|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: nitko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Roditelji andjela
13.9.2009 13:27:42   
tikica_69

 
Kada netko koga znate izgubi dijete...

Kada par kojeg znate izgubi trudnocu, to je vjerojatno jedno od najgorih iskustava koje im se do sada desilo.
Za vas kao rodjaka, prijatelja ili poznanika, dok im pokusavate dati podrsku koja im je potrebna, to isto moze biti tesko razdoblje.
Namjena ovog teksta je pomoci vam u tome sto reci i uciniti kako bi paru kojeg poznajete bili izvor snage i podrske u vremenu kada im je pomoc najpotrebnija.
Iako reakcije razlicitih ljudi mogu biti razlicite, razmisljanja koja slijede su najcesca. Vi mozete pomoci, a ovaj tekst vam pokusava olaksati kako pomoci nekom drugom koji tuguje, a to tugovanje je uglavom tesko za shvatiti.

Prihvatite postojanje djeteta
Koliko god da se gubitak desio rano, paru koji je izgubio to je bilo njihovo dijete - njihove nade i snovi, njihova buducnost. Nemojte se praviti da gubitka nikada nije bilo ili podcjenjivati vaznost cinjenice da je beba postojala, ma koliko god to kratko bilo, kao i razlike koju je unijela svojim postojanjem.
Svjesno izbjegavanje teme vrlo vjerojatno dovodi do zategnute atmosfere koja ce se kroz vrijeme samo pogorsavati. Prihvatite osjecaj gubitka i tuge kroz koji zena prolazi priznavajuci da je bila majka. To ce joj pomoci da osjeti da djetetov zivot nije bio nista manje vrijedan iako nikada nije rodjeno.

Ne izbjegavajte par
Nakon gubitka djeteta narocito se zena moze osjecati jako osamljenom. Moguc je skoro pa fizicki osjecaj praznine. Mozda ju izbjegavate jer ju ne zelite dodatno uznemiravati, no to izbjegavanje ce samo jos vise povecati taj osjecaj osamljenosti.
Takodjer, ne podcjenjujte ni osjecaj gubitka kroz koji prolazi i njen partner. Iako se moze ciniti da sve podnosi dobro, to ne mora biti istina i cijenit ce pitanje kako se osjeca.
Budite u kontaktu, vasa kontinuirana prisutnost ce pruziti utjehu, ne samo u prvih par dana nakon gubitka, vec i tijekom tjedana i mjeseci koji slijede.

Nemojte ostati tihi
Vas prvi susret nakon gubitka biti ce najgori. Tesko je odabrati sto je najbolje reci, ali nista ne reci zna biti i gore. Ne morate reci puno, i jednostavno "Zao mi je" s zagrljajem, ako smatrate da je primjeren, moze biti tocno to sto zeni i njenom partneru treba.
Kako vrijeme prolazi ptanje "Kako ide" ili "Kako se osjecas" mogu paru dati sansu ili da preskoce temu ili da propricaju. Tim pitanjem ipak pokazujete da vam je stalo i da ste i dalje uz njih, ako zele pricati.

Slusajte
Ovo je najvazniji nacin kako mozete pomoci. Par je emocionalno ranjen, narocito zena, i cesto postoji potreba za ponovnim i ponovnim pricanem o njihovim iskustvima i osjecajima, i prije nego sto uopce mogu poceti s oporavkom. Razgovor ce im pomoci da se pomire s onim sto se desilo i sto ste vise uz njih i sto ih vise slusate, to je bolje. Za vas to moze biti emotivno i frustrirajuce iskustvo, narocito ako nemate osobno iskustvo pobacaja.
Tesko je nekoga do koga vam je stalo gledati uznemirenog i u suzama, ali nikada nemojte doci u iskusenje reci "Saberi se" ili "Do sada bi se trebala osijecati bolje". Ponekada su potrebni mjeseci ili cak godine kako bi se stanje prihvatilo. Osjecaj gubitka nikada posve ne nestaje - par se kroz vrijeme samo naucti kako se s njime nositi. Slusajuci mozete biti dio tog procesa oporavka.

Emocionalne nestabilnosti
Parovi prolaze kroz razlicite osjecaje i varijacije tih osjecaja, narocito ako se radi o prvom gubitku. Krivnja, optuzivanje, ljutnja i osjecaj neuspjeha su dio toga kroz sto prolaze. Osjecaji zene mogu biti jako razliciti od onih njenog partnera koji cesto ima potrebu biti jacim. To moze stvoriti probleme u medjusobnoj komunikaciji i unutar samog para.
Ponekada mozete osjetiti kako vam prijateljica hoda uz rub provalije i najmanje podsjecanje izaziva suze. Moze se ciniti da su svi oko nje trudni ili imaju malo dijete i to pojacava osjecaj osamljenosti i frustracije.

Vrijeme za zaljenje
Poznata je uzrecica da vrijeme lijeci sve rane. Jake emocije koje izlaze na povrsinu odmah nakon gubitka ne traju dugo, no ne nestaju posve, samo se mijenjaju. Vrijeme dozvoljava osjecajima da se modificiraju u tugu i zaljenje, ali i u prihvacanje onoga sto se desilo. Iskustvo postupno postaje podnosljivije i par moze gledati u buducnost umjesto u proslost. Mozete pomoci tako da prihvatite da paru treba vremena da odtuguju svoj gubitak. Budite kroz taj proces uz njih, vasa briga i podrska ce se cijeniti.
Ne postoji vremenski rok za zaljenje. Cinit ce vam se da vam prijateljica dobro vlada situacijom i da je opet sve u normali, ali nemojte odmah zakljucivati da je sve dobro. Lako se moze desiti da govori "Da, dobro sam" no unutra je glas koji vristi "Ne, nisam". Trebate pitati ponovno.
Vrlo se cesto osjecaj zaljenja vraca. Posebno su teski datumi kada se dijete trebalo roditi i godisnjice pobacaja. Mozda par bude trebali vasu pomoc u takvim trenucima i spoznaja da ste se sjetili njihovog gubitka im moze pomoci.

Slijedeca trudnoca
Neki parovi prolaze kroz veliki strah od pobacaja u slijedecoj trudnoci. Najveci strah dolazi u trenucima kada nova trudnoca prolazi kroz iste faze u kojoj su prosli puta izgubili dijete. Ne osjecajte se pozvanim kazati nesto tipa: "Sigurna sam da ce ovaj puta sve biti OK", jer to moze proizvesti dodatni pritisak.
Neke zene odmah nakon gubitka zele novu trudnocu, nekima treba vremena da sakupe hrabrosti za slijedecu. Muskarci isto mogu imati razlicite osjecaje, koji mogu biti drugaciji od osjecaja njihovih partnerica. Zelja za trudnoci ne mora nuzno biti i zelja za zamjenom djeteta koje su izgubili i to ne znaci da su izasli iz tugovanja za izgubljenom trudnocom.

Sto ne reci
Ovo su najcesce izjave koje mogu izazvati tugu i bol:
- To je nacin prirode da se rijesi necega sto je bilo deformirano...
- Ne brini, jos si mlada, uvijek mozes imati drugo...
- Tako je najvjerojatnije najbolje...
- Pa imate vec jedno....
- Pa bilo je samo 8 tjedana, znam nekog tko je rodio mrtvo dijete...

Ako par vec ima zivo dijete lako je podcijeniti osjecaje koje pobacaj izaziva, ali gubitak moze biti tezak i postojeca djeca mogu takodjer patiti, jer su se nadali bratu ili sestri. Takodjer je lose gubitak usporedjivati s "gorim" gubitkom. Pokusavajte ne raditi usporedbe s nekim drugim. Svi gubici su razliciti i svaki je tezak.

Sto reci
Najbolje je najcesce najjednostavnije:
- Zao mi je sto ste izgubili dijete
- Ovo mora biti jako tesko za vas oboje
- Ne znam sto bih vam rekla
- Ne mogu ni pomisliti kako se osjecate

Pokazite koliko ste uznemireni. Cvijece uvijek govori ono sto treba i kartica treba sadrzavati imena oba partnera. Neka znaju da cete biti uz njih i pricati s njima, nemojte se stidjeti podijelit s njima njihov gubitak!


_____________________________

E pa ova kokoš dok god može nesti jaja će pokušavati!!!
http://zalauru.blog.hr/
U iscekivanju.......
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Roditelji andjela
13.9.2009 15:29:07   
ZVRK

IZVORNA PORUKA: tikica_69



Ako par vec ima zivo dijete lako je podcijeniti osjecaje koje pobacaj izaziva, ali gubitak moze biti tezak i postojeca djeca mogu takodjer patiti, jer su se nadali bratu ili sestri. Takodjer je lose gubitak usporedjivati s "gorim" gubitkom. Pokusavajte ne raditi usporedbe s nekim drugim. Svi gubici su razliciti i svaki je tezak.



ovo ću samo potpisati i napisati da je jedanput teško ali ......................

_____________________________

Život ponekad traži od nas više no što mislimo da možemo podnijeti.IPAK,vrijedi se potruditi!
zvrkić došao 17.06.2005.
zvrkica došla 08.12.2010.

(Odgovor članu tikica_69)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Roditelji andjela
13.9.2009 18:27:22   
natalijax
tuzne situacijeuser posted image user posted image user posted image

(Odgovor članu ZVRK)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Roditelji andjela
15.9.2009 8:21:56   
sanjarica
nedavno je umro djecak mojih prijatelja...ja sam citav dan plakala.naime,bio je na lijecenju u njem.imao je rak.dusha draga,tek mu 8 godina bilo.lijecio se i borio kao veliki.ja sam ga kad je bio mali izvodila u setnje i ko med je bio...plave oke slatke...nek bog pomogne njegovim roditeljima i najblizim.user posted image user posted image

_____________________________

Ljubav! Citava knjiga u jednoj rijeci,cijeli okean u jednoj suzi,
sedam nebesa u jednom pogledu,
vihor u jednom uzdahu,grom u jednom dodiru,hiljadu godina u jednom trenu."

(Odgovor članu natalijax)
Neposredna veza do poruke: 4
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos maloj djeci?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!