeti.IPAK,vrijedi se potruditi!
zvrkić došao 17.06.2005.
zvrkica došla 08.12.2010.

(Odgovor članu anne)
Neposredna veza do poruke: 12
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:

Anketa

Mazne bebe.
пеперутка16

Da li vaše bebe (6-12mes) vole da se maze? Moja ni da čuje, samo me odguruje, penje se po meni, čupa,... neće čak ni da se nosi, samo gleda da zbriše. Bas mi je to čudno.. Kakve su vaše?

Oznake

Sve najbolje!